αλτσχάιμερ-νέο-πειραματικό-φάρμακο-κ-503012
ΥΓΕΙΑ | 28.09.2022 | 12:33

Αλτσχάιμερ: Νέο πειραματικό φάρμακο καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου

Με πολλές ελπίδες γεμίζει τους ασθενείς και τις οικογένειες τους νέο πειραματικό φάρμακο για το Αλτσχάιμερ το οποίο χορηγείται ενδοφλέβια.

Αναμένεται η απόφαση έγκρισης της κυκλοφορίας του από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες αιτήσεις στις αντίστοιχες αρχές της Ιαπωνίας και της Ευρώπης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Η κλινική δοκιμή φαίνεται να επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι η απομάκρυνση των ‘πλακών’ της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο των ασθενών σε αρχικό στάδιο Αλτσχάιμερ (κάτι που επιτυγχάνει το νέο φάρμακο στοχεύοντας την εν λόγω πρωτεΐνη προτού αυτή δημιουργήσει τοξικές συσσωματώσεις), μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου. Από την άλλη, το φάρμακο εμφανίζει αυξημένη πιθανότητα παρενεργειών, όπως πρήξιμο του εγκεφάλου και μικρο-αιμορραγίες, που όμως θεωρούνται ανεκτές.

Παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών με Αλτσχάιμερ αναμένεται να φθάσει τα 139 εκατομμύρια έως το 2050. Και άλλες εταιρείες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και δοκιμής αντισωμάτων κατά των πλακών της νόσου, όπως τα gantenerumab της Roche και donanemab της Eli Lilly.