Στ.Αρναουτάκης: «Εθνική Κρήτης» για μια περιφέρεια πρότυπο ανάπτυξης

«Η Κρήτη του 2030 θα είναι μία περιφέρεια πρότυπο ανάπτυξης, ένα νησί φάρος βιωσιμότητας και αειφορίας μία περιφέρεια πόλος έλξης και κοινωνικής ευημερίας», τονίζει στη συνέντευξή του προς την aftodioikisi.gr, ο περιφερειάρχης Κρήτης και εκ νέου υποψήφιος, Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο κ. Αρναουτάκης θέτει ως μοναδικό στόχο για τις εκλογές «να έχουμε τους πολίτες δίπλα μας. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για την Κρήτη μας», ενώ τονίζει ότι στην περιφέρεια έχουν κάνει εδώ και χρόνια πράξη το πνεύμα του «Κλεισθένη», καθώς οι περισσότερες αποφάσεις «είναι είτε ομόφωνες είτε με μεγάλη πλειοψηφία. Όλη μας η λειτουργία αυτά τα χρόνια στο τιμόνι της περιφέρειας έχει αποδείξει πως για μας προέχει η συνεργασία και η σύνθεση απόψεων με μόνο στόχο την πρόοδο του τόπου μας, την ανάπτυξη της Κρήτης και την ευημερία των πολιτών. Με αυτά, ως σταθερές αξίες, πορευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όταν μιλάμε για «Εθνική Κρήτης» εννοούμε μία δυνατή ομάδα χωρίς στεγανά και αποκλεισμούς», καταλήγει.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του περιφερειάρχη Κρήτης στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:

 -Κύριε Περιφερειάρχα, διεκδικείτε μία τρίτη θητεία στην Περιφέρεια Κρήτης. Για ποιο λόγο οι πολίτες να σας ξαναψηφίσουν. Τι αλλάξατε στην περιοχή σας τα προηγούμενα χρόνια;

Εμείς από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και στρεβλώσεις δεκαετιών. Σε συνεργασία με τους δήμους της Κρήτης καταφέραμε να υλοποιήσουμε έργα και παρεμβάσεις που ήταν απαραίτητα για το νησί.

Μόνο την τελευταία πενταετία απορροφήσαμε το σύνολο των κοινοτικών πόρων που υπήρχαν στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013 για την Κρήτη που ήταν περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ.  Εξασφαλίσαμε, επίσης, επιπλέον 40 εκατομμύρια από το μπόνους απόδοσης. Ήδη από τη νέα προγραμματική περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη βρίσκονται σε εξέλιξη 305 έργα σε ολόκληρη την Κρήτη με συνολικό προϋπολογισμό 320 εκατομμύρια από τα 450 που είναι το σύνολο των κονδυλίων που έχουμε στη διάθεση μας από το τρέχον ΕΣΠΑ και ενώ έχουμε δύο ακόμα χρόνια για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα.

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα τελευταία 4 χρόνια έχουν υλοποιηθεί έργα ύψους 215 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σας θυμίζω πως καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 105 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των έργων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επίσης η περιφέρεια μας ήταν μία από τις πρώτες περιφέρειες σε απορροφητικότητα στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» με το οποίο ενισχύθηκαν 1.059 επιχειρήσεις με 141 εκατομμύρια ευρώ.

Καταφέραμε να καταρτίσουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων και να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση όλων των έργων επιλύοντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στο νησί. Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία βιολογικών καθαρισμών σε όλες τις τουριστικές περιοχές και όχι μόνο, ενώ σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοίκηση έχουμε βάλει τις βάσεις για την περιφερειακή διαχείριση υδάτων.

-Οι πολίτες, βεβαίως, δεν ψηφίζουν μόνο με το έργο που έγινε αλλά και (κυρίως) με την προοπτική. Ποιες είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητές σας για την Κρήτη για την επόμενη τετραετία, εφόσον επανεκλεγείτε;

Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να καλύψει τις ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής. Ένα πρόγραμμα που θα καταστήσει την Κρήτη περιφέρεια πρότυπο για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο σχεδιασμός μας για την Κρήτη του 2030 αποτελεί αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης και θεσμικών δημοκρατικών διεργασιών με τους φορείς του νησιού, τους Δήμους, τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, τον επιχειρηματικό και ιδιωτικό τομέα, την ίδια την κοινωνία.

Στο πλαίσιο του νέου ΠΕΠ  Κρήτης, αναπροσανατολίσαμε την αναπτυξιακή μας στρατηγική σε  τομείς που μπορούν να μετασχηματίσουν την περιφερειακή οικονομία και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης για τους νέους μας, που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Αντιμετωπίζουμε καίρια ζητήματα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Υποστηρίζουμε δράσεις που εφαρμόζουν τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και το Σχέδιο διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Κρήτης, χρηματοδοτώντας σημαντικά έργα διαχείρισης λυμάτων στις παράκτιες τουριστικές περιοχές της Κρήτης.

Αντιμετωπίζουμε τα θέματα που υποστηρίζουν την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας, την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια.

Για μας η Κρήτη του 2030 θα είναι μία περιφέρεια πρότυπο ανάπτυξης, ένα νησί φάρος βιωσιμότητας και αειφορίας μία περιφέρεια πόλος έλξης και κοινωνικής ευημερίας.

– Το 2014 με την στήριξη μόνο του τότε ΠΑΣΟΚ, είχατε πάρει στον α΄γύρο 41,1%. Ποιος είναι ο στόχος σας για τις επικείμενες εκλογές τώρα που έχετε τη στήριξη και το ΣΥΡΙΖΑ;

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώσαμε την πρόθεση μας να διεκδικήσουμε και πάλι την ψήφο των Κρητικών απευθύναμε μία ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους πολίτες να συγκροτήσουμε την Εθνική Κρήτης. Μία παράταξη χωρίς στεγανά, χωρίς χρώματα, χωρίς δεσμεύσεις και αγκυλώσεις με ένα μοναδικό στόχο. Την Κρήτη. Γιατί όπως λέμε η Κρήτη είναι η Ζωή μας. 

Θέλουμε τους πολίτες στο πλάι μας δίνοντας μας ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα.

Εμείς θέλουμε σε όλη αυτή την περίοδο να αναδείξουμε το έργο που έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια από την περιφέρεια αλλά και παρουσιάσουμε στους Kρητικούς το πρόγραμμα μας για την Κρήτη του 2030. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό που καλύπτει όλους τους τομείς και απαντά στις ανάγκες όλων των κρητικών. Αυτός είναι ο μοναδικός μας στόχος για τις εκλογές. Να έχουμε τους πολίτες δίπλα μας. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για την Κρήτη μας.

 

-Η απλή αναλογική επιβάλλει συνεργασίες στην διακυβέρνηση των ΟΤΑ. Εσείς, αν είστε ξανά περιφερειάρχης την 1η Σεπτεμβρίου, με ποιους από τους ανθυποψηφίους σας θεωρείτε ότι μπορείτε να προχωρήσετε μαζί;

Όπως έχω πει και στο παρελθόν εμείς το πνεύμα του «Κλεισθένη», το έχουμε κάνει πράξη εδώ και χρόνια στην περιφέρεια Κρήτης. Αν ανατρέξετε στις αποφάσεις του περιφερειακού μας συμβουλίου θα δείτε πως οι περισσότερες είναι είτε ομόφωνες είτε με μεγάλη πλειοψηφία. Όλη μας η λειτουργία αυτά τα χρόνια στο τιμόνι της περιφέρειας έχει αποδείξει πως για μας προέχει η συνεργασία και η σύνθεση απόψεων με μόνο στόχο την πρόοδο του τόπου μας, την ανάπτυξη της Κρήτης και την ευημερία των πολιτών. Με αυτά, ως σταθερές αξίες, πορευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όταν μιλάμε για «Εθνική Κρήτης» εννοούμε μία δυνατή ομάδα χωρίς στεγανά και αποκλεισμούς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!