μαργαρίτης-τζίμας-υπουργός-μακεδονί-320221

Μαργαρίτης Τζίμας, Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Κερδίζουμε το «στοίχημα» του τουρισμού

Η Βόρεια Ελλάδα, έχει όλα τα εχέγγυα για να κερδίσει το «στοίχημα» του τουρισμού, υπό την έννοια, ότι κάθε χρόνο που περνά γίνεται ακόμα ελκυστικότερη, απολαμβάνει τις θετικές συνέπειες μιας σωστής και αποτελεσματικής προβολής, ενώ παράλληλα βελτιώνονται και οι υποδομές που υποδέχονται τόσο τον εξωτερικό, όσο και τον εσωτερικό τουρισμό.

Η Εγνατία οδός τείνει προς ολοκλήρωση, όπως και οι κάθετοι άξονες που συνδέουν τη Βόρεια Ελλάδα με τη γειτονική βαλκανική ενδοχώρα. Η ΠΑΘΕ που διευκολύνει τη συγκοινωνιακή προσέγγιση στο νότο της χώρας, αλλά και τα έργα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Το περιφερειακό οδικό δίκτυο, μεταξύ των νομών, επίσης βελτιώνεται διαρκώς.

Ο ιδιωτικός τομέας, αξιοποιεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, αλλά και μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που έδωσαν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, για να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν που παρουσιάζει με σειρά επενδύσεων. Βελτιώνονται οι ξενοδοχειακές υποδομές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η δε Πολιτεία, δεν περιορίζεται στην αναβάθμιση των υποδομών, αλλά ενισχύει και το τουριστικό προϊόν της Μακεδονίας και της Θράκης, στηρίζοντας τις προσπάθειες ανάδειξης ιστορικών και παραδοσιακών οικισμών –κάτι το οποίο γίνεται και μέσω του ΥΜΑΘ- ενδυναμώνοντας τις διαδικασίες προσέλκυσης και τις υποδομές υποδοχής του συνεδριακού τουρισμού, ενισχύοντας τον θρησκευτικό τουρισμό, στηρίζοντας με γενναίες χρηματοδοτήσεις την αξιοποίηση ορεινών όγκων που θα έχουν ως αποτέλεσμα και την ενίσχυση του τουρισμού κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτά είναι που πρέπει να γίνουν και γίνονται…

διαμορφώνεται έτσι ένα πλαίσιο των όσων επενδύει η Πολιτεία στη Μακεδονία και τη Θράκη με σημαντικά θετική επίπτωση και στον τομέα του τουρισμού. Όταν για παράδειγμα, υπάρχει ένας προγραμματισμός επένδυσης εθνικών και κοινοτικών πόρων, για την υλοποίηση μεγαλεπήβολων αναπτυξιακών σχεδίων στους ορεινούς όγκους της Πίνδου, ή του Παγγαίου, σε συνδυασμό με το ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα που δημιουργούν οι θεσμικές αλλαγές σε επίπεδο αναπτυξιακών κινήτρων, φορολογικών ελαφρύνσεων, ή ενίσχυσης της απασχόλησης, εναπόκειται κατόπιν τούτων και στην ιδιωτική πρωτοβουλία να εκμεταλλευτεί με τις δικές της δυναμικές επενδύσεις, τη σταθερή βάση που δημιουργούν οι πολιτικές της Κυβέρνησης.

Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχουν επενδύσεις που αξιοποιούν ιδιωτικούς πόρους και ευρωπαϊκά προγράμματα τύπου LEADER, για την ενίσχυση της «τουριστικής βιομηχανίας», προς την κατεύθυνση του στόχου του 12μηνου τουρισμού.

Η Μακεδονία και η Θράκη, έχουν το πλεονέκτημα να διαθέτουν μια τεράστια δυναμική ποικιλία προορισμών και δυνατοτήτων τουριστικής αξιοποίησης. δεν είναι τυχαία το γεγονός, ότι το μήνυμα του ΥΜΑΘ στην προσπάθεια τουριστικής προβολής που ξεκινήσαμε με καταχωρήσεις σε έντυπα Μέσα Ενημέρωσης, είναι «για όλες τις εποχές – για όλες τις επιθυμίες». Η εγγύτητα στη Νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη, αλλά και η κομβική θέση έναντι της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, η συνύπαρξη πανέμορφων ορεινών όγκων, παραδοσιακών οικισμών μεγάλης ιστορίας και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, η αξιοποίηση ενός πλούσιου παραδοσιακού λαογραφικού αποθέματος και μιας ιστορίας βάθος χιλιετηρίδων, η ασύγκριτη πληθώρα ακτών εγνωσμένου κάλλους, τα δάση που συγκεντρώνουν το σύνολο της ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας…

Ποτάμια και λίμνες που συντηρούν δυναμικά οικοσυστήματα… Όλα αυτά, μαζί με ένα υψηλό επίπεδο τουριστικών υπηρεσιών, συνιστούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία αξιοποιήσιμα, εγγυώνται το τουριστικό μέλλον της Βόρειας Ελλάδας.