α-ξανθός-απαγόρευση-επ-αόριστον-τω-1030577
ΥΓΕΙΑ | 08.06.2022 | 13:10

Α. Ξανθός: «Απαγόρευση επ’ αόριστον των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων»

Για ελλείψεις φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, έκανε λόγο ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι για το γεγονός αυτό αρμόδιοι είναι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, που πιστεύουν ότι η αγορά αυτορυθμίζεται, ενώ τόνισε και την δραστική λύση για την επίλυση του προβλήματος.

Αναλυτικά όσα δήλωσε: 

«Οι ελλείψεις φαρμάκων καθημερινής χρήσης έχουν πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις οδηγώντας σε απόγνωση φαρμακοποιούς και ασθενείς. Υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας που, επειδή είναι εμμονικά νεοφιλελεύθεροι και θεωρούν ότι η αγορά αυτορυθμίζεται, αφήνουν χωρίς έλεγχο και κατασταλτική κρατική παρέμβαση τον κερδοσκοπικό μηχανισμό των παράλληλων εξαγωγών.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι εδώ και καιρό αναδεικνύουν το πρόβλημα αλλά τα κυβερνητικά αντανακλαστικά είναι τραγικά.

Η μόνη δραστική λύση σήμερα είναι η επ’ αόριστον απαγόρευση από τον ΕΟΦ των «παράλληλων εξαγωγών» συγκεκριμένων σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψη στην ελληνική αγορά. Η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και βασική υποχρέωση της Πολιτείας.

Αρκετά με το «ανθυγιεινό» μίγμα νεοφιλελευθερισμού και επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων που εφαρμόζεται στη χώρα!»