Xρίστος Βούζας: H συνδικαλιστική «αριστεία» της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 26124/15.9.2017 απόφαση του καταδίκασε έναν κορυφαίο συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ και μέλος της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τον κ. Βασίλη Πολυμερόπουλο, για «χρήση υφ’ αρπαγής ψευδούς βεβαίωσης».  Η καταδίκη αφορούσε «μαϊμού» μεταπτυχιακό, που είχε προσκομίσει προκειμένου να καταλάβει θέση διευθυντή στο δήμο Αθηναίων. Λίγες ώρες μετά από σχετικά δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της aftodioikisi.gr, το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά τα οποία, πάντως, δεν είχε επιδείξει σε αντίστοιχη περίπτωση με προσπάθεια πλαστοπροσωπίας από συνδικαλιστή της στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος τελικώς πήρε… προγαγωγή στη θέση του γραμματέα Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (Ε.Κ.Ο.), διέγραψε τον κ. Πολυμερόπουλο από τις τάξεις της.

Μερικές ημέρες αργότερα, την περασμένη Κυριακή, η aftodioikisi.gr αποκάλυψε ότι η σημερινή ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (ΣΥΝΑΝ και ΔΑΚΕ), μόλις δέκα μήνες πριν την καταδίκη του κ. Πολυμερόπουλου όχι μόνο τον είχε «αθωώσει» πανηγυρικά αλλά και είχε επιτεθεί σε όσους συνδικαλιστές άλλων παρατάξεων (μεταξύ αυτών και της ΑΣΚ-ΟΤΑ που έφερε στην επιφάνεια την υπόθεση) είχαν ζητήσει να μην εκδοθούν οι δύο «αθωωτικές» αποφάσεις-ανακοινώσεις. Ταυτόχρονα είχε επιτεθεί και κατά «συστημικών μέσων» για «την ανακίνηση ψευδών και την εκτόξευση λάσπης και συκοφαντιών… για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι μετά την δικαστική καταδίκη του συναδέλφου τους, οι συνδικαλιστές μιας μεγάλης Ομοσπονδίας του Δημοσίου, θα έσπευδαν να αναγνωρίσουν το λάθος τους και να ζητήσουν συγνώμη από τους συναδέλφους τους και τους πολίτες, γιατί, στο όνομα της κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης, έσπευσαν να τον αθωώσουν, εκείνοι όχι μόνο συνεχίζουν την ίδια στάση αλλά και επιτίθενται με οξύτητα σε όσους τολμούν ακόμη και να μιλήσουν για το θέμα.

Έτσι την εβδομάδα που πέρασε, αν και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, κατά τη συνήθη πρακτική της, δεν φείσθηκε ανακοινώσεων για διάφορα θέματα, όχι μόνο δεν βρήκε μία λέξη να πει για την καταδίκη ενός μέλους της ηγεσίας της αλλά όταν συνδικαλιστές άλλων παρατάξεων τόλμησαν να θέσουν το θέμα κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης, υπέστησαν… bullying. Μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι ότι τόσο ο ίδιος ο κ. Πολυμερόπουλος όσο και  οι υπέρμαχοί του στην ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ επικαλούνται κάποια (αόριστη) τελεσίδικη δικαστική απόφαση, την οποία, ωστόσο, δεν παρουσιάζουν!

Δυστυχώς, όμως, η υπόθεση Πολυμερόπουλου δεν είναι παρά το κερασάκι στην τούρτα της συνδικαλιστικής «αριστείας» της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Τα γεγονότα, ατυχώς, είναι πολλά: Από την προ εξαετίας επίθεση σε μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ τον οποίο προπηλάκισαν και του φόρεσαν κουκούλα, τις προ τετραετίας σπρωξιές, βρισιές και κυνηγητό στον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, τις, επίσης, προ τετραετίας «απειλές» σε συντάκτη της aftodioikisi.gr από ηγετικό στέλεχος της ΠΟΕ-ΟΤΑ που οδήγησαν άλλον συνδικαλιστή να μιλήσει για «ανθρώπους της νύχτας», το ξύλο στο συνέδριο του 2015, την περσινή καταγγελία του δημάρχου Γλυφάδας ότι ο τέως πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ως μη όφειλε, εισέπραττε επίδομα προϊσταμένου, καταγγελία που, δυστυχώς, επιβεβαίωσε και η ίδια η Ομοσπονδία, μέχρι, βεβαίως, το κορυφαίο ζήτημα των συμβασιούχων, τους οποίους, η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ώρα, μάλιστα, που κάνει την μια «αριστεία» μετά την άλλη, έχει αποκλείσει από μέλη της Ομοσπονδίας.

Βεβαίως, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ο αποκλεισμός των συμβασιούχων αποφασίστηκε από την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για να προστατευτούν από την… πολλή «αριστεία». Αλλά, ας σοβαρευτούμε: Σε μια εποχή που, όπως δείχνει και η συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, ο συνδικαλισμός έχει πάρει την κάτω βόλτα στη συνείδηση πολλών εξ αυτών, τέτοια φαινόμενα «αριστείας», το μόνο που κάνουν είναι να μεγαλώνουν την κλίση της κατηφόρας. Και καθώς πριν λίγες ημέρες η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Απρίλιο θα πραγματοποιήσει το 46ο τακτικό συνέδριο της, όλοι εμείς που αγαπούμε την Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους σε αυτήν, το μόνο που ευχόμαστε είναι, αυτή τη φορά, με την ψήφο τους να επιλέξουν τους πραγματικά άριστους. Μόνο έτσι όσοι τους εκπροσωπούν, επιτέλους θα σοβαρευτούνε.

*O Χρίστος Βούζας είναι διευθυντής της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!