Γ. Καμίνης: Απομόνωση των άκρων και συνεργασίες για μεταρρυθμίσεις

Σε διάστημα λιγότερο από τρία χρόνια, «έχουμε ρίξει τα θεμέλια για τον νέο δήμο και βλέπουμε τους πρώτους καρπούς αυτής της προσπάθειας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο συνέδριο της «International Herald Tribune» .  Παράλληλα, μίλησε για «απάντηση της Αθήνας» μέσω αναζήτησης μεγάλων συναινέσεων για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, απομόνωση των άκρων και συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν και στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοκρατία.

Ο κ. Καμίνης μίλησε για την «πιο σκληρή και επικίνδυνη όψη της οικονομικής κρίσης» τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα, με το πολιτικό σύστημα να είναι σήμερα «κατακερματισμένο», με «αιφνίδια διασπορά της πολιτικής ισχύος».

Συνεχίζοντας, δήλωσε πως πρόκειται για μία «αυθεντική κατάσταση ανάγκης που μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν ευδοκιμεί σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και πολλές φορές βίαιας αντιπαράθεσης. Ότι το ζητούμενο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης, όσο έντονη και αν είναι αυτή, είναι η κατάκτηση με επιχειρήματα της πλειοψηφίας, όχι ο αφανισμός του πολιτικού αντίπαλου».

Ο κ. Καμίνης είπε πως πολλοί θα συμφωνήσουν ότι η συγκεκριμένη κρίση αντιπροσώπευσης είχε ξεκινήσει π»ολύ νωρίτερα, όταν η δημοκρατία μας είχε εκπέσει σε μια ανούσια υπόσχεση αέναης ευημερίας, χωρίς να υπερασπιζόμαστε εμπράκτως και με συνέπεια την ουσία της, τα μεγάλα της διακυβεύματα. ‘Ετσι, μόλις ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση, είμασταν έτοιμοι να υπερασπιστούμε μόνο την υπόσχεση και όχι το διακύβευμα. Γι’ αυτό και αφήσαμε ανοιχτό το πεδίο στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό».

Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για «μεγάλη επιστροφή της δημοκρατίας» , σε ένα περιβάλλον που έχει αλλάξει ριζικά, εξαιτίας παραγόντων όπως η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογική επανάσταση. «Μέσα σ’ αυτές τις ραγδαίες αλλαγές, τα μεγάλα διακυβεύματα της δημοκρατίας παραμένουν. Η προάσπιση της ισότητας, πρωτίστως ως προστασία των αδυνάτων, η κατοχύρωση της ατομικής ελευθερίας, ως δυνατότητα του καθενός να σχεδιάσει και να ακολουθήσει απερίσπαστος το δικό του σχέδιο ζωής. Η ανοχή απέναντι στη διαφορετικότητα. Η έντονη μεν, αλλά πάντως ειρηνική πολιτική αντιπαράθεση. Η διαφάνεια, που προάγει την ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη στα κοινά και, παράλληλα, αντιμάχεται τη διαφθορά. Και πολλά άλλα» .

Συνεχίζοντας, ο κ. Καμίνης μίλησε για ένα «μεγάλο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα στον Δήμο της Αθήνας», το οποίο  δεν περιορίζεται στα όρια μιας οικονομικής εξυγίανσης, αλλά «συγκροτεί μια πολιτική πρόταση για την αναγέννηση αυτής της μεγάλης και ιστορικής πόλης, που σήμερα φέρει εμφανή τα τραύματά της. Οικονομική εξυγίανση, διοικητική μεταρρύθμιση με έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κοινωνική πολιτική για τη στήριξη των απόρων και νεόπτωχων. Ανάπτυξη του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας. Διαφάνεια στη λειτουργία του Δήμου και στις συναλλαγές του με τον πολίτη. Σε διάστημα λιγότερο από τρία χρόνια έχουμε ρίξει τα θεμέλια για τον νέο Δήμο και βλέπουμε τους πρώτους καρπούς αυτής της προσπάθειας».

 

 

UNCATEGORIZED, ΚΑΜΙΝΗΣ, ΟΜΙΛΙΑ, ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΑΚΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!