Αναψυκτικά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου για τους κάτω των 50
Πέμπτη
1
Δεκέμβριος
Back

Αναψυκτικά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου για τους κάτω των 50

Τις επιπτώσεις της τακτικής κατανάλωσης ποτών με ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, ειδικά στις γυναίκες νεότερης ηλικίας, αναδεικνύει νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωσή κατά την εφηβεία (13-18 ετών) αλλά και στη διάρκεια της ενήλικης ζωής αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου πριν την ηλικία των 50 ετών.

Ειδικότερα, η κατανάλωση μόλις 237 ml την ημέρα, σχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία κατά 16%, ενώ διπλάσιες ή παραπάνω ήταν οι πιθανότητες από μεγαλύτερη ημερήσια κατανάλωση συγκριτικά με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα από 237 ml.

Η εφηβεία αποδείχτηκε κρισιμότερη περίοδος για τις μελλοντικές πιθανότητες καρκίνου πριν τα 50, καθώς κάθε ποσότητα 237 ml συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 32%.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη Nurses’ Health Study II, ένα ερευνητικό πρόγραμμα με μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα που παρακολούθησε την υγεία 116.500 σχεδόν νοσηλευτριών για το διάστημα 1991-2015. Ανά τετραετία, οι συμμετέχουσες καλούνταν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένων των ποσοτήτων ποτών που έπιναν. Από τις 41.000 από αυτές, ζητήθηκε να ανακαλέσουν τα ποτά που συνήθως κατανάλωναν κατά την εφηβεία τους.

Στο σύνολο των γυναικών καταγράφηκαν 109 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία και, παρά το μικρό μέγεθος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν τον επιβλαβή χαρακτήρα της υπέρμετρης κατανάλωσης σακχάρων, τα οποία έχουν συνδεθεί επιπλέον με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο. Πρόκειται για παθήσεις που, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες της επιστημονικής ομάδας, έχουν συνδεθεί με πρόωρη εμφάνιση αυτού του καρκίνου λόγω διαταραχής σε μηχανισμούς όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μειωμένες πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω κατανάλωσης ροφημάτων όπως το γάλα ή ο καφές, αν και δεν προέκυψε σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Gut και παρέχει σημαντικές νέες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο που καταγράφει αυξητικές τάσεις σε νέους ανθρώπους κάτω των 50 ετών, χρήσιμες για τη δημόσια υγεία και τις πολιτικές που πρέπει να χαραχθούν προς μείωση της κατανάλωσης σακχάρων από τον πληθυσμό.

πηγή: onmed.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!