το-σύμφωνο-των-δημάρχων-και-γιατί-το-148188

Το «Σύμφωνο των Δημάρχων» και γιατί το υπέγραψε ο δήμος Ναυπλιέων

Του Δημήτρη Ι. Κωστούρου*

Ο Δήμος Ναυπλιέων υπέγραψε το «Σύμφωνο των Δημάρχων» και δεσμεύεται να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή του εθελοντικά. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε το Σύμφωνο των Δημάρχων προκειμένου να προωθήσει και να υποστηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονταν από τις τοπικές αρχές για την εφαρμογή πολιτικών σχετικά με τη βιώσιμη ενέργεια. Πράγματι, οι τοπικές κυβερνήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι το 80% της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2 συνδέονται με την αστική δραστηριότητα. Μέχρι στιγμής το «Σύμφωνο των Δημάρχων» έχει υπογραφεί από περισσότερους από 6.800 φορείς. Οι δήμαρχοι που υπογράψαμε το Σύμφωνο δεσμευόμαστε:

• να υπερβούμε τους στόχους που έθεσε η ΕΕ για το 2020, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 στις επικράτειες μας τουλάχιστον κατά 20%, μέσω της εφαρμογής ενός Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στους τομείς δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εντολή μας. Η δέσμευσή μας και το Σχέδιο δράσης θα επικυρωθούν μέσω των αντίστοιχων διαδικασιών μας,

• να προετοιμάσουμε μια βασική απογραφή εκπομπών που θα αποτελέσει τη βάση του Σχεδίου Δράσης για τη Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ),

• να υποβάλλουμε το Σχέδιο Δράσης για τη Αειφόρο Ενέργεια εντός του έτους που έπεται της επίσημης υπογραφής του Συμφώνου των Δημάρχων,

• να προσαρμόσουμε τις αστικές δομές, συμπεριλαμβανομένης και της εξασφάλισης επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων,

• να κινητοποιήσουμε την κοινωνία των πολιτών στις γεωγραφικές περιοχές μας προκειμένου τούτη να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του Σχεδίου δράσης, προσδιορίζοντας τις πολιτικές και τα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή και την επίτευξη των στόχων του σχεδίου αυτού.,

• να υποβάλλουμε έκθεση αξιολόγησης τουλάχιστον ανά διετία μετά την υποβολή του Σχεδίου Δράσης για τη Αειφόρο Ενέργεια για αξιολόγηση, παρακολούθηση και εξακρίβωση,

• να μοιραζόμαστε την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας με άλλες εδαφικές ενότητες,

• να διοργανώνουμε Ημέρες Ενέργειας ή Ημέρες Συμφώνου των Πόλεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με άλλους ενδιαφερομένους φορείς, με στόχο να μπορέσουν οι πολίτες να επωφεληθούν άμεσα των ευκαιριών και των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από την ευφυέστερη χρήση της ενέργειας, καθώς και να ενημερώνουμε τακτικά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης,

• να συμμετέχουμε και να συμβάλλουμε στην ετήσια Διάσκεψη των Δημάρχων της ΕΕ για μια «Ενεργειακά Βιώσιμη Ευρώπη»,

• να διαδώσουμε το μήνυμα του Συμφώνου στα κατάλληλα φόρουμ και, ειδικότερα, να παροτρύνουμε και άλλους δημάρχους να προσχωρήσουν στο Σύμφωνο.

Η μεθοδολογία της απογραφής των εκπομπών αναφοράς του παρόντος ΣΔΑΕ βασίζεται στον οδηγό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύνταξη των ΣΔΑΕ με τίτλο ‘How to develop a Sustainable Energy Action Plan (SEAP) – Guidebook’ (2010). Για τον υπολογισμό των εκπομπών του Δήμου Ναυπλιέων χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του δήμου και της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενώ για όσους τομείς δεν βρέθηκαν αξιόπιστα στοιχεία έγιναν εκτιμήσεις. Οι τρεις τομείς στους οποίους χωρίστηκαν οι συνολικές εκπομπές CO2 του Δήμου Ναυπλιέων είναι οι εξής:

• δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και εγκαταστάσεις (με τον εξοπλισμό),

• δημοτικός φωτισμός δρόμων και πλατειών,

• μετακινήσεις και μεταφορές (συμπεριλαμβάνονται οι μετακινήσεις των πολιτών).

Στο Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Ναυπλιέων περιγράφονται αναλυτικά οι βασικές δράσεις που σχεδιάζει να αναλάβει ο δήμος. Η συνολική συνεισφορά των δράσεων του ΣΔΑΕ του Δήμου Ναυπλιέων θα επιτύχει τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 34.087,7 τόνους/έτος, το οποίο αντιστοιχεί στο 21,4% των εκπομπών του έτους αναφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες δράσεις του ΣΔΑΕ θα έχουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

• Η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων και η αεροστεγάνωση των δημοτικών κτιρίων εκτιμάται ότι θα εξοικονομεί 274 MWh/ έτος.

• Η εξωτερική θερμομόνωση του Δημαρχείου, της Δημοτικής Πινακοθήκης και του ΚΑΠΗ εκτιμάται ότι θα εξοικονομεί 12 MWh/ έτος.

• Η αντικατάσταση των παλαιών λεβήτων σε δέκα δημοτικά κτίρια εκτιμάται ότι θα εξοικονομεί 12 MWh/ έτος.

• Η εγκατάσταση ‘έξυπνων’ συστημάτων διαχείρισης κτιρίων εκτιμάται ότι θα εξοικονομεί 500 MWh/ έτος.

• Οι παρεμβάσεις στο δημοτικό κολυμβητήριο εκτιμάται ότι θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 3.000 MWh/ έτος.

• Η αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων στον τομέα του δημοτικού φωτισμού (δρόμων και πλατειών) εκτιμάται ότι θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας από 4.000 MWh/y σε 1.300 MWh/ έτος.

• Η χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων από το προσωπικό εκτιμάται ότι θα μειώσει την κατανάλωση υγρών καυσίμων του δήμου κατά 3.000 λίτρα/έτος.

• Η εκπαίδευση όλων των οδηγών του δήμου στην οικολογική – οικονομική οδήγηση εκτιμάται ότι θα μειώσει την κατανάλωση υγρών καυσίμων κατά 7.000 τόνους/έτος (σε ΤΙΠ: Τόνοι Ισοδύναμου Πετρελαίου).

• Οι παρεμβάσεις στα κτίρια του τριτογενή τομέα και στις κατοικίες εκτιμάται ότι θα εξοικονομούν περίπου 40.000 MWh/ έτος.

Η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια θα απαιτήσει σίγουρα μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπάθειες και οικονομικά μέσα. Κατά τη διάρκεια της φάσης εφαρμογής, η διασφάλιση καλής εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας θα είναι ουσιώδους σημασίας.

Η παρακολούθηση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας των Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια. Η τακτική αξιολόγηση που ακολουθείται από την επαρκή προσαρμογή του σχεδίου δράσης επιτρέπει τη διαρκή βελτίωση της διαδικασίας.

Ο Δήμος Ναυπλιέων θα αναζητήσει πόρους για τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων έργων μέσα από τους μηχανισμούς της ΕΕ που προορίζονται αποκλειστικά για όσους φορείς έχουν υπογράψει το Σύμφωνο. Ένα από τα πρώτα σημαντικά μέσα οικονομικού σχεδιασμού που δημιουργήθηκαν υπό την ώθηση του Συμφώνου ήταν ο μηχανισμός «Ευρωπαϊκής βοήθειας για τοπικά ενεργειακά προγράμματα» (ELENA), που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια – Ευρώπη» και υλοποιήθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο την παροχή στήριξης για το τεχνικό κόστος που συνδέεται με την ανάπτυξη, διάρθρωση, δημοπράτηση και έναρξη μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων για τη βιώσιμη ενέργεια.

Το νεοσυσταθέν Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (EEE-F) είναι ακόμα ένα παράδειγμα μηχανισμού χρηματοδότησης που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμμετέχοντα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη στήριξη εγχειρημάτων βιώσιμης ενέργειας πόλεων που έχουν δεσμευτεί στο στόχο της μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 20%.

Ανεξαρτήτως του μεγέθους ή της θέσης τους στον παγκόσμιο χάρτη, οι Υπογράφοντες το Σύμφωνο μοιράζονται έναν κοινό στόχο: να παρέχουν ένα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά σταθερό περιβάλλον στους πολίτες τους. Καθώς η διεθνής κοινότητα αντιμάχεται πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις, πρακτικές, συνεργατικές λύσεις βρίσκονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Όπως είχε σημειώσει ο José Manuel Barroso, (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Βρυξέλλες, 4 Μαΐου 2010) «Από τοπικό επίπεδο αναπτύσσετε μία ευρωπαϊκή και παγκόσμια πρωτοβουλία, στην πιο γνήσια έκφραση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών.»

Ο Δήμος Ναυπλιέων θα πρωτοστατεί σε κάθε πρωτοβουλία, η οποία θα βελτιώνει τόσο τη λειτουργία όσο και την εικόνα του δήμου.

* Δήμαρχος Ναυπλιέων

kostouros_nafplio_aftodioikisi