24ωρες-απεργίες-από-τους-νοσοκομειακού-1035899
ΥΓΕΙΑ | 24.11.2022 | 23:53

24ωρες απεργίες από τους νοσοκομειακούς γιατρούς για να μην επιστρέψουμε «στην προ ΕΣΥ εποχή»

H υπεράσπιση των δικών μας εργασιακών δικαιωμάτων έρχεται σε δεύτερη μοίρα, ο αγώνας που κάνουμε δεν είναι για να μην χαθεί το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν και δημόσια περίθαλψη»,  μεταφέροντας την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ για επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ως απάντηση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών.

«Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τους γιατρούς του ΕΣΥ σε κυνηγούς πελατών», προσθέτει η γιατρός. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει δυνατότητα άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος σε γιατρούς του Δημοσίου και κάλυψη κενών του ΕΣΥ από ιδιώτες.

«Η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο ολοκληρώνει την αντιδραστική «μεταρρύθμιση» στην υγεία, μετά από 33.000 θανάτους, κλείνει την πόρτα στον ασθενή που δεν έχει να πληρώσει. Θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή πριν τη δημιουργία του ΕΣΥ, όταν μπορούσε να βρει την υγεία του μόνο όποιος είχε μέσο ή χρήματα», τονίζει η Δέσποινα Τοσονίδου.

Το πρόγραμμα των 24ωρων απεργιών

Η γενική συνέλευση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είχε πάρει απόφαση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το απόγευμα της Τετάρτης, σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας προχωρούσε στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Αυτό όντως έγινε το βράδυ της ίδιας ημέρας και έτσι σήμερα Πέμπτη προσδιορίστηκε το καλεντάρι των κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, η ΕΙΝΑΠ κηρύσσει 24ωρη παναττική απεργία την ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου με συγκέντρωση στο Σύνταγμα, την ώρα που μέσα στο κτίριο της Βουλής θα γίνεται ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην Επιτροπή τους νοσοκομειακούς γιατρούς θα εκπροσωπήσει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ενώσεων (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου. Την απεργιακή παναττική κινητοποίηση ανακοίνωσε και η ΟΕΝΓΕ, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση, καλώντας και τις υπόλοιπες ενώσεις να αποφασίσουν κατά το δοκούν για τις κινητοποιήσεις τους.

Την Τρίτη θα ακολουθήσει νέα 24ωρη παναττική απεργία με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Τέλος για την Πέμπτη, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής «εάν φτάσει ως εκεί» όπως λένε οι γιατροί, η ΟΕΝΓΕ ανακοίνωσε πανελλαδική 24ωρη απεργία με σχετικό κάλεσμα για παλαϊκή συμμετοχή σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα σε εργατικά κέντρα, την ΑΔΕΔΥ, σε Ομοσπονδίας, Σωματεία, Φορείς, Φοιτητικούς Συλλόγους και Συλλογικότητες.

«Για την ημέρα που το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, καλούμε τους πάντες να είναι στους δρόμους. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους μαζικούς φορείς, την ΑΔΕΔΥ, τα εργατικά κέντρα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις δημοτικές κινήσεις, τις κινήσεις γειτονιάς, τις φοιτητικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις, τις ενώσεις των συνταξιούχων. Να βγουν όλοι στον δρόμο για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην υγεία και τη ζωή», λέει μέσω του tvxs.gr η Δέσποινα Τοσονίδου.

Η κυβέρνηση απέναντι σε (σχεδόν) όλους τους γιατρούς

Είναι αξιοσημείωτο ότι απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουν ήδη τοποθετηθεί όχι μόνο οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών σε όλη την χώρα αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καθώς και οι σύλλογοι Αθηνών, Πειραιώς, Πάτρας, οι διοικήσεις των οποίων κατά κανόνα βρίσκονται πολιτικά κοντά στη Νέα Δημοκρατία.

Μιλώντας τον περασμένο Οκτώβριο στο tvxs.gr ο γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου είχε τονίσει ότι «μια τέτοια αποσπασματική ρύθμιση χωρίς να έχει προηγηθεί εκτενέστατος διάλογος, κινδυνεύει να οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους πολίτες».

«Μόνο πανεπιστημιακοί γιατροί υπερασπίζονται αυτό το νομοσχέδιο, επειδή θέλουν να ιδιωτεύουν χωρίς κανέναν περιορισμό. Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που προσέφεραν άλλοθι στην κυβέρνηση στα χρόνια της πανδημίας», παρατηρεί η Δέσποινα Τοσονίδου.

Η επιλογή της κυβέρνησης να βάλει απέναντί της το σύνολο σχεδόν το σύνολο του ιατρικού κόσμου σε προεκλογικό χρόνο, μόνο ως βαθιά πολιτική βούληση για πλήρη ανατροπή του ΕΣΥ όπως το γνωρίζουμε μπορεί να ιδωθεί. Ενδεχομένως ήταν ένας σχεδιασμός που υπήρχε για την αρχή της τετραετίας αλλά καθυστέρησε λόγω της πανδημίας και τώρα υπάρχει μεγάλη βιασύνη να υλοποιηθεί. Ακόμα και με μεγάλο πολιτικό κόστος.