Θ. Γκοτσόπουλος: Χωρίς προβλήματα & καθυστερήσεις αποτελέσματα & φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς

Τη βεβαιότητα ότι όποια προβλήματα παρατηρηθούν στο πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”, θα αντιμετωπιστούν επικαλούμενος και ανάλογη δέσμευση των συναρμόδιων υπουργείων, εκφράζει με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θόδωρος Γκοτσόπουλος μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων. Προσθέτει, δε, ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί ομαλά , καθώς “το νέο σύστημα επιλογής επιδιώκει να είναι πιο δίκαιο και αδιάβλητο, χωρίς μια σειρά διαδικασίες που το δυσκολεύουν”. Να σημειωθεί ότι, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν φέτος στους παιδικούς σταθμούς ίσως να φθάσει και τις 85.000 (από 81.000 που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός).
Όσον αφορά τις καταγγελίες για μίζες που ζητούν παιδικοί σταθμοί, τονίζει αν και “αυτά τα φαινόμενα παρουσιάζονται κάθε χρόνο σε περιορισμένο όμως βαθμό”, “φέτος δεν είχαμε, μέχρις στιγμής, τέτοια κρούσματα”. Προιειδοποιεί πάντως ότι η ΕΕΤΑΑ “θα είναι προσεκτική και αυστηρή με τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Αν εντοπιστούν τέτοια φαινόμενα θα αντιμετωπιστούν άμεσα”.
Σχετικά με το γενικότερο ρόλο της εταιρείας στην Αυτοδιοίκηση, επισημαίνει την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να συνεργαστεί με την εταιρεία αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της Αυτοδιοίκησης, προσθέτοντας ότι “η ΕΕΤΑΑ μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό που επιζητούν όλοι αυτή την εποχή και λέγεται «ανάπτυξη»”

gkotsopoulos1_aftodioikisi

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΕΤΑΑ κ. Θόδωρου Γκοτσόπουλου στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:

Κύριε Γκοτσόπουλε, η ΕΕΤΑΑ ανακοίνωσε τον προσωρινό πίνακα των δικαιούχων του προγραμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”. Καθώς φέτος το σύστημα άλλαξε, θεωρείτε ότι θα παρατηρηθούν δυσλειτουργίες στην απορρόφηση των δικαιούχων;
Πάντα κάθε αρχή είναι δύσκολη. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα φιλοξενίας των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς δεν θα προχωρήσει. Το νέο σύστημα επιλογής επιδιώκει να είναι πιο δίκαιο και αδιάβλητο, χωρίς μια σειρά διαδικασίες που το δυσκολεύουν (αποφάσεις ελεγκτικού συνεδρίου, ασφαλιστικές ενημερότητες, γραφειοκρατικά εμπόδια κ.α.). Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος για πρώτη φορά οι αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά και η όλη διαδικασία πήγε πολύ καλά με λιγότερα λάθη και παραλείψεις. Πάρα ταύτα όποια προβλήματα παρατηρηθούν στην επόμενη φάση αυτά θα αντιμετωπιστούν αφού υπάρχει και η δέσμευση των συναρμόδιων υπουργείων ότι θα βοηθήσουν στην ομαλή υλοποίηση του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπήρξαν προβλήματα με καθυστερήσεις στην πρόσκληση αλλά και στη λειτουργία της ιστοσελίδας της ΕΕΤΑΑ η οποία συχνά-πυκνά δεν λειτουργούσε. Έχει προνοήσει η διοίκηση της ΕΕΤΑΑ να μην ξαναπαρατηρηθούν τέτοιου είδους δυσλειτουργίες;
Η αλήθεια είναι ότι μια φορά, στην αρχή, παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα το οποίο όμως ήταν καθαρά τεχνικό και αντιμετωπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες. Άλλωστε συστήματα πιο κεντρικά όπως το taxis όταν δέχονται συγκεντρωμένες χιλιάδες αιτήσεις τίθενται προσωρινά εκτός λειτουργίας. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα που με ρωτάτε νομίζω ότι η ΕΕΤΑΑ δεν έχει παρεκκλίνει και ούτε σκοπεύει να το κάνει από τις ημερομηνίες που έχει ανακοινώσει σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”.

Επιπλέον, υπήρξαν κατηγορίες για “μίζες” που ζητούσαν ορισμένοι παιδικοί σταθμοί από γονείς “πατώντας” στο νέο σύστημα επιλογής. Έχει καταλήξει η έρευνα που έγινε από την πλευρά σας;
Αυτά τα φαινόμενα παρουσιάζονται κάθε χρόνο σε περιορισμένο όμως βαθμό. Φέτος δεν είχαμε, μέχρις στιγμής, τέτοια κρούσματα. Να είστε όμως σίγουρος ότι θα είμαστε προσεκτικοί και αυστηροί με τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Αν εντοπιστούν τέτοια φαινόμενα θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

Σε πρόσφατη συνάντησή σας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης τόνισε ότι ο ρόλος της ΕΕΤΑΑ “θα έχει να κάνει με την διοικητική αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και με την εκπαίδευση των εργαζομένων”. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο που έχετε εκπονήσει προς αυτή την κατεύθυνση;
Με τον κ. Βερναρδάκη, ο οποίος ήρθε στην ΕΕΤΑΑ, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής θα αρχίσουν να ανακοινώνονται σε λίγο καιρό καθώς εδραιώνεται ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Αυτό που μπορώ να πω και είναι σημαντικό είναι η απόφαση του συγκεκριμένου υπουργείου να συνεργαστεί στενά με την εταιρία μας σε θέματα που προωθεί για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, στο επίπεδο βέβαια που αφορά την Αυτοδιοίκηση. Και να συμπληρώσω λέγοντας ότι η ΕΕΤΑΑ ήδη «τρέχει» και με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικά προγράμματα για εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τα όσα έχετε δηλώσει στόχος σας είναι η ΕΕΤΑΑ να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αναπτυξιακό τομέα που σχετίζεται με την Αυτοδιοίκηση, τη διοικητική αναδιοργάνωση, τις μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη, αλλά και με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε ποια φάση βρίσκονται όλα αυτά τα σχέδια;
Πιστεύω ότι η ΕΕΤΑΑ μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό που επιζητούν όλοι αυτή την εποχή και λέγεται «ανάπτυξη». Σαν εταιρία έχουμε το κατάλληλο προσωπικό, την τεχνική υποδομή αλλά και το know-how στα κοινοτικά προγράμματα προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε στη χώρα και στους πολίτες.
Εμείς σαν ΕΕΤΑΑ, πλέον, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες έχουν σχέση με τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της δομής και των υπηρεσιών των ΟΤΑ, την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, την κοινωνική πολιτική και τον αναπτυξιακό ρόλο της Αυτοδιοίκησης ο οποίος είναι εμφανώς υποβαθμισμένος στην χώρας μας.
Για όσους δεν το γνωρίζουν ή ΕΕΤΑΑ είναι από τις ικανότερες εταιρίες δημοσίου σκοπού και σαφώς η αποτελεσματικότερη στην Αυτοδιοίκηση. Ότι έχουμε αναλάβει το έχουμε φέρει εις πέρας και τώρα θέλουμε να λειτουργήσουμε πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα σε αυτή την κρίσιμη για το μέλλον, της χώρας, περίοδο.

Έχετε μιλήσει για ανασυγκρότηση της ΕΕΤΑΑ. Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί αυτή και τι θα περιλαμβάνει;
Η ανασυγκρότηση της ΕΕΤΑΑ έχει ήδη ξεκινήσει και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αποφέρει αποτελέσματα. Ήδη με δικά μας μέσα προχωρούμε και ολοκληρώνουμε ως τα τέλη του Οκτωβρίου το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα και το οργανόγραμμα τη εταιρίας μας. Στόχος η συλλογική προσπάθεια όλων των στελεχών της ΕΕΤΑΑ για την ουσιαστική αναβάθμιση της.
Αυτή η εταιρία, που ιδρύθηκε την δεκαετία του 80΄πρέπει να ανακτήσει το ρόλο της του θεσμικού επιχειρησιακού τεχνικού συμβούλου της Αυτοδιοίκησης. Είναι Α.Ε. αλλά όλοι οι μέτοχοι της (κατά πλειοψηφία η Αυτοδιοίκηση, με ισχυρή μειοψηφία το κράτος και με παρουσία κοινωνικών φορέων όπως το ΤΕΕ) είναι δημοσίου συμφέροντος μπορεί και πρέπει να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης της. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ, ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, EETAA, ΘΟΔΩΡΟΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!