Λ. Μαυρογιάννης: Κοινωνικό τιμολόγιο για όλους το 2013

«Tολμηρό και προωθημένο», χαρακτηρίζει με άρθρο του στην aftodioikisi.gr, το το κοινωνικό τιμολόγιο που θέσπισε για το 2012 η Δημοτική Αρχή του Βόλου ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ), Λεωνίδας Μαυρογιάννης. Προσθέτει δε ότι για το 2013 «το Δ.Σ. της Επιχείρησης θα  επαναφέρει την πρόταση του Κοινωνικού Τιμολογίου, ώστε να εφαρμοστεί ολοκληρωμένα για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

Υπενθυμίζει τέλος ότι «ο Δήμος Βόλου είναι από τους ελάχιστους δήμους της χώρας που προχώρησε για το 2012 σε δραστική μείωση  των τελών ύδρευσης-αποχέτευσης, η οποία μεσοσταθμικά φθάνει το 15%».

Το πλήρες κείμενο του άρθρου του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΜΒ στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:

«Με τη θέσπιση ενός απλού, διαφανούς και κοινωνικά δίκαιου τιμολογίου ύδρευσης και αποχέτευσης, η Δημοτική Αρχή Βόλου ανέτρεψε πέρυσι τα δεδομένα που ίσχυαν έως τότε στην Επιχείρηση. Ο Δήμος Βόλου είναι από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που προχώρησε για το 2012 σε δραστική μείωση  των τελών ύδρευσης-αποχέτευσης, η οποία μεσοσταθμικά φθάνει το 15%. Επιπλέον, αποφάσισε να στηρίξει αποφασιστικά τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, μέσα από ένα τολμηρό και προωθημένο κοινωνικό τιμολόγιο, στο οποίο εντάχθηκαν όλες οι κατηγορίες.

Ειδικότερα, πέρα από τη μεγάλη μείωση των τελών, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ είχε αποφασίσει για το 2012 και την εφαρμογή προωθημένου Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με περαιτέρω μείωση τελών ως εξής:

         της τάξης του 90% για τους άπορους συμπολίτες σε κατάσταση πλήρους ένδειας,

         της τάξης του 50% για τους άπορους με βιβλιάριο ανασφαλίστου, τα άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω αλλά και όταν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη στην ίδια κατάσταση, τους μακροχρόνια ανέργους και τις πολύτεκνες οικογένειες,

         της τάξης του 30% για τα άτομα με αναπηρία από 67% και πάνω, τις τρίτεκνες οικογένειες και  τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ακόμη είχε προβλεφθεί η παροχή έκπτωσης 50% στα σχολεία, τα δημοτικά κτίρια και στα Ιδρύματα «Γηροκομείο», «Ορφανοτροφείο», «ΕΛΕΠΑΠ» και «Άσπρες Πεταλούδες».

Η απόφαση αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας για όλες τις περιπτώσεις, εκτός αυτών που αφορούν τους μακροχρόνια ανέργους, τις τρίτεκνες οικογένειες και τις  μονογονεϊκές οικογένειες.

Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν φέτος αφού, με το Ν.4071/12, άρθρο 10, καθιερώνεται για τις ΔΕΥΑ το δικαίωμα να θεσπίζουν κοινωνικό τιμολόγιο. Ειδικότερα, το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. μπορεί να θεσπίζει ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών με βάση ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια. Η απόφαση αυτή εγκρίνεται από το οικείο δημοτικό συμβούλιο.

Βάσει αυτής της διάταξης, το Δ.Σ. της Επιχείρησης θα  επαναφέρει την πρόταση του Κοινωνικού Τιμολογίου, ώστε να εφαρμοστεί ολοκληρωμένα το 2013 για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Με την απόφαση αυτή η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι μοιραία η διαρκής επιβάρυνση των πολιτών και ότι η Επιχείρηση μπορεί και πρέπει να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος έστω και με λιγότερα έσοδα. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ, ταυτόχρονα, αισθάνονται την ικανοποίηση ότι το σύνολο της μείωσης των αποδοχών τους αλλά και πέραν αυτής, αξιοποιείται για την ελάφρυνση των καταναλωτών».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!