χρήστος-ζώης-υφυπουργός-εσωτερικών-τ-320505

Χρήστος Ζώης, υφυπουργός Εσωτερικών: Το Ψηφιακό μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στον παγκόσμιο χάρτη των δημοσίων υπηρεσιών ραγδαία ανάπτυξη νέων διοικητικών θεσμών, νέων πρωτοβουλιών στελέχωσης και νέων οργανωτικών δομών. Mια ραγδαία εξάπλωση διοικητικών πληροφοριακών συστημάτων, σύγχρονων τεχνικών διοικητικών προβλέψεων και προγραμματισμού δημοσίων πολιτικών.

Ο δημόσιος Τομέας υπόκειται σε συνεχή αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής. Στόχος της προσπάθειας παραμένει η εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο. Χρειαζόμαστε ένα Κράτος Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας, που θα διαθέτει σύγχρονες δομές, θα αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας και του διοικητικού Μάνατζμεντ και θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στην καθημερινότητα του πολίτη.

Η στρατηγική της Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που προωθεί η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης με σκοπό ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ένα «ψηφιακό άλμα» προς μια Ελλάδα δυναμική, ανταγωνιστική, παραγωγική και εξωστρεφή. Η «Ψηφιακή Ελλάδα» βήμα – βήμα, γίνεται πραγματικότητα. Ειδικότερα, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης η οποία βρίσκεται εκ των πραγμάτων πιο κοντά στον πολίτη, η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση και πληροφόρηση των πολιτών αποτελεί δομικό στοιχείο μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για τη μετάβαση από το σημερινό γραφειοκρατικό δήμο στον «ψηφιακό» απαιτείται η εφαρμογή συγκεκριμένης και σαφώς οριοθετημένης στρατηγικής, η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλους. Απαιτείται επιτάχυνση των ρυθμών και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των πραγματικών δυνατοτήτων που προσφέρουν οι Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας των δήμων, την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και επιχειρήσεων, την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΟΣ δΗΜΟΣ»

Το Πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΟΣ δΗΜΟΣ», προϋπολογισμού 7,3 εκ. ευρώ αποτελεί στην ουσία μέρος μιας σειράς δράσεων του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν στόχο να εμπλουτίσουν τα υφιστάμενα εργαλεία πολιτικής των δήμων με νέες «ψηφιακές δυνατότητες». Συμπληρώνει δε, πρωτοβουλίες όπως η «Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση» και η δημιουργία Μητροπολιτικών δικτύων Οπτικών Ινών και Ασύρματων δικτύων σε δήμους και τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα.

Η μεταρρυθμιστική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, έρχεται να υποστηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να κατανοήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι Τ.Π.Ε., να γίνουν πιο αποδοτικοί, να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να ενισχύσουν τη διοικητική τους ικανότητα.

Στην πράξη, οι Ο.Τ.Α. έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με δήμους της Ευρώπης, να παρέχουν τηλεματικές υπηρεσίες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, ν’ αναπτύξουν πιλοτικές μορφές τηλε-εργασίας και συμμετοχής των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό εκριζώνουμε αναχρονιστικές νοοτροπίες και προωθούμε την εμπέδωση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Στόχος της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η αξιοποίηση του γρήγορου Internet από το 0,1% του πληθυσμού, που ήταν το 2004 σε τουλάχιστον 7% του πληθυσμού, το 2008. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία (Παρατηρητήριο Κοινωνίας της Πληροφορίας), το 66% των δήμων διαθέτει επίσημο δικτυακό τόπο και το 90% των Ο.Τ.Α. με πληθυσμό μεγαλύτερο των 20.000 κατοίκων διαθέτουν υπηρεσία Πληροφορικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύονται επενδύσεις και χρηματοδοτούνται δράσεις για την ευρυζωνικότητα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, που ξεπερνούν συνολικά τα 450 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Ψηφιακής Στρατηγικής (2006 – 2013). Εργαζόμαστε συλλογικά λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της ΚΕδΚΕ, της ΕΕΤΑΑ, του ΙΤΑ και ενθαρρύνοντας συγκεκριμένες δράσεις της αυτοδιοίκησης όπως το παράδειγμα του e-Τρίκαλα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, προωθεί ολοκληρωμένες δράσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και υλοποιεί συγκεκριμένα προγράμματα και έργα όπως το Εθνικό δίκτυο δημόσιας διοίκησης «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» (συνδεδεμένοι περισσότεροι από 3.000 Φορείς, το 60% των οποίων είναι Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού και Κ.Ε.Π.), το Εθνικό δημοτολόγιο, η μετατροπή των ΚΕΠ σε Κέντρα Ολοκληρωμένων διοικητικών Συναλλαγών, οι «δημοτικές διαδικτυακές Πύλες» (συμμετέχουν αρχικά 469 δήμοι της χώρας), το Ενιαίο διαδικτυακό Περιβάλλον Ο.Τ.Α. (για πληρωμή δημοτικών τελών, έκδοση πιστοποιητικών, πολεοδομικά θέματα κ.α.).

Η επιτυχία του «Ψηφιακού δήμου» απαιτεί εγρήγορση από όλους. Εντατικοποιούμε τις προσπάθειες και προχωρούμε αποφασιστικά σε μια Αυτοδιοίκηση, ταχύτερη, αποδοτικότερη, ψηφιακή που σέβεται τα δικαιώματα του πολίτη και βασίζεται σε κανόνες διαφάνειας και αξιοπιστίας.