πρόεδρος-ένωσης-ναυαγοσωστών-σε-aftodioikisi-gr-ε-1186762

Πρόεδρος Ένωσης Ναυαγοσωστών σε aftodioikisi.gr: Είμαστε εκτός στόχων, άρα, δυστυχώς, περισσότεροι θάνατοι

Πολλά ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν με τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, παρά την κίνηση του ΥΠΕΣ να επιχορηγήσει τους Δήμους, τον προηγούμενο μήνα με 10 εκ. ευρώ για προσλήψεις.

Και αυτό διότι ανακύπτουν πρακτικά ζητήματα, που η Πολιτεία δεν σκέφτηκε και πλέον οι στόχοι για κάλυψη του 90% των παραλιών εντός Αυγούστου, φαντάζουν ανέφικτοι!

Η aftodioikisi.gr μίλησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος κ. Μυρωνάκη, ο οποίος ζει την κατάσταση «εκ των έσω» και μας είπε με λεπτομέρειες όσα συμβαίνουν.

«Δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο, το επιπλέον κόστος θα το κάλυπταν. Κυρίως είναι ο χρόνος, οι διαδικασίες και οι υποδομές. Ξεκίνησαν να καταρτίζονται στελέχη και να οργανώνεται η κατάσταση από τον Μάιο. Μπαίνουμε στον Ιούνιο και δείτε τις αποφάσεις στη Διαύγεια και τους διαγωνισμούς. Ενδεικτικά σας λέω ότι από την τελευταία εικόνα που είχαμε, έχουν “τρέξει” 16 από τις 129 συμβάσεις. Στην τριετία έχουν βγει 3.000 ναυαγοσώστες από τις σχολές. Μη μπορώντας την αναμονή, απορροφώνται από ξενοδοχεία για πισίνες. Για να στηθεί μια υποδομή ναυαγοσώστη σε παραλία, προϋποθέτει εργασίες από τεχνικές υπηρεσίες. Απαιτούνται βάθρα, διαμόρφωση χώρου, οριοθετήσεις κ.α. Αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, δεν μπορούν να τα κάνουν γρήγορα οι Δήμοι», τονίζει ο κ.Μυρωράκης και προσθέτει:

«Ο δικός μας στόχος είναι από τον Ιούνιο να είμαστε στο 100% της κάλυψης. Ωστόσο, βάσει των καθυστερήσεων των Δήμων, αυτό που προκύπτει είναι τον Ιούνιο να είμαστε στο 60% της κάλυψης, τον Ιούλιο στο 75% και τον Αύγουστο στο 90%. Και είναι απορίας άξιο όταν οι επιτροπές για τις παραλίες (αποτελούμενες από εκπροσώπους Δήμων, Λιμεναρχείου και ιατρούς) κάνουν αυτοψίες από το προηγούμενο έτος, για το επόμενο, γιατί δεν τρέχουν στην ώρα τους οι διαδικασίες για να μπορέσουμε να πιάσουμε αυτό το επιθυμητό 100%».

«Κάθε μήνας που βγαίνει εκτός στόχου, το καλοκαίρι, σημαίνει και περισσότεροι θάνατοι λουόμενων! Αυτό πρέπει να συζητάμε και όχι αν αρκούν τα 10εκ. που δόθηκαν και που στην τελική, κάποιοι δήμαρχοι μπορεί να “επιλέξουν” να τα διοχετεύσουν αλλού και όχι στην ναυαγοσωστική κάλυψη».