Μαρινάκης: Κεντρική εξουσία και ΜΜΕ απαξιώνουν το έργο των δήμων - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
30
Ιούνιος
Back

Μαρινάκης: Κεντρική εξουσία και ΜΜΕ απαξιώνουν το έργο των δήμων

«H Κεντρική Εξουσία φρόντισε με τρόπο που φανερώνει άγνοια και «θεσμική μεροληψία» να απαξιώσει τους αιρετούς. Η δουλειά που γίνεται στους Δήμους δεν προβάλλεται σωστά και η άποψη των ΜΜΕ που διοχετεύεται στην κοινωνία είναι  αναντίστοιχη με το έργο και την αποτελεσματικότητα των Δήμων».

Αυτά σημειώνει με έμφαση στο άρθρο του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Προσθέτει, δε, ότι « “ο Καλλικράτης” παρά τις αδυναμίες και τις εμφανείς δυσλειτουργίες του επέφερε αλλά και δημιούργησε εν δυνάμει ισχυρότερους και αποτελεσματικότερους Δήμους».

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε ζητήσει τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και ουσιαστικά τον περιορισμό του αριθμού των υπαρχόντων Δήμων ακριβώς για να εξασφαλιστεί η Θεσμική, η Λειτουργική και Οικονομική αυτοτέλεια και επάρκειά της, σε όφελος της κοινωνίας αλλά και της Ανάπτυξης της χώρας μας.

Έτσι λοιπόν σχεδιάστηκε ο Καλλικράτης, στις απαιτήσεις, χρονοδιαγράμματα και υποχρεώσεις του οποίου ανταποκρίθηκαν όλοι οι Δήμοι με εντυπωσιακή επιτυχία και έτσι, παρά τις αδυναμίες και τις εμφανείς δυσλειτουργίες του και εξοικονόμηση πόρων επέφερε αλλά και δημιούργησε εν δυνάμει ισχυρότερους κ αποτελεσματικότερους Δήμους. Στη συνέχεια βέβαια από τον Καλλικράτη έμειναν μόνο οι υποχρεώσεις αφού η Κεντρική Εξουσία φρόντισε με τρόπο που φανερώνει άγνοια και «θεσμική μεροληψία» να απαξιώσει τους αιρετούς και τους συνεργάτες τους να περικόψει σε ασύλληπτο βαθμό τους πόρους της Τ.Α., να δημιουργήσει γραφειοκρατία και επικαλυπτόμενους ελέγχους που προκαλούν τροχοπέδη στη λειτουργία των Δήμων.

Δυστυχώς η δουλειά που γίνεται στους Δήμους δεν προβάλλεται σωστά και η άποψη τόσο των κεντρικών ΜΜΕ αλλά και των πολιτικών που διοχετεύεται στην κοινωνία είναι τουλάχιστον αναντίστοιχη με το έργο και την αποτελεσματικότητα των Δήμων.

Προτείνω λοιπόν, αντί να φαινόμαστε ότι παζαρεύουμε τον αργό θάνατό μας με την Κεντρική εξουσία και να προκαλέσουμε συνολική πολιτική συζήτηση για το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τους πόρους της Τ.Α.. ίσως τότε ασχοληθούν τα κόμματα σοβαρά με τον θεσμό και τους ανθρώπους τους και να πάρουν κ σωστά μαθήματα διοίκησης κ διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!