Πέμπτη
21
Σεπτέμβριος
Back

Βερναρδάκης στην aftodioikisi.gr: Θα μονιμοποιήσουμε τους συμβασιούχους μέσω ΑΣΕΠ (βίντεο)

Τόσο προσωρινή όσο και μόνιμη λύση για τους συμβασιούχους καθαριότητας αλλά και παιδικών σταθμών, κοινωνικών δομών, σίτισης, φύλαξης κλπ των ΟΤΑ, προαναγγέλει μέσω του Α΄μέρους συνέντευξής του στην aftodioikisi.gr, o υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Ο κ. Βερναρδάκης, μέσω της πρόσφατης ρύθμισης του οποίου όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρατάθηκαν έως 31.12.2017 οι συμβάσεις καθαριότητας στους ΟΤΑ, τονίζει ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα με τους τέσσερις αιρετούς που δεν υπογράφουν τις παρατάσεις των συμβάσεων καθαριότητας αλλά και με αποφάσεις Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες δεν εγκρίνουν τα κονδύλια για τη μισθοδοσία συμβασιούχων. «Αυτοί (σ.σ. οι αιρετοί) που δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο είναι παρανομοι και αναγκαστικά θα ελεγχθούν. Είναι παράνομοι και για τη διαδικασία που ακολουθούν και για το πρόσχημα με το οποίο δικαιολογούνται. Δικαιολογούνται υποτίθεται με τις δηλώσεις κάποιων Επιτρόπων που από 1.1.2017 δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα. Η αρμοδιότητα του ΕΣ δεν είναι προληπτική και μάλιστα στις δαπάνες μισθοδοσίας. Είναι κατασταλτική και μάλιστα δειγματολειπτική και μάλιστα σε ειδικές αναθέσεις μεγάλων έργων, συμβάσεων κοκ. Επίσης στηρίζονται σε μία απόφαση του ΕΣ που αφορούσε το νόμο του 2015 και όχι τους επόμενους νόμους», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης. Παράλληλα αποκαλύπτει ότι «έχει γίνει ήδη η συνάντηση με την πρόεδρο του ΕΣ και οι συστάσεις της ηγεσίας του ΕΣ και προς αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις θα είναι προς το  σεβασμό της νομιμότητας. Κεντρικά το ΕΣ κατανόησε πλήρως το πρόβλημα που υπάρχει και είμαστε σε ένα καλό δρομο για να συνεννοηθούμε. Τι επόμενες ημέρες λογικά θα έχουμε λύση και των τελευταίων εκρεμμοτήτων που έχουμε στο θέμα», προσθέτει.

Όσον αφορά την τροπολογία που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση σχετικά με τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων, ο κ. Βερναρδάκης διευκρινίζει ότι «εάν χρειαστεί θα υπάρξει ρύθμιση. Δεν θα δουλέψει κανεις και θα μεινει απλήρωτος. Είναι παρανοϊκό να δουλεύει κάποιος εργαζόμενος και μάλιστα στο Δημοσιο χωρίς ο δήμαρχος να του έχει ανανεώσει τη σύμβαση. Προσφέρει μάυρη εργασία; Αυτό είναι παράνομο», προσθέτει.

Νομοθετική πρωτοβουλία για μονιμοποιήση συμβασιούχων

Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, προαναγγέλει ότι  «εφόσον αποτυπωθούν οι ανάγκες των δήμων για καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς, σίτιση, φύλαξη κλπ στα οργανογράμματά των δήμων η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να  προσληφθούν οι εργαζόμενοι αυτοί με μόνιμη σχέση εργασίας». Διαβάστε τον διάλογο:

Aftodioikisi.gr: Προτίθεστε να προχωρήσετε σε κάποιος δαγωνισμό του ΑΣΕΠ ώστε να προσληφθούν οι εργαζόμενοι αυτοί με μόνιμη σχέση εργασίας;»

-Χρ. Βερναρδάκης: Βεβαίως, κάπως έτσι θα γίνει. Ετοιμάζεται ήδη μια νομοθετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών  και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για να δούμε την καλύτερη, αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία που, προφανώς, θα λάβει υπόψη της και τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για να λυθεί μια και καλή το ζήτημα και να μηντο έχουμε κάθε χρόνο με παρατάσεις. Δεν μπορεί να δουλεύει κανείς με παρατάσεις. Πρέπει να έχει ο κάθε άνρθωπος έναν ορίζοντα, έναν οικογενειακό προγραμματισμό. Δεν γίνεται να συνεχίζεται αυτή η κατάταση.

-Να υποθέσω ότι σε αυτό τον διαγωνισμό θα έχουν «προτεραιότητα» οι άνθρωποι που ήδη εργάζονται;

Προφανώς. Θα ξεκινήσουμε από τογεγονός ότι την εργασία τη σημερινή που μπορει να είναι τρια, τέσσερα και πέντε χρόνια θα πρέπει να τη σεβαστούμε. Και από εκεί και πέρα πρέπει να δώσουμε και τη δυνατότητα αλλά σε ένα καθαρό πεδίο για τους ορισμένου χρόνου και σε έναν καινούργιο κόσμο που έχει τη δυνατότητα και την ανάγκη να δουλέψει, να δουλέψει. Και τα δύο θα συμβούν. Το ένα δεν είναι ανταγωνιστικό με το άλλο…Αυτός ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων στους δήμους είναι κατά τη γνώμη μου από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν συμβεί στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Και μάλιστα υπό την κάλυψη του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί

-Εχετε μια εκτίμηση για πόσους ανθρώπους μιλάμε στους δήμους; Μια τάξη μεγέθουν για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη σίτιση, στους παιδικούς σταθμούς κλπ

Υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν τους εργαζόμενους με συμβάσεις στους δήμους σε 10.000. Μόνο στο δήμο της Αθήνας ίσως να φτάνει τα 200-300 άτομα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ίσως και τα 500. Αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σιγουρος γιατί το τοπίο είναι θολό σκόπιμα

-Όλοι αυτοί, σύμφωνα με την δική σας οδηγια μπορούν να μπουν στα νέα οργανογράμματα των δήμων;

Βεβαίως. Και υπάρχει ένα θεμα που είναι κρισιμο. Υποκρύπτεται μια ιδεολογική και μία οικονομική διαφωνία. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι τόσο δυσκολο να προβλέψει ένας δήμος πόσους οδηγούς απορριμματοφορων χρειάζεται; Και παίζουμε με τους συμβασιούχους που την πληρώνουν. Ανθρώπους που ο ίδιος ο δήμαρχος τους επέλεξε. Ο δήμαρχος Κασσάνδρας για παραδειγμα, που σήμερα αρνείται να εφαρμόσει το νόμο. Γιατί σήμερα έρχεται και λέει α΄θα το δω, έχω πρόβλημα, ένώ έχει ανάγκες λειτουργικές. Δηλαδή, αν τους διώξει θα πάψουν αν υπάρχουν οι ανάγκες; Όχι δεν παύουν. Τι υποκρύπτεται όμως εδώ; Υποκρύπτεται η πολιτική των εργολαβικών εταιρειών. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι το πρόβλημα που επί της ουσίας κρύβεται πίσω από τους περίφημους αυτούς τους τρεις, τέσσερις Επιτρόπους που γνωματεύουν αρνητικά. Ένας δήμος που λειτουργεί με συμβασιούχους τι θέλει να έρθει κάποια στιγμή να σου πει. Εφόσον δεν έχω οργανικές θέσεις, άστο να το λύσω το θέμα με την ανάθεση σε εργολαβική εταιρεία. Κομμάτια ολόκληρα της αρμοδιότητας που έχει ο δήμος στην υγεία, στην κοινωνική πολιτική, στην καθαριότητα να τα δώσω σε ιδιώτες. Αυτή είναι η στρατηγική. Πίσω από το πρόσχημα ότι ένας Επίτροπος είπε δεν θα πληρώσει, κρύβεται η στρατηγική ορισμένων δημάρχων να αναθέσουν αυτές τις υπηρεσίες σε εργολαβικές συμβάσεις. Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!