βοσκόπουλος-μετά-τα-μέσα-ιουλίου-τα-πρ-283726

Βοσκόπουλος: Μετά τα μέσα Ιουλίου τα προνοιακά

Κατά τις 15 με 20/7 θα είναι σε θέση ο Δήμος Φλώρινας να καταβάλει τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους. Αυτό τονίζει με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr o δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο υπουργείο Υγείας για την καθυστέρηση. Παράλληλα ο κ. Βοσκόπουλος καταγγέλλει ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι μόνο σε επίπεδο εγγράφων και όχι ουσίας, καθώς δεν λειτουργούν οι αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. Άρα, καταλήγει, οι ανάπηροι-μαϊμού «ούτε έχουν φύγει ούτε πρόκειται να φύγουν με το όλο σύστημα που εφαρμόζεται τώρα».


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε δήμαρχε, σύμφωνα με την πρόσφατη λίστα του υπουργείου Υγείας, ο δήμος σας όσον αφορά στον έλεγχο των φακέλων των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων είναι περίπου στο 0,47%, δηλαδή όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά έχετε ελέγξει μόνο 4 από τους 946 φακέλους. Γιατί αυτή η καθυστέρηση; Ποιος φταίει;

Το υπουργείο. Η καθυστέρηση έχει προκύψει από το υπουργείο. Με τις εκλογές σταμάτησε η διαδικασία, δεν προχώρησε… Τώρα που είναι στα χέρια μας προχωράει κανονικά και περιμένουμε να γίνει η εκπαίδευση του προσωπικού, του όποιου προσωπικού. Διότι και αυτό δεν έχουμε. Φανταστείτε πως η διευθύντρια που έχω για τον τομέα βγαίνει σε σύνταξη και αύριο φεύγει με την άδεια την οποία δικαιούται.

Μιλήσατε για εκπαίδευση προσωπικού; Τι εκπαίδευση και ποιος θα εκπαιδεύσει το προσωπικό; Το υπουργείο;

Το υπουργείο είχε αναθέσει μια εταιρεία, την Q&R, να κάνει την εκπαίδευση, αλλά ζητούσε 3.000 ευρώ για την «μετάπτωση» (σ.σ.: πέρασμα στοιχείων δικαιούχων σε έγγραφο excel και μετά μεταφέρονται στο ΟΠΣΝΑ – Ολοκληρωμένα Πληροφορικά Συστήματα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων) και 1.800 ευρώ για την εκπαίδευση. Τόσο χρήματα θεωρήσαμε ότι ήταν πολλά και απευθυνθήκαμε σε μια άλλη, η οποία μετά μια εβδομάδα μάς είπε ότι δεν κάνει τέτοια εκπαίδευση. Κατόπιν αυτού, προχωρήσαμε σε σύμβαση με την πρώτη εταιρεία… Αλλά όλα αυτά χρειάζονται διαδικασίες: οικονομική επιτροπή, δημοτικό συμβούλιο κτλ. Αυτή, λοιπόν, η εταιρεία θα έρθει την επομένη Τετάρτη για να εκπαιδεύσει το προσωπικό.

Αυτό το κάνουν όλοι οι δήμοι;

Οι δήμοι εκείνοι που δεν είχαν το σύστημα ΟΠΣΝΑ.

Και πόσο θα πάρει αυτή η διαδικασία;

Σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει το υπουργείο Υγείας περίπου ένα μήνα. Λάβετε υπόψη σας πως: ότι -αφού μπουν στο ΟΠΣΝΑ- πρέπει να στείλουμε κατάσταση με τα πόσα χρήματα θέλουμε στο υπουργείο, και αυτό να δώσει εντολή, όταν τα εγκρίνει, να περαστούν στο σύστημα «ΔΙΑΣ», το οποίο θέλει 15 ημέρες για να τα πιστώσει.

Με λίγα λόγια, πότε υπολογίζετε να πληρωθούν οι δικαιούχοι στο δήμο σας;

Με όλη αυτή τη γραφειοκρατία, 15-20 Ιουλίου.

Το είπατε αυτό στο υπουργείο;

Ναι, και ζητήσαμε να λειτουργήσουμε με τον παλιό τρόπο. Δεν καταλαβαίνω να μην μπορούμε να πληρώσουμε με τον παλιό τρόπο και να προχωρήσουμε μετά με το καινούργιο σύστημα;

Ναι, άμα όμως πληρώσεις ως κράτος και τους δικαιούχους-μαϊμού τώρα, πώς θα πάρεις τα λεφτά πίσω;

Ας τους βρει το υπουργείο εκ των υστέρων και ας τους τα πάρει πίσω. Είναι ντροπή να μην πληρώνονται οι δικαιούχοι, όλοι αυτοί που περιμένουν να πληρώσουν ΔΕΗ, νερό, τα φάρμακά τους… Ταλαιπωρούνται άνθρωποι που πραγματικά έχουν ανάγκη. Πολλώ δε μάλλον που υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους.

Άλλωστε, να σας πω και κάτι άλλο;

Παρακαλώ…

Αυτοί που θα πάρουν χρήματα, δε σημαίνει πως δεν είναι και «μαϊμούδες». Για να φύγουν τα μαϊμού-επιδόματα πρέπει να περάσουν όλοι υγειονομικές επιτροπές, κάτι που δεν έχει γίνει διότι δε λειτουργούν πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές στα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή μεταφέρουμε τα ονόματα από το χειρόγραφο αρχείο στο σύστημα. Τίποτε περισσότερο. Με αυτή τη διαδικασία δε λύνεται η ουσία, λύνεται το γραφειοκρατικό… Και ποιο γραφειοκρατικό; Γίνεται ακόμη χειρότερο.

Με λίγα λόγια, μου λέτε πως από την καταγραφή που έχει γίνει δεν έχουν φύγει οι ανάπηροι-μαϊμούδες.

Ούτε έχουν φύγει ούτε πρόκειται να φύγουν με το όλο σύστημα που εφαρμόζεται τώρα.

Δηλαδή, για να το κάνουμε ακόμη σαφέστερο στους αναγνώστες, σε αυτήν την πρώτη καταγραφή που έγινε από το υπουργείο και τους δήμους, όλοι όσοι πήγαιναν καταγράφονταν με τα δικαιολογητικά που είχαν ήδη, όχι με νέα;

Ακριβώς. Δεν έγινε ξανά έλεγχος από τις αρμόδιες επιτροπές.