μανώλης-παφίλης-η-μακρά-προσφορά-των-δ-225032

Μανώλης Παφίλης: Η μακρά προσφορά των ΔΕΥΑ και ο ρόλος τους στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)

Για την μακρά ιστορία των ΔΕΥΑ και τα οφέλη που έφεραν στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και γιο το ρόλο τους στο νέο ΕΣΠΑ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης – ΣΕΣ) κάνει λόγο σε άρθρο του στην aftodioikisi.gr ο κ. Μανόλης Παφίλης, μέλος του διοικητικούς συμβουλίου της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ).

Το πλήρες κείμενο του άρθρου του κ. Παφίλη στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:

Η ίδρυση και η λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α. με ευελιξία και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σύμφωνα με το θεσμικό τους πλαίσιο, τον ν. 1069/80, είναι ο κυριότερος λόγος που κατασκευάσθηκαν τα περισσότερα έργα ύδρευσης – αποχέτευσης και επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων στη χώρα μας και λειτουργούν με τρόπο ικανοποιητικό, ισοδύναμο με αυτό των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, ο ν. 1069/80 βάλλεται , οι Δ.Ε.Υ.Α. υπάγονται σε νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν συνάδουν με τη φύση και το θεσμικό τους πλαίσιο και ταυτοχρόνως δεν έχουν επιλυθεί ζητήματα που έχουν δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις Δ.Ε.Υ.Α. όπως είναι το ζήτημα του τιμολογίου της ΔΕΗ.

Η Πολιτεία επιβάλλεται να κατανοήσει ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. λόγω του θεσμικού τους πλαισίου και των δυνατοτήτων που παρείχε, έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο σ’ ένα τομέα ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο κι έχουν τη δυνατότητα να επιτελέσουν ακόμη σημαντικότερο, αφού οι περιλαμβάνονται στους κύριους φορείς εκτέλεσης έργων με μεγάλη αναπτυξιακή σημασία στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης που ακολουθεί. Χωρίς τις Δ.Ε.Υ.Α. ο τομέας ύδρευσης-αποχέτευσης θα είχε πολλές ελλείψεις και αδυναμίες. Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού τους πλαισίου και η στήριξή τους από την Πολιτεία θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις και θα συμβάλλει στην εξυγίανση και την ορθολογικότερη λειτουργία τους προς όφελος των πολιτών της περιφέρειας.

 Οι προτάσεις των ΔΕΥΑ για το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)

Οι ΔΕΥΑ επιχειρούν να παίξουν ακόμη σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον και για αυτό έχουν υποβάλλει μια σειρά προτάσεων στο τομεακό επιχειρησιακό πρόγραμμα του Σ.Ε.Σ σχετικά με το περιβάλλον, όπως:

– Η χρηματοδότηση δικτύων ,δεξαμενών και αντλιοστασίων για την επίλυση των γνωστών «Καλλικράτικών» προβλημάτων.

– Να χρηματοδοτηθούν έργα βελτίωσης των εσωτερικών δικτύων με στόχο την μείωση διαρροών- έργα περιορισμού του μη τιμολογημένου νερού (υπενθυμίζεται ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερο του 50%) του νερού που τροφοδοτεί τα εσωτερικά δίκτυα.

– Χρηματοδότηση έξυπνων έργων τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού γεωτρήσεων και αντλιοστασίων, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται η ενεργειακή τους τροφοδοσία από ΑΠΕ.

– Κατασκευή έργων που στοχεύουν στην προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

– Έργα ενσωμάτωσης μικρότερων περιφερειακών υδρευτικών συστημάτων από μεγαλύτερα, για τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους, ή για την εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού νερού σε περιφερειακά πολεοδομικά συγκροτήματα.

– Την χρηματοδότηση έργων διάθεσης και μονάδων επεξεργασίας (αδρανοποίησης) και κομποστοποίησης λυματολάσπης και που προβλέπεται να τροφοδοτηθούν από Β.Κ από το σύνολο μιας Υδατικής Περιφέρειας.

– Έργα που στοχεύουν στον εμπλουτισμό και την αποκατάσταση υπόγειων υδροφορέων.

– Χρηματοδότηση έργων βελτίωσης συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων για επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού π.χ. για άρδευση.

– Χρηματοδότηση κατασκευής μικρών φραγμάτων για την συλλογή των νερών της βροχής.

– Εθίγησαν θέματα κατασκευής και λειτουργίας μικρών έργων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων με μη συμβατικές τεχνολογίες καινοτόμες, φιλικές προς το περιβάλλον, χαμηλών απαιτήσεων σε ενέργεια και υψηλής απόδοσης, με χαμηλό κόστος κατασκευής, αλλά και λειτουργίας και συντήρησης.

– Από τις περισσότερες ΔΕΥΑ εθίγη το θέμα της απλούστευσης διαδικασιών στο χώρο της έγκρισης των ΜΠΕ και των μελετών αδειοδοτήσεων και τευχών δημοπράτησης (πολύμηνη καθυστέρηση).

– Επίσης αναφέρθηκε το θέμα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε συνάρτηση με τα δίκτυα ομβρίων .

– Προτείνεται στο ΥΠΕΚΑ (ΕΥΣΠΕΔ) την πραγματοποίηση ημερίδων σε περιφερειακό επίπεδο με ανάλυση των κατευθύνσεων στο τομεακό «Περιβάλλοντος».

– Ελήφθη απόφαση για τη σύσταση Επιτροπής καταγραφής, αξιολόγησης και ενημέρωσης για τα έργα των Δ.Ε.Υ.Α στο 1ο, 2ο, 3ο Κ.Π.Σ. και στο ΕΣΠΑ.

– Συζητήθηκε εκτενώς η αναγκαιότητα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων, του εργατικού δυναμικού και της αναβάθμισης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις Δ.Ε.Υ.Α. με την ενεργό συμμετοχή της Ε.Δ.Ε.Υ.Α και κάποιου πιστοποιημένου φορέα.

– Συνέχιση της χρηματοδότησης έργων τηλεθέρμανσης.

Αναπτύσσει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα με την μείωση του λειτουργικού κόστους των επαγγελματικών χώρων, και την μείωση του κόστους παραγωγής προϊόντων που χρειάζονται θερμότητα.

Εισάγει στην ελληνική περιφέρεια νέες ενεργειακές τεχνολογίες. Έλληνες κατασκευαστές, επιστήμονες και τεχνικοί αποκτούν τεχνογνωσία, από την μελέτη και την κατασκευή μέχρι την λειτουργία της Τηλεθέρμανσης.

Δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης με την χρήση θερμότητας για θερμοκήπια, ξηραντήρια κ.λ.π.).

– Αρκετές Δ.Ε.Υ.Α διαθέτουν αρίστης ποιότητας νερά (μεταλλικού χαρακτήρα) κατάλληλα για εμφιάλωση . Προτείνεται η διερεύνηση από την Ε.Δ.Ε.Υ.Α για κοινή προσπάθεια εμφιάλωσης και εμπορίας.

Συνεχίζουμε με πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να διευρύνουμε τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στους συμπολίτες μας στην ελληνική περιφέρεια.

Ο κ. Μανώλης Παφίλης