σινάνης-δίκτυο-δίπλα-στον-πολίτη-τη-292655

Σινάνης: «Δίκτυο» δίπλα στον πολίτη της Λέσβου

Για σημαντική συμβουλή των τοπικών συμβουλίων στην ανάδειξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μοχλός ανάπτυξης και επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη κάνει λόγο ο τοπικός σύμβουλος Λέσβου Προκόπης Σινάνης, με άρθρο του στην aftodioikisi.gr.

Όπως σημειώνει, αυτά οδήγησαν μια ομάδα συμβούλων στο να δημιουργήσουν το Δίκτυο Δημοτικών-Τοπικών Κοινοτήτων Λέσβου, στο οποίο είναι πρόεδρος, που ανάμεσα στα άλλα υποβοηθά του έργο του Δήμου Λέσβου και ειδικότερα των Οργάνων του (δημοτικού συμβουλίου-δημάρχου και επιτροπών), μέσω της καταγραφής, ομογενοποίησης και ιεράρχησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες του νησιού, αλλά και προωθεί τη συνεργασία με αντίστοιχους φορείς εκπροσώπησης δημοτικών-τοπικών κοινοτήτων, που δραστηριοποιούνται ανά την επικράτεια.

Δίκτυο Δημοτικών-Τοπικών Κοινοτήτων Λέσβου

Η  ΙΔΕΑ

Θεωρώντας σημαντική την αναβάθμιση του θεσμικού και ουσιαστικού ρόλου των τοπικών συμβούλιων αλλά και διακρίνοντας τις δυσκολίες εφαρμογής του «Καλλικράτη» στον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της χώρας,  πρότεινα τον περασμένο Δεκέμβρη, ως νεοεκλεγείς πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ιππείου,  τη δημιουργία μιας ένωσης τοπικών συμβουλίων στο νομό με την ευχή να λειτουργήσει καταλυτικά για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Τον Απρίλιο, διανύοντας τον τέταρτο μήνα από την εφαρμογή του νέου Νομοθετικού πλαισίου που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχε διαφανεί ξεκάθαρα  πως τα σχεδιαστικά σφάλματα του Καλλικράτη σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία του ενιαίου Δήμου Λέσβου είχαν καταστήσει τις Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες του νησιού δυσλειτουργικές και αδύναμες να δώσουν λύση ακόμη και σε απλά ζητήματα της καθημερινότητας.

Παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία, του γνωμοδοτικού χαρακτήρα, των αποφάσεων που είχαν ληφθεί από τα κατά τόπους Συμβούλια κατέστη αδύνατο να τεθούν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λέσβου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Προέδρου του εν λόγω οργάνου, λόγω του μεγάλου τους αριθμού  που είχαν έως τότε συσσωρευτεί.

Με δεδομένη την ως άνω κατάστασης πρότεινα τη σύγκληση μιας ευρείας σύσκεψης,  για την χάραξη κοινής στρατηγικής που θα στοχεύει στην επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας  καθώς και  συζήτηση για το ενδεχόμενο ίδρυσης  μιας Ένωσης Δημοτικών-Τοπικών Κοινοτήτων η οποία θα αποτελεί το κύριο όργανο έκφρασης των 251 αιρετών που υπηρετούν στα ως άνω συμβούλια  και  καθημερινά δίνουν μάχες για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν σε κάθε περιοχή.

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Την 11η Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε, στη Σκάλα Καλλονής, η πρώτη συνάντηση των Προέδρων και μελών Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Λέσβου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη Λέσβο από την εφαρμογή του ”Καλλικράτη και μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε η σύσταση 9μελούς προσωρινής συντονιστικής επιτροπής , η οποία θα προέβαινε στις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα εκπροσώπησης των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του νησιού.

Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητα Ρόδου συντάχθηκε η ιδρυτική διακύρηξη του ” ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ-ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΝΗΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ” που αποτελεί μια οικειοθελή ένωση χωρίς νομική προσωπικότητα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη δράσεων που θα συμβάλλουν στην  συνεργασία των μελών του για την επίτευξη των σκοπών του ΔΙΚΤΥΟΥ, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που έχουν οι πρόεδροι και τα συμβούλια των Δημοτικών – Τοπικών Κοινοτήτων από τον Ν. 3852/2010.

I. ΣΚΟΠΟΙ

Κύριοι σκοποί και στόχοι είναι :
1) Η υποβοήθηση του έργου του Δήμου της Λέσβου και ειδικότερα των Οργάνων του (Δημοτικού Συμβουλίου-Δημάρχου και Επιτροπών) μέσω της καταγραφής, ομογενοποίησης και ιεράρχησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές και τοπικές Κοινότητες του νησιού.
2) Η προάσπιση του θεσμικού ρόλου των αιρετών που εκπροσωπούν τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του νησιού καθώς και των δικαιωμάτων τους, που απορρέουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
3) Η στήριξη κάθε νόμιμης ενέργειας που θα αποσκοπεί σε αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού του Ν.3852/2010 στη Λέσβο.
4) Η επισήμανση δυσλειτουργιών που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του Ν.3852/2010 και η κατάθεση προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς με στόχο την επίλυση τους.
5) Η αγαστή συνεργασία με αντίστοιχους φορείς εκπροσώπησης Δημοτικών – Τοπικών Κοινοτήτων, που δραστηριοποιούνται ανά την επικράτεια.
6) Η ενίσχυση του ενδιαφέροντος, η δραστηριοποίηση και η οργανωμένη συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα του Δήμου Λέσβου.

ΙI. ΜΕΛΗ

Μέλη του Δικτύου είναι αυτοδίκαια όλα τα εκλεγμένα μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων όπως και οι εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι και αποτελούν την Γενική Συνέλευση του Δικτύου.

III. ΟΡΓΑΝΑ
Όργανα του δικτύου είναι η Γενική Συνέλευση των μελών και η Συντονιστική Επιτροπή η οποία αποτελείται από δεκατρία (13) μέλη όσες και οι Δημοτικές Ενότητες της Λέσβου.
Μετά την συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής τα μέλη της εκλέγουν τον Συντονιστή , τον αναπληρωτή Συντονιστή και τον Γραμματέα.
Η θητεία της Συντονιστικής Επιτροπής θα διαρκεί έως το τέλος κάθε Δημοτικής Περιόδου.
Η Συντονιστική Επιτροπή κατά την κρίση της μπορεί να ορίσει και να αναθέσει καθήκοντα και τομείς δράσεις στα μέλη της ελεύθερα.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στις 31 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η 4η Συνάντηση Δημοτικών – Τοπικών Κοινοτήτων νήσου Λέσβου όπου μετά από ανοιχτή ψηφοφορία συγκροτήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή του ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ-ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΝΗΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ.

Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής εξελέγησαν οι:

Τσαμπλάκος Προκόπιος, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου,

Αντωνακόπουλος Ανδρέας Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ερεσού,

Βουχλής Κωνσταντίνος Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Παλαιοκήπου,

Μουτζούρης Κωνσταντίνος Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Πλωμαρίου,

Καρακλάς Περικλής Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Πολιχνίτου,

Σινάνης Προκόπιος Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ιππείου,

Ψαραδέλλης Χρήστος Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κάπης,

Τσιβγούλης Χρήστος Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κώμης,

Παπάζογλου Βασιλική Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Λαφιώνα,

Βιόλατζης Ευάγγελος Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Παναγιούδας,

Γιαννιόγλου Παναγιώτης Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας Παρακοίλων,

Χρυσίδης Κίμων Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Περάματος,

Καμμένος Θεμιστοκλής Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Λεπετύμνου.

Με βάση την ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου και μετά από ανοιχτή ψηφοφορία των μελών της συντονιστικής επιτροπής, ορίστηκαν οι:

Προκόπιος Σινάνης ως Συντονιστής,

Κίμων Χρυσίδης ως αναπληρωτής Συντονιστής και

Βουχλής Κωνσταντίνος ως Γραμματέας.

Επιπλέον ως εκπρόσωπος τύπου του ΔΙΚΤΥΟΥ ορίστηκε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ασωμάτου κ. Ευστράτιος Ψώμος και ως υπεύθυνες κοινωνικής πολιτικής οι Σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης κ. Ελευθερία Καραβατάκη και Κωνσταντίνα Λιόλιου.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ – ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ στήριξε εξ αρχής  την πρωτοβουλία των υπευθύνων κοινωνικής πολιτικής, Ελευθερίας Καραβατάκη και Κωνσταντίνας Λιόλιου και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, καθώς και τα καταστήματα, να προσφέρουν τρόφιμα και είδη ρουχισμού, τα οποία και συγκεντρώθηκαν  για να διατεθούν σε άπορες και πολύτεκνες οικογένειες του νησιού.

Σε συνεργασία με την οικονομική υπηρεσία του Δήμου διοργανώθηκε ημερίδα, με θέμα την ενημέρωση των Προέδρων των Κοινοτήτων του νησιού αναφορικά με τον τρόπο διάθεσης της Πάγιας Προκαταβολής.

Κατατέθηκε ψήφισμα εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του ΔΙΚΤΥΟΥ στην εφαρμοζόμενη πολιτική συρρίκνωσης των δημόσιων κ.λ.π. υπηρεσιών της υπαίθρου της Λέσβου και τη δημιουργία του υπερσυγκεντρωτικού κράτους της πρωτεύουσας.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ…

Όραμα του συνόλου των μελών του ΔΙΚΤΥΟΥ αποτελεί η επέκταση του θεσμού σε ολόκληρη την επικράτεια και η νομιμοποίηση του, από την κεντρική εξουσία μέσω νομοθετικής ρύθμισης ,ώστε οι αιρετοί των Δημοτικών – Τοπικών Κοινοτήτων να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στα συλλογικά όργανα όπως ΠΕΔ και ΚΕΔΕ προκειμένου να ακουστούν οι θέσεις και τα προβλήματα των εκπροσώπων των  κυττάρων της Αυτοδιοίκησης.