Categories: Υγεία

Άνοια: «Πάτησες» τα 50; Το τρόφιμο που θωρακίζει τον εγκέφαλο και μειώνει τη φλεγμονή

Σε φύλακα της μνήμης των ηλικιωμένων αποδεικνύεται μισή κούπα από αυτό το εύγευστο και δροσερό φρούτο, που μπορούμε να το καταναλώσουμε ακόμα και κατεψυγμένο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μισή κούπα βατόμουρα τη μέρα είναι αρκετή για να προστατεύσει από τη γνωστική εξασθένιση τους ηλικιωμένους που βαδίζουν προς τη συμπλήρωση των 60 ετών και την άνοια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Στην παρούσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients , οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στο Οχάιο παρακολούθησαν 33 παχύσαρκους ενήλικες με ήπια έκπτωση της μνήμης, οι οποίοι κατανάλωναν τα βατόμουρα για τρεις μήνες. Αφού ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη περίοδος παρακολούθησης, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη τους, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν καταναλώσει τα συγκεκριμένα φρούτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το συστατικό εκείνο που θωρακίζει το μυαλό από τα συμπτώματα της άνοιας είναι ανθοκυανίνες, ένα είδος φλαβονοειδούς που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι ήταν δύσκολο να συσχετίσουν ακριβώς τη θετική συμβολή των βατόμουρων στη μνήμη, καθώς πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και το δείγμα ήταν μικρό.

Η αύξηση του βάρους των παχύσαρκων συμμετεχόντων είχε πραγματοποιηθεί κατά τη μέση ηλικία της ζωής τους και ζύγιζαν κατά μέσο όρο 92 κιλά. Όλοι τους βρισκόντουσαν σε προδιαβητικό στάδιο, όταν δηλαδή το σώμα αρχίζει να γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη και αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 αλλά και της άνοιας.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, όλοι οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωναν κάποιο άλλο φρούτο. Στους μισούς από αυτούς, δόθηκε ένα διαλυτό σε νερό συμπλήρωμα βατόμουρου, ισοδύναμο με μισή κούπα βατόμουρα, ενώ στους υπόλοιπους συμμετέχοντες δόθηκε ένα εικονικό συμπλήρωμα (placebo).

Mετά από 12 εβδομάδες, παρατηρήθηκαν διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες των συμμετεχόντων, όπως σημειώνει και ο δρ. Robert Krikorian, ψυχολόγος και επικεφαλής της μελέτης: «Τα ευρήματά μας ανέδειξαν βελτιωμένη εκτελεστική ικανότητα σε όσους είχαν καταναλώσει τα βατόμουρα, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία έναντι της γνωστικής έκπτωσης, όταν εφαρμόζεται νωρίς σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως της μέσης ηλικίας με αντίσταση στην ινσουλίνη».

Πηγή: ygeiamou

Comments are closed.


Recent Posts

Μαρουσάκης: Έρχονται 40ρια-Μεγάλη προσοχή στον λίβα

Με τον υδράργυρο σε σταδιακή άνοδο αναμένεται να κυλήσει το 24ωρο που ανοίγεται μπροστά μας. Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος…

2 λεπτά ago

Αρκάς: Διαφορετικό το σημερινό του σκίτσο (φωτο)

Το παρακάτω σκίτσο είναι από την σειρά «Ζευγάρια» του Αρκά. Το ζευγάρι μιλάει για το… μέλλον

4 λεπτά ago

Μητροπολίτης καταγγέλλει ναό ότι “πουλάει” δήθεν θαύματα

“Υπάρχει μια μεγάλη πληγή που λέγεται Άγιοι Ισίδωροι του Λυκαβηττού και εκεί μαζεύεται πολύς κόσμος, ότι δήθεν γίνονται θαύματα” αναφέρει…

17 λεπτά ago

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών -Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα (διαδικασία)

Ξεκινά σήμερα, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή», με την άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «allazosyskevi.gov.gr» όπου θα κατατίθενται οι αιτήσεις για…

29 λεπτά ago

Μητσοτάκης: Έφαγε γουρουνοπούλα σε ψαροταβέρνα -Ο ρόλος «γαλάζιου» περιφερειάρχη

Όπως μας πληροφορεί το in.gr,  ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στην Καλαμάτα πήγε για…

32 λεπτά ago

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο -Τι θέματα μπαίνουν στο «τραπέζι»

Στις 11:00 σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο, και το πιθανότερο είναι…

37 λεπτά ago