hondos-center-η-οικογενειακή-κόντρα-που-έφερε-χρε-21422
ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | 02.08.2017 | 08:58

Hondos Center: Η οικογενειακή κόντρα που έφερε χρεωκοπία και πλειστηριασμούς

Η είδηση ότι η Hondos Pallas Πολυκαταστήματα τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης με την απόφαση 520/2017 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών μπορεί να μην εξέπληξε πολλούς, καθώς τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια ήταν πολλά, ωστόσο, κάποιοι ήλπιζαν ότι μπορούσε να σωθεί η κατάσταση έστω και την τελευταία στιγμή.

Όπως προβλέπει η πτωχευτική διαδικασία, στις 5 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών η συνέλευση εικαζόμενων πιστωτών (οι απαιτήσεις τους κατά της Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα πιθανολογούνται κατά την κρίση του εισηγητή).

Όπως αναφέρεται στον ισολογισμό του 2013 για την 26η εταιρική χρήση, η Hondos Παλλάς πολυκαταστήματα, που ελέγχει ο Γιώργος Χόντος, ένας από τους πέντε αδελφούς της οικογένειας, εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις 77,5 εκατ. ευρώ, με την μερίδα του λέοντος, ποσό ύψους 24,3 εκατ. ευρώ να αφορά τους προμηθευτές.

Οι οφειλές που συνδέονται με μεταχρονολογημένες επιταγές ανέρχονται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια προς τις τράπεζες διαμορφώνονται σε 18,5 εκατ. ευρώ στις 31η Δεκεμβρίου του 2013,

Τα χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και εφορία ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ. Για τις τρεις τελευταίες χρήσεις (2014-2016) η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις.

Hondos Center: Δεν έχουμε σχέση με την Χόντος Παλλάς Πολυκαταστήματα ΑΕ

Διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με την πτώχευση της Χόντος Παλλάς Πολυκαταστήματα ΑΕ εξέδωσαν τα Hondos Center.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι: «Τα Hondos Center επιθυμούν να ενημερώσουν τους συνεργάτες τους ,τους προμηθευτές τους και το καταναλωτικό τους κοινό ότι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ΧΟΝΤΟΣ ΠΑΛΛΑΣ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕ,η οποία σήμερα πλέον δεν υπάρχει».

Πριν τρία χρόνια, πάντως, ο Γιώργος Χόντος και οι Ελένη Χόντου και Στέφανος Κωστούλας είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 3.552.054,91 ευρώ. Αν και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς, αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πώς ρύθμισαν τις οφειλές τους. Πέρυσι η εταιρεία είχε υποβάλει αίτηση για άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης με τους πιστωτές με στόχο το «κούρεμα» κατά 50% των χρεών. Ωστόσο, η συζήτηση της αίτησης -τον Ιούνιο του 2015- ματαιώθηκε

Τα πέντε αδέλφια με τις ξεχωριστές εταιρείες

Αν και για μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης τα Hondos Center ανήκουν στη γνωστή οικογένεια, στην πραγματικότητα τα πέντε αδέλφια – Νίκος, Γιώργος, Κώστας, Γιάννης, Αργύρης – έχουν χωρίσει τη δραστηριότητά τους σε ξεχωριστές εταιρείες που ελέγχουν αντίστοιχα καταστήματα. Μάλιστα τα υπόλοιπα αδέλφια έχουν αποκηρύξει επαγγελματικά τον αδελφό τους Γιώργο, ο οποίος ελέγχει τα Hondos Palace, και με γραπτή ανακοίνωση, όπως αναφέρθηκε, ήδη από το 2013.

Η οικογένεια έλκει την καταγωγή της από τις Μίκρες των Αγράφων (τα σημερινά Χοντέικα) στην Ευρυτανία. Ο μύθος που περιβάλει την ιστορία της αλυσίδας θέλει τα αδέλφια να εργάζονται σκληρά για το προς το ζειν, αρχικά ως πλασιέ και στη συνέχεια ως περιπτεριούχοι στην οδό Σταδίου. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1967 και το πρώτο κατάστημα άνοιξε στην οδό Ομήρου. Σταθμός στην εξέλιξη της εταιρείας ήταν και η απόφαση της επέκτασης μέσω franchise, χάρη στην οποία η επωνυμία Hondos Center θα αποκτούσε ευρεία αναγνωρισιμότητα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σήμερα η αλυσίδα Hondos Center παραμένει μια αμιγώς ελληνική. Λόγω της κρίσης και του έντονου ανταγωνισμού, το δίκτυό της φαίνεται να έχει περιοριστεί στα 40 σημεία πανελλαδικά, από 80 που έλεγχε το 2009. Όπως σημειώθηκε, τα καταστήματα ελέγχονται από διαφορετικές εταιρείες, κάθε μία εκ των οποίων ελέγχεται από έναν αδελφό Χόντο. Σήμερα ο Νίκος Χόντος εμφανίζεται να ελέγχει τα πολυκαταστήματα της Ομονοίας, της Γλυφάδας, του Κολωνακίου, τη Καλλιθέας και της Θεσσαλονίκης (Πυλαία). Αντίστοιχα ο Κώστας Χόντος αναφέρεται πως ελέγχει τα καταστήματα Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής και δύο στο Πειραιά.

Ο Αργύρης εμφανίζεται να διαχειρίζεται τα καταστήματα στο Παγκράτι, στην Κηφισιά, στην Ερμού και στο Μαρούσι κι ο Γιώργος ελέγχει τα σημεία στην Ιπποκράτους, στην Πατησίων και στη Ν. Ιωνία, μέσω της Hondos Palace Πολυκαταστήματα. Στο δίκτυο της αλυσίδας περιλαμβάνονται και κάποια καταστήματα franchising, τα οποία ελέγχονται από πολυμετοχικό σχήμα που απαρτίζεται και πάλι από τους αδελφούς Χόντου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η αλυσίδα Hondos Center εχει στην κατοχή της 40 καταστήματα που ανήκουν σε ξεχωριστές εταιρείες και η κάθε μία ελέγχεται από έναν αδελφό Χόντο. Ειδικότερα, ο Νίκος Χόντος εμφανίζεται να ελέγχει τα πολυκαταστήματα της Ομονοίας, της Γλυφάδας, του Κολωνακίου, της Καλλιθέας και της Θεσσαλονίκης (Πυλαία). Αντίστοιχα ο Κώστας Χόντος αναφέρεται πως ελέγχει τα καταστήματα Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής και δύο στον Πειραιά.

Ο Αργύρης εμφανίζεται να διαχειρίζεται τα καταστήματα στο Παγκράτι, στην Κηφισιά, στην Ερμού και στο Μαρούσι κι ο Γιώργος ελέγχει τα σημεία στην Ιπποκράτους, στην Πατησίων και στη Ν. Ιωνία, μέσω της Hondos Palace Πολυκαταστήματα. Στο δίκτυο της αλυσίδας περιλαμβάνονται και κάποια καταστήματα franchising, τα οποία ελέγχονται από πολυμετοχικό σχήμα που απαρτίζεται και πάλι από τους αδελφούς Χόντου.

Στο «σφυρί» καταστήματα

Να σημειωθεί ότι για οφειλές, ύψους 1,68 εκατ. ευρώ, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) βγήκαν «στο σφυρί» τον περασμένο Φεβρουάριο, τα εξής ακίνητα της Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα στην οδό Ιπποκράτους 3 στην Αθήνα:

-ισόγειο κατάστημα 15,7 τ.μ. στη στοά του Μεγάρου Παλλάδος που έχει εκτιμηθεί προς 45 χιλιάδες ευρώ, με το τίμημα πρώτης προσφοράς να είναι περίπου 74 χιλιάδες ευρώ.

-υπόγειο κατάστημα 49,3 τ.μ. στο Μέγαρο Παλλάδος με αξίας εκτίμησης 150 χιλιάδες ευρώ, με πρώτη προσφορά ύψους 120 χιλιάδες ευρώ.

-υπόγεια αποθήκη 21,2 τ.μ. στο ίδιο κτήριο που εκτιμάται προς 175 χιλιάδες ευρώ, με τιμή πρώτης εκκίνησης 140 χιλιάδες ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος