μαρινάκης-το-νερό-είναι-δημόσιο-αγαθό-263034

Μαρινάκης: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, μη εμπορεύσιμο

«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό, μη εμπορεύσιμο. Δεν επιδέχεται εκμετάλλευσης με ιδιωτικοιοικονομικά κριτήρια και θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η ΕΔΕΥΑ μέχρι τώρα ήταν εξαιρετικός και επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου».

Αυτά σημειώνει εμφατικά με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.

Προσθέτει, δε, ότι η ΕΔΕΥΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο θεσμικό συνομιλητή της πολιτείας σε επίπεδο διαχείρισης νερών αλλά και αποβλήτων και διεκδικεί τον ανάλογο σεβασμό, για τους εργαζόμενους και για αυτά τα οποία υπηρετεί.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Μαρινάκη στην aftodioikisi.gr έχει ως εξής:

Ποιό είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού;

Καταρχάς ξεκινώντας θα ήθελα να τονίσω το εξής: Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό, μη εμπορεύσιμο. Δεν επιδέχεται εκμετάλλευσης με ιδιωτικοιοικονομικά κριτήρια και θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η ΕΔΕΥΑ μέχρι τώρα, σχετικά με τη διαχείριση του νερού πάντα, ήταν εξαιρετικός και επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Φανταστείτε το νερό να το εκμεταλλευόταν μία εταιρεία, η οποία στην πραγματικότητα θα επιδίωκε το κέρδος. Το αποτέλεσμα θα ήταν η αύξηση της κατανάλωσης του νερού ή μήπως ο εξαναγκασμός του πολίτη να πίνει λιγότερο νερό και να το πληρώνει μάλιστα ακριβότερα; Είναι μεγάλο θέμα αυτό. Επομένως νομίζω ότι γίνεται κατανοητό από όλους ότι πρέπει να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο το δημόσιο χαρακτήρα επιχειρήσεων, όπου δε δημιουργείται ούτε δημοσιονομικό έλλειμμα για το κράτος, ούτε δημιουργείται πρόβλημα για τους πολίτες. Κλείνοντας να επισημάνω ότι στην Ελλάδα πίνουμε καθαρό και ασφαλές νερό.

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω το εξής: Είχα σκεφτεί για σήμερα με αφορμή την ημέρα, να κάνουμε μία μεγάλη ημερίδα στην Αθήνα. Θέλω όμως να εξασφαλίσουμε οπωσδήποτε, συνομιλητές από όλη την Ευρώπη, το Βερολίνο, το Παρίσι, από περιοχές που είχαν δοκιμάσει την απόπειρα της ιδιωτικοποίησης και επέστρεψαν πάλι στο δημόσιο χαρακτήρα. Την εν λόγω ημερίδα δεν την ακυρώσαμε, απλώς την αναβάλλαμε για λίγο χρονικό διάστημα, γιατί δεν είχε νόημα να την κάνουμε αν δεν εξασφαλίζαμε τις συμμετοχές που θέλαμε. Τη μεταθέσαμε επομένως για λίγο αργότερα.

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο της ΕΔΕΥΑ.

Το έργο μας είναι ιδιαίτερα βαρυσήμαντο. Από τότε που ιδρυθήκαμε έχουμε διαχειριστεί 8,5 δις ευρώ σε έργα οικολογικά – περιβαλλοντικά και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Είμαστε αυτή τη στιγμή, ο μεγαλύτερος θεσμικός συνομιλητής της πολιτείας σε επίπεδο διαχείρισης νερών αλλά και αποβλήτων και διεκδικούμε τον ανάλογο σεβασμό, για αυτά τα οποία υπηρετούμε και για τους εργαζόμενους που πραγματικά στον τομέα αυτό είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις ΔΕΥΑ είναι πάνω από το μέσο όρο του μέσου δημόσιου υπαλλήλου, γιατί το αντικείμενο τους καθιστά πιο υπεύθυνους και πιο προσεχτικούς. Υπό την έννοια αυτή τα στελέχη μας στις ΔΕΥΑ αποτελούν τα βασικά μας εργαλεία με τα οποία μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας πιο αποτελεσματική και χρήσιμη. Νοιαζόμαστε για αυτούς και συμπάσχουμε μαζί τους στην οριζόντια και άδικη δοκιμασία που περνούν αυτήν την περίοδο.

Ποιο είναι το σχόλιο που θα θέλατε να κάνετε, ως πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ;

Εάν κάπου υπάρχουν παθογένειες του παρελθόντος που εμπλέκονται και κακές συνδικαλιστικές πρακτικές, πρέπει να αρθούν άμεσα. Είναι δεδομένη η θέση μας αυτή. Και αυτό το αναφέρω γενικότερα και όχι για τη ΔΕΥΑΜΒ. Επιπροσθέτως αν κάποιες δημοτικές ηγεσίες για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς ήταν πολύ σπάταλες, δεν είναι δυνατόν να την «πληρώνουν» οι εργαζόμενοι. Καλό θα ήταν και το συνδικαλιστικό κίνημα, με την ωριμότητα που τουλάχιστον έχει επιδείξει ως τώρα στο τομέα των ΔΕΥΑ, να βοηθήσει προκειμένου να αρθούν όπου υπάρχουν σοβαρές αντινομίες έτσι ώστε αυτές με τη σειρά τους να περιοριστούν και να μη δίνουμε παράλληλα κακά παραδείγματα, που εκμεταλλεύονται όλοι εκείνοι που στην ουσία δεν τους ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον.