τραγικές-προφητείες-στη-βουλή-μήνες-π-505167

Τραγικές προφητείες στη Βουλή μήνες πριν την καταστροφή

Μια από τις σημαίες του Αλέξη Τσίπρα όταν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του Συνδυασμού Ανοικτή Πόλη ήταν η ελεύθερη πρόσβαση τις παραλίες. Τότε πριν χρόνια ο συνδυασμός ανοικτή Πόλη έριχνε μάντρες που απέτρεπαν την πρόσβαση στις παραλίες στο Ελληνικό. Έμελλε, όμως, να είναι το πρόταγμα αυτό, που ξεχάστηκε ή αφέθηκε στην αδράνεια της εξουσίας, μοιραίο για εκατοντάδες ανθρώπους αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, στο Μάτι, όπου η παραλία είχε καταστεί φρούριο.

Όμως το όλο θέμα επανειλημμένα είχε έλθει στη Βουλή όλο αυτό το διάστημα. Στις 29 Ιανουαρίου συζητήθηκε στην Ολομέλεια επίκαιρη ερώτηση (ΑΠ 878/23-01-2018) που αφορούσε τις παρανομίες στην εκμετάλλευση παραλιών στη Μύκονο, τις Κυκλάδες και ολόκληρη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την αποξένωση των πολιτών από τον δημόσιο χώρο.

Στις 3/7/2018 κατατέθηκε ερώτηση για την κατάσταση στις ελληνικές παραλίες, για δεύτερη φορά στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 40 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ερώτηση του Νίκου Ξυδάκη ήταν συνέχεια της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο ίδιος τον περασμένο Ιανουάριο και συζητήθηκε στην Ολομέλεια στις 29 Ιανουαρίου 2018, με το ίδιο ουσιαστικά περιεχόμενο.

Όπως είχε αναφερθεί οι συνηθέστερες παρανομίες αφορούν αυθαίρετη επέκταση χώρου εκμετάλλευσης, καταπάτηση ποσοστού κοινοχρησίας εντός του χώρου που παραχωρείται, οικοδομικές εργασίες και εμπόδια ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό, κατασκευές που δεν απομακρύνονται το χειμώνα, παραβίαση των διατάξεων για όρια ήχου και φωτισμού κ.ά.

Είχε επίσης επισημανθεί η παροιμιώδης ανεπάρκεια του μηχανισμού ελέγχου και το ιδιότυπο καθεστώς ατιμωρησίας με ευθύνη των υπηρεσιών, αφού η επιβολή ενός συμβολικού προστίμου μετά το τέλος της σεζόν ουδόλως αποτρέπει τον παρανομούντα (γνωρίζει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού, χάρη στις παρανομίες, θα αποκομίσει πολλαπλάσιο όφελος), ούτε θεραπεύει το αίσθημα αδικίας του πολίτη για τη στέρηση του συνταγματικού δικαιώματός του να απολαύσει τη δημόσια παραλία.

Επίσης και στις 18/10 /2017 στο πλαίσιο της συζήτησης για το Σ/Ν «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος…» είχε τεθεί και πάλι το θέμα με αναφορές χαρακτηριστικές πάλι από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο:

«Η αυθαίρετη δόμηση στο παρελθόν ουσιαστικά προστατεύθηκε ή ενθαρρύνθηκε ή έγινε ανεκτή. Και δεν μιλάμε μόνο για το οικογενειακό σπίτι. Μιλάμε για τους παραθεριστικούς οικισμούς που φύτρωναν σαν αποικίες μυκήτων παντού σε όλη την επικράτεια, για τους δημόσιους χώρους πάνω στους οποίους ασελγούσαν όποιοι ήθελαν, για τους κοινόχρηστους χώρους, για τις παραλίες, οι οποίες ήταν σε κακό χάλι -πηγαίνετε στις καυτές τουριστικές ζώνες να δείτε».

Πόσο επίκαιρα αλλά και τραγικά συνάμα…

Συντάκτης: Γιώργος Αλεξάκης