Νίκος Αγγελόπουλος, γενικός γραμματέας περιφέρειας Πελοποννήσου: Η επιτυχία στο 3ο ΚΠΣ προάγγελος νέων επιτυχιών για το ΕΣΠΑ

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεταβατική. Το ΠΕΠ Πελοποννήσου και το 3ο ΚΠΣ ολοκληρώνεται και τη θέση του παίρνει το 4ο ΚΠΣ, το γνωστό ΕΣΠΑ 2007-2013. Είναι, λοιπόν, αυτή μια στιγμή απολογισμού και ανασκόπησης όσων επετεύχθησαν.

Αναλαμβάνοντας, το 2004, τη διαχείριση και αξιοποίηση του 3ου ΚΠΣ διαπιστώσαμε αμέσως ότι η απορρόφησή του από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπήρξε εξαιρετικά αργή και ανεπαρκής. Ξεκίνησε τότε ένας αγώνας δρόμου με αντίπαλο το χρόνο, που μας ανέδειξε νικητές! Συνοπτικά μόνο στο ΠΕΠ Πελοποννήσου εντάχθηκαν 884 έργα, από τα οποία ολοκληρώθηκαν τα 558. Ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων φθάνει πλέον στο 145% της συνολικής δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος, οι νομικές δεσμεύσεις (συμβασιοποιήσεις) στο 127% (έναντι 23% τον Μάρτιο του 2004) και οι πληρωμές και δαπάνες στο 99,2% του προϋπολογισμού (έναντι μόλις 9,2% τον Μάρτιο του 2004!).

Μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει το εύρος των πεπραγμένων. Σε πρώτη προτεραιότητα τέθηκε η δημιουργία των μεταφορικών υποδομών που συνδέουν τις διαφορετικές περιοχές της περιφέρειας μεταξύ τους αλλά και με το μητροπολιτικό κέντρο της Αττικής. Ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης-Καλαμάτας, έργα αναβάθμισης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, της σιδηροδρομικής γραμμής και των λιμενικών υποδομών δίνουν νέα πνοή ανάπτυξης για τον τόπο. Παράλληλα, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της μεταποίησης, του εμπορίου, της αστικής ανάπτυξης και της απασχόλησης εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα συνολικά 2.878 επενδύσεις, μεταξύ των οποίων 437 Επενδύσεις εκσυγχρονισμού υφιστάμενων και ίδρυσης νέων μεταποιητικών επιχειρήσεων. Σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού με υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και πρωτοβουλιών απασχόλησης.

Η ανάπτυξη που επιδιώκουμε δεν είναι μονόπλευρη. Σέβεται και προστατεύει το Περιβάλλον, γι αυτό και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε έργα αναβάθμισής του και βελτίωσης των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και συστημάτων βιολογικού καθαρισμού, ενώ αναβαθμίστηκαν βασικές αγροτικές υποδομές με έργα όπως κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών.

Ο παράλληλος στόχος βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών Υγείας και Πρόνοιας εξυπηρετήθηκε με έργα όπως η επέκταση και αναδιαρρύθμιση του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου. Αναφορικά με την Εκπαίδευση, εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα έργα όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε Καλαμάτα, Σπάρτη και Τρίπολη. Όσον αφορά στον πολιτισμό, η προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας περιελάμβανε έργα όπως η αναστύλωση των Μνημείων Μυστρά.

Η μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων ετών αποφέρει πλέον καρπούς. Όλοι βλέπουμε δίπλα μας το τεράστιο έργο που έχει συντελεστεί. Σε αυτές τις βάσεις συνεχίζουμε και στην εποχή του ΕΣΠΑ 2007-2013. Ο Στρατηγικός Αναπτυξιακός Στόχος της Περιφέρειάς μας είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης με την ενίσχυση της ελκυστικότητας και της εξωστρέφειάς της, με την ανάδειξη και προώθηση υψηλής ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών και αγροτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την εφαρμογή της καινοτομίας. Για να επιτευχθεί απαιτούνται τόσο χρηματοδοτική ενίσχυση όσο και συντονισμένες ενέργειες των περιφερειακών και των κεντρικών φορέων.

Το ΕΣΠΑ συνεχίζει το έργο του ΠΕΠ Πελοποννήσου δίνοντας έμφαση στη δημιουργία υποδομών και υπηρεσιών προσπελασιμότητας που θα ενισχύσουν τη λειτουργική και χωρική διασύνδεση των περιοχών της ενδοχώρας μεταξύ τους, με αστικά και ημιαστικά εμπορικά και τουριστικά κέντρα της Περιφέρειας και με τα παραγωγικά και διοικητικά κέντρα της χώρας και του ευρύτερου διεθνούς χώρου. Παράλληλα, με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της εξωστρέφειας, την άρση των ενδοπεριφερειακών και ενδονομαρχιακών αναπτυξιακών ανισοτήτων και την παραγωγική και κοινωνική διασύνδεση των επί μέρους περιοχών της Περιφέρειας, το ΕΣΠΑ, μέσω του άξονα «Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα», υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορικής.

Τέλος, ο διαρκής στόχος μας για ενδυνάμωση και προώθηση της αειφόρου περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης και για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια εξυπηρετείται από συγκεκριμένες παρεμβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος, αναβάθμισης των υποδομών εκπαίδευσης, υγείας και πρόνοιας, αναβάθμισης και αξιοποίησης των πολιτιστικών πόρων της περιοχής.

Μια νέα εποχή δημιουργίας ανοίγεται μπροστά μας, για όλους μας στην Πελοπόννησο. Η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Πελοποννήσου παραμένει στην πρωτοπορία της προσπάθειας για τη διαμόρφωση του καλύτερου μέλλοντος που όλοι ονειρευόμαστε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!