Υγεία

Αλτσχάιμερ: Ο «τύπος» περπατήματος που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Ένα είδος περπατήματος από τις χώρες του Βορρά με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αποδεικνύεται αποτελεσματικό και έναντι της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Φρένο στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να βάλει το σκανδιναβικό περπάτημα (Nordic walking), μια ενισχυμένη μορφή άσκησης βαδίσματος με χρήση μπατόν (ειδικά μπαστούνια) για την καλύτερη ενεργοποίηση όλου του σώματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μολίζε στην Ιταλία που κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα, η πιλοτική μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Heliyon ανοίγει τον δρόμο για τη συμπερίληψη της συγκεκριμένης σωματικής δραστηριότητας στο οπλοστάσιο των μη φαρμακευτικών προσεγγίσεων όπως τα προγράμματα σωματικής άσκησης που συστήνονται για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και των συμπεριφορικών συμπτώματων όπως η κατάθλιψη, η υπερδιέγερση ή η επιθετικότητα.

«Πράγματι, η σωματική αδράνεια είναι ένας από τους κύριους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς και για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και συναφών παθολογιών. Αν και το σκανδιναβικό περπάτημα, ένας συγκεκριμένος τύπος αερόβιας άσκησης, είναι γνωστό ότι ωφελεί την υγεία στους γηράσκοντες πληθυσμούς, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι ασθενείς με Νόσο Αλτσχάιμερ μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη μη φαρμακευτική προσέγγιση» εξηγούν στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές για τον σκοπό της μελέτης.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στο πληθυσμιακό δείγμα 30 ασθενείς σε ήπιας και μέτριας βαρύτητας στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ, στους οποίους εφάρμοσαν δοκιμασμένες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως ο προσανατολισμός στην πραγματικότητα, η μουσικοθεραπεία, η αποκατάσταση της κινητικότητας, της στάσης του σώματος και της ιδιοδεκτικότητας. Για να διερευνήσουν πιθανές επιδράσεις του σκανδιναβικού περπατήματος σε διάφορες γνωστικές λειτουργίες, συμπεριέλαβαν τη δραστηριότητα στο πρόγραμμα των 15 από τους 30 ασθενείς, δύο φορές την εβδομάδα. Νευροψυχολογικές αξιολογήσεις και οι αξιολογήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων και της ποιότητας ζωής πραγματοποιήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 24 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα από τους 22 ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη μελέτη έδειξαν ότι η ομάδα του περπατήματος σημείωσε σημαντική βελτίωση της οπτικοχωρικής αντίληψης, της επεισοδιακής (αυτοβιογραφικής) μνήμης, της επιλεκτικής προσοχής και της ταχύτητα επεξεργασίας των ερεθισμάτων.

Πηγή: ygeiamou

newsroom

Recent Posts

Χαρίτσης: Δεν εύκολη απόφαση να φύγουμε, λέει ο αρχηγός των αποστατών

Μια μέρα πριν την ανακοίνωση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των 11 αποστατών που έφυγαν από…

1 δευτερόλεπτο ago

Περού: Εννέα νεκροί, 15 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε χρυσωρυχείο

Ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση το Σάββατο σε χρυσωρυχείο της εταιρίας Ποδερόσα στην περιφέρεια Λα Λιμπερτάδ του…

17 λεπτά ago

Πώς θα ψηφίζουμε με την επιστολική ψήφο (διαδικασία)

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2024 αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το…

30 λεπτά ago

Μητσοτάκης: Πήρε καπέλο, skateboard και βγήκε για… Youth Pass

Έβαλε το καπέλο του, πήρε το skateborard του και βγήκε στο... TikTok για το YouthPass.…

38 λεπτά ago

Προϋπολογισμός 2024: Αυξήσεις στο εισόδημα θα δει η μισή Ελλάδα

Μέτρα σχεδόν δυο δισεκατομμυρίων ευρώ με αυξήσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και φορολογικές ελαφρύνσεις για 4.800.000 νοικοκυριά…

57 λεπτά ago

Πόθεν Έσχες: Ο απερχόμενος δήμαρχος που αύξησε πολύ τα εισοδήματά του

Μεγάλη αύξηση στα εισοδήματα και μείωση στις καταθέσεις του απερχόμενου δημάρχου Αγίου Νικολάου, Αντώνη Ζερβού,…

1 ώρα ago