Categories: Υγεία

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Επιστρέφουν στην εργασία τους – Θα τους καταβληθεί το σύνολο των μισθών

Μετά από 16 μήνες αναστολής εργασίας επιστρέφουν στα δημόσια νοσοκομεία οι 1.700 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Εξ αυτών 170 είναι γιατροί, 800 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι.

Την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών αποφάσισε, μετά από προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ, το Γ´ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας (νοσοκομεία), από τις 14/4 και έως τις 31/12 του 2022.

Από σήμερα, (τυπικά από εχθές 1/1/2023) δεν θα υπάρχουν πλέον εργαζόμενοι σε αναστολή λόγω άρνησης εμβολιασμού, ενώ όσοι επιστρέψουν στη θέση τους είναι υποχρεωμένοι να τηρούν συγκεκριμένο πρωτόκολλο (δύο υποχρεωτικά τεστ και μάσκες υψηλής προστασίας).

Ταυτόχρονα θα τους επιστραφεί το σύνολο των μισθών τους, που είχε παρακρατηθεί κατά το επίμαχο διάστημα:

«Με βάσει την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να τους καταβληθεί το σύνολο των μισθών από 14/4/2022», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει:

«Είναι όμως άδικο για το χρονικό διάστημα 1/9/2021 έως 13/4/2022 να μην λάβουν το 50% του μισθού όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που διώκονται για σοβαρά αδικήματα (π.χ. βιασμό ανηλίκων) τίθενται σε αργία και λαμβάνουν το 50% του μισθού τους, με πρόσφατα παραδείγματα τον υγειονομικό του ΜΕΤΑΞΑ και τον εκπαιδευτικό. Δικαιωθήκαμε, γιατί κινηθήκαμε με μετριοπάθεια και επιχειρήματα», σημειώνει.

Αιτήσεις για την καταβολή των μισθών

Την κατεύθυνση της υποβολής αιτήσεων των υγειονομικών σε αναστολή για επιστροφή στη δουλειά, αλλά και την καταβολή των μισθών του συγκεκριμένου διαστήματος, δίνει η ΠΟΕΔΗΝ, μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Ήδη η ΠΟΕΔΗΝ σε εγκύκλιό της προς τους υγειονομικούς, επισημαίνει μεταξύ άλλων, πως «Όπως όλοι γνωρίζετε έχει εκδοθεί η υπ’ αρ. 2332/2022 Απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) πέτυχε να κριθεί αντισυνταγματικό το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και κατόπιν συνεννοήσεως με την Δικηγόρο μας, κυρία Μαρία Μαγδαλινή Τσίπρα, σας στέλνουμε την αίτηση, που πρέπει να υποβληθεί στα Νοσοκομεία, που εργάζεται καθένας από εσάς. Με την αίτηση ζητάτε την εφαρμογή της αποφάσεως και την καταβολή των οφειλομένων μισθών σας, αφού η απόφαση έκρινε αντισυνταγματικό το μέτρο της αναστολής από 14-4-2022.

Ασχέτως των ενεργειών, στις οποίες προσανατολίζεται το Υπουργείο, η υποβολή της αιτήσεως είναι αναγκαία για την διασφάλιση των δικαιωμάτων σας και για τον λόγο αυτό, καλούμε όλους τους συναδέλφους να προβούν άμεσα στην υποβολή της λαμβάνοντας το αντίστοιχο πρωτόκολλο».

Η αίτηση αναφέρει σε ένα από τα σημεία της: «Ενόψει όλων των ανωτέρω, στο πλαίσιο του ακυρωτικού αποτελέσματος της υπ’ αριθμ. 2332/2022 Απόφασης του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αιτούμαι την άρση του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων του άρθρου 206 παρ. 6 του ν. 4820/2021 και την καταβολή των αποδοχών της θέσης και της ειδικότητας μου, αναδρομικά από 14-4-2022 (ημερομηνία έκδοσης της ακυρωθείσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας) και την εντεύθεν απασχόλησή μου στη θέση μου.

Comments are closed.


Recent Posts

ΚΕΕΡΦΑ: Συλλαλητήριο για τα Τέμπη στις 18 Μαρτίου

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη στην Ομόνοια 3μμ! Από τα Τέμπη στο Αιγαίο δολοφονούν εργάτες, φοιτητές, μετανάστες,…

2 λεπτά ago

Ισχυρός σεισμός στα Κύθηρα!

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στα Κύθηρα, στα ανοιχτά του νησιού, το απόγευμα της Τρίτης (14.3.2023) στις 18:36 με το…

16 λεπτά ago

Γερμανία: Δύο μαθήτριες μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου μια 12χρονη

Συγκλονίζει τη Γερμανία η ομολογία δύο μαθητριών ότι μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου ένα 12χρονο κορίτσι. Η εξαφάνιση του κοριτσιού έγινε το περασμένο Σάββατο…

20 λεπτά ago

Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του παιδοογκολογικού τμήματος του «Αγία Σοφία»

Σε δήλωσή του για το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του παιδοογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ο ΓΓ της ΚΕ του…

23 λεπτά ago

Σιδηρόδρομος: Στις 22 Μαρτίου η επανεκκίνηση δρομολογίων – Οι πέντε φάσεις (ημερομηνίες)

Από τις 22 Μαρτίου ξεκινούν εκ νέου τα δρομολόγια στον σιδηρόδρομο, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, ανακοίνωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.…

28 λεπτά ago

ΚΚΕ: Ας αναζητήσουν τις «συντεχνίες που αντιστέκονται στον εκσυχρονισμό» σε όσους υπηρετούν τις ματωμένες «ράγες» του κέρδους

Σε σχόλιό του για την ομιλία του πρωθυπουργού στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ…

46 λεπτά ago