Β. Βαλιώτης*: Κάθε ενέργεια που έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος μας βρίσκει συνοδοιπόρους - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
14
Αύγουστος
Back

Β. Βαλιώτης*: Κάθε ενέργεια που έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος μας βρίσκει συνοδοιπόρους

Κυρίες και κύριοι,

κληθήκαμε σήμερα εδώ, με πρωτοβουλία της περιφέρειας Πελοποννήσου, για να υποστηρίξουμε την κυριότερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, το Σύμφωνο των Δημάρχων, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές.
Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν από τις αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το ρόλο τους στην κλιματική αλλαγή, τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον γενικότερα αλλά και στην υγείας μας. Για το λόγο αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για ένα καλύτερο αύριο.

Κάθε ενέργεια που έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος μας βρίσκει σύμφωνους και συνοδοιπόρους.

Ο δήμος μας ως σήμερα, αν και έχει την πολιτική θέληση, δεν έχει ενταχθεί στο Σύμφωνο διότι δε διαθέτει τους οικονομικούς και τεχνικούς πόρους για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τους. Για το λόγο αυτό, είδαμε θετικά την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αναλάβει το ρόλο του Εδαφικού Συντονιστή με στόχο τη στρατηγική, οικονομική και τεχνική υποστήριξη των Δήμων της Περιφέρειας που συμμετέχουν ή προτίθενται να συμμετάσχουν στο Σύμφωνο των Δημάρχων.

Ως Δήμος Σπάρτης είμαστε ευαισθητοποιημένοι στα θέματα περιβάλλοντος και θεωρούμε ότι μέσω του Σύμφωνου των Δημάρχων μας δίνεται η ευκαιρία επιπλέον δράσης στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του τόπου μας.
Σχετικά με τις δράσεις που κάναμε μέχρι σήμερα για την εξοικονόμηση ενέργειας αναφέρω ενδεικτικά:

o Έχουν αντικατασταθεί οι λαμπτήρες των φωτιστικών σωμάτων με οικονομίας και πιλοτικά σε τμήμα της οδού Λυκούργου θα γίνει αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων υδραργυρου με αντιστοιχα τύπου LED, προκειμένου να γίνουν μετρήσεις και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας.
o Επίσης βελτιώσαμε και τις διαδρομές των απορριμματοφόρων οχημάτων.

Τα οφέλη μέσα από τις δράσεις δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά για το Δήμο.

Τελειώνοντας εύχομαι το Σύμφωνο των Δημάρχων να αποτελέσει τον φάρο για την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων ώστε να διαφυλάξουμε το μέλλον των παιδιών μας, ευχόμενος να αποτραπούν στο μέλλον οποιεσδήποτε τυχόν ενέργειες που θα επιβαρύνουν επιπλέον το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μας.

*Ο Βαγγέλης Βαλιώτης  είναι Δήμαρχος Σπάρτης. Το κείμενο αποτελεί την εισήγηση που πραγματοποίησε κατά την ημερίδα που έγινε στη Σπάρτη στις 21.10.2015 με θέμα «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και τα οφέλη του για τους πολίτες της Π.Ε. Λακωνίας»

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!