μοσχολιός-αίτημα-της-κοινωνίας-η-ανάπ-275112

Μοσχολιός: Αίτημα της κοινωνίας η ανάπλαση του πάρκου

«Η ανάπλαση του πάρκου αποτελεί αίτημα του συνόλου της κοινωνίας του Αγρινίου». Αυτό σημειώνει με έμφαση ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, με αφορμή τις αντιδράσεις μικρής μερίδας πολιτών στην ανάπλαση του Παπαστράτειου Πάρκου που σχεδιάζει ο δήμος.

Προσθέτει, δε, ότι είναι αναγκαία προκειμένου να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα στο πάρκο και ότι θα φυτευτούν τα διπλάσια δέντρα απ’ όσα χρειάζεται να κοπούν.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Αγρινίου στην aftodioikisi.gr, έχει ως εξής:

 

– Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής Αγρινίου σχετικά με την ανάπλαση του Παπαστράτειου Πάρκου;

Αρχικά να τονίσω ότι βασική μας επιδίωξη αποτελεί η μετατροπή του Παπαστράτειου Πάρκου σε ένας φιλικό πόλο έλξης, γιατί τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι και αυτή είναι η πραγματικότητα. Οφείλουμε παράλληλα να δημιουργήσουμε ένα χώρο συνάντησης, επικοινωνίας και εκδήλωσης όπου ο κάτοικος της πόλης, ο επισκέπτης, ο συνταξιούχος, το μικρό παιδί, θα καλύπτει ώρες ευχάριστες και θα εκφράζεται σε μια προοπτική για συμμετοχή και κοινωνική επικοινωνία.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εκπονήσει και αυτή μελέτη σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχαν οι πόροι προκειμένου να υλοποιηθεί η εν λόγω μελέτη. Αυτό πραγματοποιείται λοιπόν τώρα μέσα από τις «ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις του ΕΣΠΑ» με διαφορετική βέβαια μελέτη που προβλέπει μία ήπια ανάπλαση και αφορά γύρω στα 60 στρέμματα που είναι η επιφάνεια του πάρκου και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου -Ιονίων Νήσων.

 

– Ποιο είναι το σχόλιο που θα θέλατε να κάνετε με αφορμή τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών που αντιτίθεται στη σχεδιαζόμενη ανάπλαση και κάνει λόγο συγκεκριμένα, για αλλοίωση της φυσιογνωμίας του πάρκου;

Η ήπια ανάπλαση δεν αλλάζει το χαρακτήρα του πάρκου, ούτε το χωροταξικό του, ούτε και τα γεωγραφικά του στοιχεία. Δεν το μετατρέπει σε «ξέφραγο αμπέλι». Δε μειώνει το πράσινο. Απλώς κόβονται 50 περίπου δέντρα τα οποία κινδυνεύουν να πέσουν. Μάλιστα σε πρόσφατη κακοκαιρία κάποια εξ’ αυτών έπεσαν. Αν αυτό συνέβαινε σε μία ώρα που κυκλοφορούσε ο κόσμος θα είχαμε ατυχήματα. Επίσης εγκυμονεί ο κίνδυνος να πέσουν τα συγκεκριμένα δέντρα και πάνω σε μάντρες που είναι χτισμένες εδώ και αρκετές δεκαετίες και ως εκ τούτου θα δημιουργήσει πρόβλημα στα απέναντι σπίτια. Την ευθύνη βεβαίως δε την αναλάβει ο καθένας από αυτούς που αντιδρούν, που επιπροσθέτως σας διαβεβαιώνω ότι είναι ελάχιστοι σε σχέση με το σύνολο της πόλης.

Τα δέντρα που θα κοπούν, θα αντικατασταθούν σε πολλαπλάσιο αριθμό. Μέσα στο πάρκο θα φυτευτούν πάνω από 100 δέντρα τουλάχιστον και στους περιμετρικούς δρόμους πάνω από 500. Παράλληλα θα μπει γκαζόν και θα φυτευτούν 3.500 περίπου θάμνοι και λουλούδια. Επίσης προβλέπεται να γίνει μία μεγάλη παιδική χαρά, δύο συντριβάνια, αυτόματη πυρόσβεση που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος των εμπρησμών επίσης αυτόματη άρδρευση, απορροή των ομβρίων υδάτων, θα δοθεί λύση στο φωτισμό του πάρκου που είναι ελλιπής και θα ανακατασκευαστούν οι δρόμοι που είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Κλείνοντας, σας επισημαίνω ότι η ανάπλαση του Παπαστράτειου πάρκου είναι αναγκαία και αποτελεί ταυτόχρονα αίτημα της κοινωνίας του Αγρινίου πάνω από 10 χρόνια.