χρήστος-κιούπης-έκρηξη-αλληλεγγύης-γ-143266

Χρήστος Κιούπης*: Έκρηξη αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες σε μια πόλη που δεν έχασε την ψυχή της – Ο εθελοντισμός δείχνει το δρόμο…

Η προσφυγική κρίση φέρνει στην επιφάνεια τις μεγάλες πολιτικές συγκρούσεις στην Ευρώπη και δίνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό, στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Οι παλαιότερες γενιές θα θυμούνται ασφαλώς τα δάκρυα στο μαντίλι του αποχαιρετισμού για κάποιον δικό τους, που έφευγε για τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με την ελπίδα μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή.

Και σήμερα, που η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται σα φάρσα, όλοι εμείς που βλέπουμε τις καραβιές των προσφύγων να έρχονται στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και να βρουν καταφύγιο κάπου στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, έχουμε χρέος παρά τη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε, να δείξουμε αλληλεγγύη.

Παρά τις ενστάσεις και τους όποιους ενδοιασμούς, η συντριπτική πλειονότητα των συνδημοτών μας, αποδέχτηκε τη φιλοξενία περίπου χιλίων προσφύγων και μεταναστών στο κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο.

Η έκρηξη εθελοντισμού είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστική και επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η πόλη δεν έχει χάσει την ανθρωπιά και την ψυχή της.

Οι εθελόντριες μαίες για παράδειγμα, που δημιούργησαν μαιευτικό ιατρείο στο χώρο του Παλαί και εξέτασαν εγκύους και μητέρες με παιδιά, έστειλαν το καλύτερο μήνυμα, στους ισχυρούς της Ευρώπης και του κόσμου.

Για τους ελάχιστους που έχουν μπερδέψει τους ρόλους, καλό είναι να μάθουν ότι άλλο ο εθελοντισμός και η προσφορά και άλλο η… επίδειξη φιλανθρωπίας.

Με αυτά τα δεδομένα, η οποία κριτική στη δημοτική αρχή έχει ως στόχο να κάνει καλύτερα τα πράγματα και όχι να προκαλέσει αντιπαράθεση και πόλωση που δεν τιμά κανέναν.

Το προσφυγικό άλλωστε δε λύνεται σε επίπεδο δήμου, αλλά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι δε χωρούν ούτε μικρότητες, ούτε σκοπιμότητες.

Έλλειμμα κοινής γραμμής

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η δημοτική αρχή όφειλε από τις αρχές Οκτωβρίου να έχει προχωρήσει σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το γεγονός ότι δεν το έπραξε, δε βοήθησε στη χάραξη κοινής γραμμής και στρατηγικής, την οποία επιδιώκουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις.

Αντισταθμιστικά οφέλη

Από εκεί και πέρα, το ερώτημα που θέτει κάθε καλόπιστος δημότης έχει σχέση με τα αντισταθμιστικά οφέλη για το Γαλάτσι, το οποίο φιλοξενεί εδώ και σχεδόν ένα μήνα πρόσφυγες και μετανάστες.

Έχει άραγε τεθεί το συγκεκριμένο θέμα στον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα και τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη από τη δημοτική αρχή;

Αξιοποίηση ΠΑΛΑΙ

Συνακόλουθο με το προηγούμενο, είναι και το θέμα της αξιοποίησης του ΠΑΛΑΙ, για το οποίο είναι ώρα δράσης και οργανωμένων πρωτοβουλιών.

Η έκρηξη εθελοντισμού για τους πρόσφυγες, έδειξε ότι εάν η πόλη κερδίσει το στοίχημα του δημόσιου χαρακτήρα του, θα βρεθούν πολλοί να βοηθήσουν στην άθληση των παιδιών μας, μέσα στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο.

Τώρα λοιπόν, είναι η ευκαιρία να τεθεί το θέμα, τώρα είναι η ώρα η δημοτική αρχή να το ζητήσει ως κίνητρο, ή ως αντάλλαγμα αν προτιμάτε, για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν μελέτες, σχέδιο και κυρίως βούληση, κάτι που σημαίνει πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, γιατί όταν με το καλό τελειώσει το προσφυγικό, το ΠΑΛΑΙ πρέπει να γίνει κτήμα της πόλης.

* ο Χρήστος Κιούπης είναι Δημοσιογράφος, δημοτικός σύμβουλος