μ-δανάς-η-επόμενη-μέρα-του-ιαματικού-τ-247282

Μ. Δανάς: Η επόμενη μέρα του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα

Άρθρο του Μάρκου Δανά,

Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας

“Ο Ιαματικός τουρισμός έχει βαθιές ρίζες στη χώρα μας και αποτελούσε πάντα πηγή πλούτου για πάρα πολλές περιοχές  οι οποίες είχαν την τύχη να έχουν έναν ιαματικό φυσικό πόρο στα όρια τους. Κατά κανόνα η χρήση του ιαματικού φυσικού πόρου ήταν  φθηνή με αποτέλεσμα χιλιάδες ελλήνων κάθε χρόνο να επισκέπτονται  τις ιαματικές πηγές για να φροντίσουν την σωματική και ψυχική τους υγεία.  Το κόστος για τον επισκέπτη παρέμενε για χρόνια μικρό γιατί  οι Ο.Τ.Α  και όχι οι επιχειρηματίες  διαχειριζόταν τις ιαματικές πηγές και  το κέρδος δεν ήταν το κυρίαρχο μέλημα τους, αλλά και γιατί το Ελληνικό κράτος μέσω των ασφαλιστικών ταμείων επιδοτούσε την υδροθεραπεία.

Το σύστημα αυτό που διατηρήθηκε για δεκαετίες και καθόρισε τον τρόπο λειτουργίας των ιαματικών, σήμερα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Καταρχήν τα ασφαλιστικά ταμεία έπαψαν να προσφέρουν ουσιαστικά (για παράδειγμα το λουτρικό επίδομα του  ΕΟΠΥΥ  των 150€) ενώ ελάχιστες επιχειρήσεις  κατάφεραν να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους  προκειμένου το προϊόν να γίνει ελκυστικό και να μπορεί να πουληθεί  σε διαφορετικά target group.

Παρόλα τα προβλήματα τεράστιες είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα, απλά χρειάζεται να κοιτάξουμε όλοι προς την σωστή κατεύθυνση και να δράσουμε γρήγορα. Συγκεκριμένα, δεν νοείται η υδροθεραπεία και πηλοθεραπεία  να μην είναι ακόμη ενταγμένες στην Ελλάδα στο γενικό σύστημα  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όταν αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Τον Οκτώβριο επίκειται η ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 24/2011 για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με την οποία θα μπορούν οι ασφαλισμένοι  των κρατών της Ε.Ε να λαμβάνουν υπηρεσίες υδροθεραπείας όπου επιθυμούν,  πληρωμένοι από το ασφαλιστικό ταμείο της χώρας τους. Εκατομμύρια νέοι δυνητικοί αγοραστές δημιουργούνται για το προϊόν μας και δεν πρέπει να τους χάσουμε.

Στη συνέχεια μεγάλη σημασία έχει  η πιστοποίηση του προϊόντος μας. Άμεσα  ο ΕΟT πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα, τώρα μάλιστα που φαίνεται να προχωράνε οι περιβόητες αναγνωρίσεις,  8 ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Πετραλιά. Με τις πιστοποιήσεις ενεργό ρόλο θα παίξει και ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας δεδομένης της τεχνογνωσίας που έχει πάνω στο χώρο των Ιαματικών.

Βέβαια η προσέλκυση επενδύσεων στον Ιαματικό τουρισμό, βήμα απαραίτητο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων,  οφείλει να γίνει με όρους σύγχρονους και αποδοτικούς τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και τους επιχειρηματίες που θα θελήσουν να επενδύσουν. Σήμερα οι συνέργειες έχουν τον πρώτο ρόλο και αποδεδειγμένα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προσέγγισης   μιας  επένδυσης.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν στην ημερίδα που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Ε στις 25/9 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ με θέμα:  “Ιαματικός Τουρισμός για μια νέα στρατηγική”. Η ημερίδα αυτή  εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του Σ.Δ.Ι.Π.Ε που στοχεύει  σε λίγα χρόνια από σήμερα να καταστήσει τον Ιαματικό Τουρισμό  κύρια πηγή πλούτου για τη χώρα.

Πιστεύουμε πως θα γίνει κατανοητό από όλους πως ο Ιαματικός Τουρισμός είναι ένα κομμάτι του Τουρισμού Υγείας και πρέπει να τύχει ανάλογης προσοχής και πως είναι αδύνατο να υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου χωρίς  την ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού.”