Βέτα Πανουτσάκου: Διεκδικούμε την ψήφο των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
29
Νοέμβριος
Back

Βέτα Πανουτσάκου: Διεκδικούμε την ψήφο των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής

Στις 18 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής ψηφίζουμε για νέα διοίκηση στο Σύλλογο (ΣΥΠΑ) & για αντιπροσώπους για την ΟΣΥΑΠΕ.

Μπροστά στη μάχη που έχουμε, ξεχωρίζει η προσπάθειά μας να συνεχίσουμε να είμαστε στο τιμόνι, για σωματείο πιο ισχυρό, πιο μαχητικό, πιο αγωνιστικό. Ξεχωρίζει επίσης και η προσπάθεια απόκρουσης της συντονισμένης παρέμβασης Πατούλη να μετατραπεί το Σωματείο μας σε παράρτημα-λιβανιστήρι της Διοίκησης, να καταντήσει χειροκροτητής των αντεργατικών επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ και της Περιφερειακής Αρχής.

Γράφει η Βέτα Πανουτσάκου*

Η ψήφος όλων των εργαζομένων αποκτά ιδιαίτερη σημασία με την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στο έδαφος της πανδημίας του κορονοϊού, και με την πολιτική χτυπήματος κάθε συλλογικής δράσης, με αποκορύφωμα το νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη. Κυβέρνηση και Περιφερειάρχες θέλουν να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα και την καταπάτηση εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η συντονισμένη προσπάθεια ΝΔ και Περιφερειαρχών απέναντι στο Σύλλογο και την ΟΣΥΑΠΕ, γιατί αποτελούν αγκάθι στους σχεδιασμούς τους. Έχουν πέσει πάνω λυτοί και δεμένοι, για να μειώσουν τη δύναμη της παράταξής μας (Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση), για να  μειώσουν τις «ενοχλητικές» φωνές των εργαζομένων, που πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές τους επιλογές, που τους ξεσκεπάζουν και διεκδικούν λύσεις στα μεγάλα και καθημερινά προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε στις υπηρεσίες μας και στη ζωή μας γενικότερα.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η παρέμβαση της Διοίκησης Πατούλη στα εσωτερικά του Σωματείου μας, ασκώντας πιέσεις, τάζοντας, «εκβιάζοντας» και συκοφαντώντας τη Διοίκηση του Συλλόγου μας:

  • Συγκρότησε συνδικαλιστικό ψηφοδέλτιο στήριξής της, το οποίο το «μανατζάρισε» ποικιλοτρόπως, ακόμα και συντονίζοντας τις συσκέψεις του.
  • Επιβράβευσε τους χειροκροτητές της, που μπήκαν στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο με αναθέσεις σε θέσεις ευθύνης και με «μετακινήσεις» σε θέσεις που επέλεξαν, συνεχίζοντας προκλητικά την μη προκήρυξη των διαδικασιών επιλογής.
  • «Τιμώρησε» όποιους εργαζόμενους μπορούσε, μη υλοποιώντας αποφάσεις του Υ.Σ. για αιτήματα, που είχαν καταθέσει, σπρώχνοντας τους μάλιστα σε πολιτικά γραφεία, για να παρακαλέσουν…
  • Προχώρησε σε αυθαίρετες «μετακινήσεις» συναδέλφων καθώς και σε άλλες «εμβληματικές», όπως η ίδια τις χαρακτήρισε, για να βολέψει ημετέρους… και να πλήξει συνδικαλιστές που «ενοχλούσαν» με τη στάση τους.
  • Έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις ομόφωνες αποφάσεις όλων των βαθμίδων του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος και προκήρυξε εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία, εφαρμόζοντας το νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη.

Θεωρούμε πως και σε αυτές τις εκλογές η ψήφος:

  • μπορεί και πρέπει να είναι ψήφος διεκδίκησης και αγώνα για να κερδηθούν λύσεις, να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου, που υπερψηφίστηκε στη Γ.Σ.
  • μπορεί να εκφράζει τις ανάγκες και τα αιτήματά μας για μισθούς και δικαιώματα, που χρειαζόμαστε, σήμερα που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ζούμε καλύτερα, να δουλεύουμε λιγότερο και με καλύτερες συνθήκες  και να αμειβόμαστε καλύτερα
  • μπορεί να στέκεται απέναντι σε όλους όσους ευθύνονται για το χάλι στις υπηρεσίες μας και την υποστελέχωση, σε όλους όσους δεν βρίσκουν να πουν κουβέντα για τα προβλήματα, για τις αιτίες και τους υπεύθυνους

Όλοι οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι τα χρόνια, που ήμασταν στο τιμόνι του Σωματείου μπήκαμε μπροστά, αξιοποιήσαμε κάθε μάχη για την ικανοποίηση αιτημάτων μας, παίξαμε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των διεκδικήσεών μας, στην ενημέρωση, στην οργάνωση της πάλης για ένα καλλίτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. Δεν διστάσαμε να σταθούμε απέναντι σε κυβέρνηση, υπουργούς, Περιφερειάρχες, διοικήσεις κλπ, στις παρεμβάσεις και τις επιλογές τους. Μαζικοποιήσαμε το Σωματείο, αγκαλιάσαμε με τη δράση μας κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής.

Βάλαμε τη σφραγίδα μας σε κατακτήσεις που έχουμε και κερδήθηκαν με αγώνες (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατασκηνώσεις, νομοθετική ρύθμιση για τις «μετακινήσεις», αναγνώριση προϋπηρεσίας & μετατάξεις σε ανώτερη κατηγορία, νομική κάλυψη, νομοθετική ρύθμιση για ΜΑΠ, παιδικοί σταθμοί, προώθηση της απαίτησης για επέκταση του ανθυγιεινού, δημιουργία Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας κ.α.). Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποτρέψουμε αυθαιρεσίες και παρεμβάσεις, ώστε να ανακουφιστεί η ψυχοφθόρα καθημερινότητα όλων των συναδέλφων μας.

Ξέρουν ότι καταφέραμε να ακούγεται δυνατά από κάθε συνάδελφο, ότι «εδώ εμείς έχουμε Σωματείο»,

ότι και η Ομοσπονδία μας (ΟΣΥΑΠΕ) «πήρε μπροστά» όταν κι εκεί άλλαξαν οι συσχετισμοί.

Ξέρουν ότι πορευτήκαμε με κριτήριο το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» κι όχι με το τι λέει ο νόμος, όταν αυτός είναι αντεργατικός ή το τι λέει η Διοίκηση. Αλλιώς ξέρουν ότι τώρα θα ήμασταν «μποτιλιαρισμένοι» στον Κηφισό…

Απέναντι στη λάσπη που μας ρίχνουν,

τα ψέματα που λένε και τις προσωπικές επιθέσεις στο προεδρείο του Συλλόγου συγκροτήθηκε για άλλη μια φορά το ψηφοδέλτιό μας από πρωτοπόρους αγωνιστές, που συσπειρώνονται στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με διαφορετικές κομματικές επιλογές, που όμως όλοι θέλουμε σωματείο που δεν θα βάζει νερό στο κρασί των διεκδικήσεων, που θα αγωνίζεται απέναντι στις αντεργατικές επιλογές κάθε κυβέρνησης και κάθε περιφερειάρχη, που θα στέκεται αταλάντευτα με τα συμφέροντα των εργαζομένων, χωρίς συμβιβασμούς, παραγοντισμούς και πελατειακές σχέσεις με την εκάστοτε διοίκηση.

Σήμερα που παλιοί και νέοι σωτήρες «πίνουν νερό» στο όνομα της ενίσχυσης της καπιταλιστικής-πράσινης ανάπτυξης, που σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις σε ΟΤΑ, Υγεία, Παιδεία, Μεταφορές, Νερό, κίνητρα-φοροαπαλλαγές και «ευνοϊκό» επενδυτικό περιβάλλον προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου από τη μία και ενεργειακή φτώχεια, διάλυση εργασιακών σχέσεων και ακρίβεια για τον λαό από την άλλη, βγάζουμε συμπεράσματα και προχωράμε πιο δυνατά οργανώνοντας  τη δράση μας μέσα από το Σωματείο μας και τους συλλογικούς φορείς του λαού.

Είναι σίγουρο πως μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα εάν πολλαπλασιαστεί η συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση και την κινητοποίηση.

Διεκδικούμε την ψήφο όλων των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, για να συνεχίσουμε χωρίς συμβιβασμούς, με αρχές, αξίες και ιδανικά, να συνεχίσουμε  αταλάντευτα κι  αποφασιστικά στο δρόμο που υπηρετεί τα συμφέροντα της τάξης μας. Για να μην πατήσει πόδι στο Σωματείο η Περιφερειακή Αρχή με τους εκπροσώπους της. Για να συνεχίσει το Σωματείο να είναι το αποκούμπι όλων των συναδέλφων, ανάχωμα στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε Διοίκησης!

* Η Βέτα Πανουτσάκου είναι Πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ του ΣΥΠΑ & Πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ και Επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!