Χρίστος Βούζας*: Οι 18ρηδες, οι δημοτικοί υπάλληλοι και μία ΠΝΠ

Η aftodioikisi.gr είχε προειδοποιήσει με πολλά δημοσιεύματά της ότι οι εκλογές βρίσκονται «στον αέρα».  Κι αυτό γιατί οι δημοτικοί υπάλληλοι, δικαίως, ήταν αποφασισμένοι να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, καθώς δεν έχουν ακόμη λάβει την αποζημίωση των εκλογών του περασμένου Μαΐου!

Επρόκειτο για έναν ακόμη παραλογισμό του κράτους, μιας και το συγκεκριμένο κονδύλι όχι μόνο είχε παρακρατηθεί από τις Δ.Ο.Υ., συμψηφιζόμενο με οφειλές των Δήμων προς το Δημόσιο αλλά το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις φωνές και του συνήθως ήπιου υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Μιχάλη Θεοχαρίδη, αρνιόταν επίμονα να δει και, κυρίως, να λύσει το πρόβλημα.

Τελικώς, υπό τον φόβο οι «πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολίτευσης», κατά την έκφραση πολιτικών αναλυτών αλλά και κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτές, να πραγματοποιηθούν (;) με διαδηλώσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ μπροστά στα εκλογικά κέντρα, την Τετάρτη η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ορίζεται ότι «χρηματοδοτήσεις ΟΤΑ για την καταβολή εκλογικής αποζημίωσης των υπαλλήλων τους δεν συμψηφίζονται με οφειλές των φορέων αυτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από οποιαδήποτε αιτία και είναι ακατάσχετες εις χείρας τρίτων». Δηλαδή, με άλλα λόγια, λύνεται το πρόβλημα.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει με τον ίδιο τρόπο, όπως, άλλωστε, πρότεινε και η Συνήγορος του Πολίτη, κ. Καλλιόπη Σπανού στη λύση ενός εξίσου μεγάλου προβλήματος των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου: Του δικαιώματος ψήφου των 18ρηδων, δηλαδή των περίπου 100.000 νέων που έχουν γεννηθεί το 1997.

Είναι προφανές ότι η ΝΔ (και το ΠΑΣΟΚ) δεν θέλουν να ψηφίσουν οι 18ρηδες καθώς φοβούνται ότι οι ψήφοι όσων από αυτούς φτάσουν μέχρι την κάλπη δεν θα πάνε στα δύο συγκυβερνώντα αλλά σε κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είναι επίσης προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που προετοιμάζεται να γίνει κυβέρνηση, έκανε λάθος που δεν κατέθεσε σχετική τροπολογία πριν κλείσει η Βουλή αν όχι για να πετύχει να ψηφίσουν οι 18ρηδες, τουλάχιστον για να αναδείξει την υποκρισία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αυτό, άλλωστε, το επιχείρημα χρησιμοποίησε ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Αναγνώστου κατηγορώντας εκείνος τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία. Όχι, ο επίσης υπηρεσιακός, υπουργός Εσωτερικών δεν έφτασε σε αυτό το σημείο. Απλώς, άφησε τις ημέρες να περνούν, μέχρι που στις 7 Ιανουαρίου διαπίστωσε ότι «δεν προλαβαίνουμε» ούτε με ΠΝΠ.

Άλλωστε, εκλογές χωρίς 18ρηδες γίνονται. Χωρίς όμως δημοτικούς υπαλλήλους;

*Ο Χρίστος Βούζας είναι δημοσιογράφος, διευθυντής της aftodioikisi.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΨΗΦΟΣ, ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, 18ΡΗΔΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!