π-σκοτινιώτης-η-αυτοδιοίκηση-πρέπει-ν-234816

Π. Σκοτινιώτης: Η αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει τον ρόλο της αιχμής στην εθνική ανασυγκρότηση

Την ανάγκη να υπάρξει μια αυτοδιοίκηση που θα μπορέσει να παίξει τον ρόλο της αιχμής στην εθνική ανασυγκρότηση, την οποία έχει ανάγκη η χώρα στη μετα-μνημονιακή εποχή, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης.

«Το κεντρικό ζήτημα είναι ποια αυτοδιοίκηση χρειαζόμαστε και τι τοπικά προγράμματα θα παρουσιαστούν, ώστε οι τοπικές κοινωνίες, και εν τέλει η χώρα μας, θα μπορέσουν να βγουν γίνεται πιο γρήγορα από αυτή την κρίση. Αν συνεχιστεί η πορεία ξηλώματος του πουλόβερ, αν αποδυναμώνεται διαρκώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να έχουμε την εθνική ανασυγκρότηση που είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής» σημειώνει ο δήμαρχος Βόλου, ο οποίος παρουσιάζει αύριο σε δημόσια εκδήλωση τον απολογισμό του έργου της περασμένης τριετίας.

Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων στην οποία μετέχει, ο κ. Σκοτινιώτης τονίζει ότι έχει αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, αλλά «επειδή η αυτοδιοίκηση είναι πολιτικός θεσμός, προφανώς και επηρεάζει πολιτικά τις εξελίξεις». «Δεν είναι αυτή όμως η φιλοδοξία μας» διευκρινίζει και συνεχίζει: «Βεβαίως υπάρχει μια δυναμική της πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προσδοκούσαμε. Δείχνει ότι αναζητείται αξιοπιστία, φερεγγυότητα, μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική προοπτική για τη χώρα και νομίζω ότι αυτό δείχνει η απήχηση, που έχει η πρωτοβουλία. Προφανώς και δεν θα υποκαταστήσει τις διεργασίες, που γίνονται στους πολιτικούς χώρους. Δεν είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας, δεν είναι αυτή η φιλοδοξία μας, δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Πιστεύω να είμαστε καλοί δήμαρχοι, με αυτό το πλαίσιο το μεταρρυθμιστικό, το προοδευτικό το οποίο είναι η φυσιογνωμία των παρατάξεων και των πέντε με τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε τοπική κοινωνία».

Ο δήμαρχος Βόλου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τεράστιο ζήτημα της συντήρησης των υποδομών, που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια όλοι οι δήμοι της χώρας. «Επειδή η συντήρηση των υποδομών δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη στο ΕΣΠΑ, δεν χρηματοδοτείται από την ΕΕ, καλύπτεται μόνο από εθνικούς πόρους. Εκεί, σε σχέση με το 2009, να αναφέρω ένα ορόσημο, θα έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτήσεις για τέτοιου είδους δαπάνες μικροέργων και συντηρήσεων στο 80%, σε σχέση με αυτό που ίσχυε το 2009. Στην ουσία, οι δήμοι σήμερα είναι σε απόλυτη αδυναμία να συντηρήσουν τους δρόμους, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές, τα σχολεία, τα πολιτιστικά κέντρα, τα αθλητικά κέντρα, όλα αυτά που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και υπάρχει κίνδυνος τα επόμενα χρόνια να βλέπουμε ρημαγμένες τις κοινωνικές υποδομές που έχει κάθε πόλη. Αυτό είναι ο εφιάλτης, που βλέπω μπροστά μου. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση και αν δεν μπορέσουμε να βρούμε πόρους για τις συντηρήσεις, θα κάνουμε μεν καινούρια έργα -θέατρα, σχολεία- αλλά την ίδια ώρα δεν θα μπορούμε να συντηρήσουμε τις παλιές μας υποδομές».

Μεταρρυθμιστικός, ριζοσπαστικός τρίτος πόλος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά ο κ. Σκοτινιώτης τονίζει την ανάγκη «να πάψει να είναι ένας χώρος, όπου πολλές φορές αποθεώνονται οι προσωπικές στρατηγικές, αλλά να διαμορφωθεί πραγματικά ένας μεταρρυθμιστικός, ριζοσπαστικός τρίτος πόλος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι κατά τη γνώμη μου ένα μεγάλο ζητούμενο. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, πάντως μέχρι σήμερα αυτό δεν γίνεται. Υπήρξε η πρωτοβουλία των «58», η οποία στόχευε ακριβώς σ’ αυτό, υπάρχει όμως η άρνηση σημαντικών μερών του ευρύτερου αυτού χώρου, όπως η ΔΗΜΑΡ για παράδειγμα. Είναι ένα μεγάλο ζητούμενο ποιες πρωτοβουλίες θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, ώστε τελικά κρατώντας κανείς την ιδιαίτερη ταυτότητά του, τη διαφορετικότητά του, να δημιουργηθεί αυτή η μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη».

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκοτινιώτης λέει πως δεν βλέπει «να διαμορφώνεται αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Ένα κόμμα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση και έχει και έναν αέρα, μια δυναμική που ενδεχομένως πιθανόν να είναι αύριο το πλειοψηφούν κόμμα, θα περίμενε κανείς να παρουσιάσει μια πειστική εναλλακτική πρόταση. Αυτό δεν το βλέπω. Βλέπω μια κριτική, μια εμμονή σε ένα δίλημμα, το οποίο δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στη σημερινή συγκυρία και κανείς κρατάει μια μεγάλη επιφύλαξη για το τι πρόκειται να προκύψει από μια τέτοια κυβερνητική λύση».

Ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου Βόλου, Πάνου Σκοτινιώτη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε δήμαρχε, χρονιά των αυτοδιοικητικών εκλογών φέτος και θα έλεγα ότι είστε από τα κεντρικά πρόσωπα της αυτοδιοίκησης στη χώρα, καθώς η εμβέλειά σας ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια του Βόλου. Ποιο είναι το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς συμπίπτουν μάλιστα με τις ευρωεκλογές, ενώ κάποιοι τις χαρακτηρίζουν και προάγγελο των εθνικών εκλογών;

Απ: Το ότι συμπίπτουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τις ευρωεκλογές είναι αρνητικό κατά τη γνώμη μου και είχα εκφράσει τη διαφωνία μου από την πρώτη στιγμή που υπήρξε η σχετική ρύθμιση στον νόμο για τον Καλλικράτη. Είναι αρνητικό γιατί κάθε εκλογή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ιδιαίτερα οι δημοτικές έχουν ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, προσφέρονται για μεγάλες συγκλίσεις και ευρείες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Σε ένα κλίμα όμως σκληρής κομματικής αντιπαράθεσης που έτσι κι αλλιώς έχουν οι ευρωεκλογές αυτό δυσκολεύεται. Επομένως υπάρχει κίνδυνος το πολιτικό κλίμα των ευρωεκλογών να δυσχαιράνει και να αλλοιώσει τον χαρακτήρα των τοπικών εκλογών.

Ερ: Ανέκαθεν πάντως, κύριε δήμαρχε, οι τοπικές εκλογές είχαν και πολιτικό χαρακτήρα, παρά το γεγονός ότι τα τοπικά προβλήματα είναι στην πρώτη γραμμή…

Απ: Αναμφισβήτητα έχουν πολιτικό χαρακτήρα και δεν θα υποστήριζα ποτέ την απολιτικοποίηση. Η αυτοδιοίκηση είναι ούτως η άλλως ένας πολιτικός θεσμός τού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά. Έχει έναν διττό χαρακτήρα, είναι ταυτόχρονα και ένας θεσμός της κοινωνίας των πολιτών. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικά τα χαρακτηριστικά αυτού του θεσμού, άρα και των εκλογών για την ανάδειξη αυτού του θεσμού, σε σχέση με τις ευρωεκλογές, πόσον μάλλον με τις εθνικές εκλογές, που έχουν αυστηρά ένα κομματικό χαρακτήρα, γίνονται σε ένα άλλο πλαίσιο και έχουν άλλο διακύβευμα.

Νομίζω ότι σε αυτές τις εκλογές το κεντρικό ζήτημα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε μια αυτοδιοίκηση που θα μπορέσει να παίξει το ρόλο της αιχμής στην εθνική ανασυγκρότηση, που έχει ανάγκη η χώρα στη μετα-μνημονιακή εποχή. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα: ποια αυτοδιοίκηση χρειαζόμαστε και τι τοπικά προγράματα θα παρουσιαστούν, ώστε οι τοπικές κοινωνίες και εν τέλει η χώρα μας θα μπορέσουν να βγουν γίνεται πιο γρήγορα από αυτή την κρίση και εκεί ο ρόλος της αυτοδοίκησης πρέπει να είναι καθοριστικός, πρωταγωνιστικός. Αλλιώς δεν θα υπάρξει εθνικη ανασυγκρότηση. Αν συνεχιστεί η πορεία ξηλώματος του πουλόβερ, αν αποδυναμώνεται διαρκώς η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να έχουμε την εθνική ανασυγκρότηση που είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής.

Ερ: Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η αυτοδιοίκηση έχει ενισχυθεί, ή όχι;

Απ: Για τον «Καλλικράτη» μπορεί να μιλάει κανείς ώρες και να βρει και τα θετικά του και τα αρνητικά του, τα λάθη στον σχεδιασμό. Είχε, όμως, μία πτυχή που δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος: ενδυνάμωνε τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στο συνολικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Τα χρόνια που ακολούθησαν και οι ασκηθείσες κυβερνητικές πολιτικές έχουν, όμως, το στοιχείο της αναδίπλωσης, το στοιχείο της αντι-μεταρρύθμισης, της διαρκούς αποδυνάμωσης. Σήμερα, λοιπόν, βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει. Οι εκλογές πρέπει να είναι η καμπή που θα ξαναβρεί η αυτοδιοίκηση τον χαρακτήρα της. Να είναι δηλαδή και τοπική και αυτοδιοίκηση γιατί σήμερα κινδυνεύει να χάσει και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά. Πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό, ενεργό και δημιουργικό ρόλο στο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Ερ: Απ΄ό,τι καταλαβαίνω, θα είστε και πάλι υποψήφιος. Θα έχετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του Βόλου από καλύτερες ή δυσκολότερες θέσεις σε σχέση με ό,τι παραλάβατε πριν τρια χρόνια;

Απ: Το αν θα είμαι υποψήφιος είναι κάτι που θα το ξεκαθαρίσω το επόμενο διάστημα. Το βέβαιο είναι πάντως ότι αύριο το απόγευμα έχουμε σε μια δημόσια εκδήλωση στο Βόλο τον απολογισμό της τριετίας αυτής που ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα και συναρπαστική τριετία, και θα έχουμε την ευκαιρία μιας άμεσης επικοινωνίας με τους συμπολίτες μας για να παρουσιάσουμε αυτά που προσπαθήσαμε να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Ερ: Ήταν θετικό το πρόσημο;

Απ: Η απάντησή μου δεν είναι μονοσήμαντη, σε άλλα σημεία είναι καλύτερη η κατάσταση σε άλλα είναι χειρότερη. Για παράδειγμα αξιοποιήσαμε και θα αξιοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια τους πόρους του ΕΣΠΑ. Το γεγονός αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε σημαντικά έργα, να υλοποιούμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα στην περιοχή μας. Ο δήμος Βόλου και η δημοτική επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στον νομό Μαγνησίας και δημιουργεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Η λειτουργία των έργων στη συνέχεια θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Αυτή είναι η θετική πλευρά. Η αρνητική πλευρά είναι αυτό που θα ζήσει όλη η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Τη συντήρηση των υποδομών που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Επειδή η συντήρηση των υποδομών δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη στο ΕΣΠΑ, δεν χρηματοδοτείται από την ΕΕ, καλύπτεται μόνο από εθνικούς πόρους. Εκεί, σε σχέση με το 2009, να αναφέρω ένα ορόσημο, θα έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτήσεις για τέτοιου είδους δαπάνες μικροέργων και συντηρήσεων στο 80%, σε σχέση με αυτό που ίσχυε το 2009. Στην ουσία, οι δήμοι σήμερα είναι σε απόλυτη αδυναμία να συντηρήσουν τους δρόμους, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές, τα σχολεία, τα πολιτιστικά κέντρα, τα αθλητικά κέντρα, όλα αυτά που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και υπάρχει κίνδυνος τα επόμενα χρόνια να βλέπουμε ρημαγμένες τις κοινωνικές υποδομές που έχει κάθε πόλη. Αυτό είναι ο εφιάλτης, που βλέπω μπροστά μου. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση και αν δεν μπορέσουμε να βρούμε πόρους για τις συντηρήσεις, θα κάνουμε μεν καινούρια έργα -θέατρα, σχολεία- αλλά την ίδια ώρα δεν θα μπορούμε να συντηρήσουμε τις παλιές μας υποδομές.

Ερ: Κύριε δήμαρχε, προέρχεσθε από το χώρο της Αριστεράς. Δεν έχετε κρύψει ποτέ τις ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις, στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, και επειδή ακριβώς όλοι συζητούν ότι ενδεχομένως φέτος μπορεί και να είναι χρόνος εθνικών εκλογών, πώς βλέπετε τις κινήσεις που διαμορφώνονται στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς;

Απ: Εξαρτάται από το πώς κάποιος προσδιορίζει την ευρύτερη Αριστερά. Υπάρχει ο χώρος που καλύπτει σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ, επί παραδείγματι, που έχει αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν μπορώ να πω ότι βλέπω να διαμορφώνεται αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Ένα κόμμα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση και έχει και έναν αέρα, μια δυναμική που ενδεχομένως πιθανόν να είναι αύριο το πλειοψηφούν κόμμα, θα περίμενε κανείς να παρουσιάσει μια πειστική εναλλακτική πρόταση. Αυτό δεν το βλέπω. Βλέπω μια κριτική, μια εμμονή σε ένα δίλημμα το οποίο δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στη σημερινή συγκυρία, και κανείς κρατάει μια μεγάλη επιφύλαξη για το τι πρόκειται να προκύψει από μια τέτοια κυβερνητική λύση.

Στον χώρο που ανήκω εγώ πιο άμεσα, αυτόν τον χώρο που θα το προσδιορίζαμε της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της δημοκρατικής Αριστεράς, όπως θέλετε πείτε το, όλοι οι όροι δυστυχώς είναι παρεξηγημένοι, γι’ αυτό δυσκολεύομαι να διαλέξω κάποιον από αυτούς, υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία. Δυστυχώς, όλες οι πρωτοβουλίες δεν έχουν καταφέρει να ενοποιήσουν αυτό το χώρο, να πάψει να είναι ένας χώρος όπου πολλές φορές αποθεώνονται οι προσωπικές στρατηγικές και να διαμορφώσει πραγματικά ένα μεταρρυθμιστικό, ριζοσπαστικό τρίτο πόλο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι κατά τη γνώμη μου ένα μεγάλο ζητούμενο.

Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, πάντως μέχρι σήμερα αυτό δεν γίνεται. Υπήρξε η πρωτοβουλία των «58» η οποία στόχευε ακριβώς σ’ αυτό, υπάρχει όμως η άρνηση σημαντικών μερών του ευρύτερου αυτού χώρου, όπως η ΔΗΜΑΡ για παράδειγμα, η Πρωτοβουλία του κ. Λοβέρδου, είναι ένα μεγάλο ζητούμενο ποιες πρωτοβουλίες θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, ώστε τελικά κρατώντας κανείς την ιδιαίτερη ταυτότητά του, τη διαφορετικότητά του, να μπορέσει να δημιουργήσει αυτή τη μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη.

Ερ: Μήπως η πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων, που έχει ήδη προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες, δώσει τη λύση;

Απ: Η πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων είναι πρωτοβουλία αυτοδιοικητική, βεβαίως επειδή η αυτοδιοίκηση είναι πολιτικός θεσμός, προφανώς και επηρεάζει πολιτικά τις εξελίξεις. Δεν είναι αυτή η φιλοδοξία μας. Βεβαίως υπάρχει μια δυναμική της πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προσδοκούσαμε όταν ξεκινούσαμε αυτή τη πρωτοβουλία. Δείχνει ότι αναζητείται αξιοπιστία, φερεγγυότητα, μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική προοπτική για τη χώρα και νομίζω ότι αυτό δείχνει η απήχηση που έχει η πρωτοβουλία. Προφανώς και δεν θα υποκαταστήσει τις διεργασίες που γίνονται στους πολιτικούς χώρους. Δεν είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας, δεν είναι αυτή η φιλοδοξία μας, δεν είναι αυτός ο ρόλος μας.

Πιστεύω να είμαστε καλοί δήμαρχοι, με αυτό το πλαίσιο το μεταρρυθμιστικό, το προοδευτικό το οποίο είναι η φυσιογνωμία των παρατάξεων και των πέντε με τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε τοπική κοινωνία. Από εκεί και πέρα αν η πρωτοβουλία αυτή διευκολύνει τη δράση, συμβάλει, αυτό θα ήταν ευχής έργο για εμάς, θετικό για την πρωτοβουλία μας.