κυβέρνηση-μητσοτάκη-οι-αρμοδιότητες-984715

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Οι αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση άργησαν δυόμιση χρόνια

Ήταν 18 Φεβρουαρίου 2021 όταν μετά τη «Μήδεια», που και τότε είχε εκθέσει ανεπανόρθωτα τον κρατικό μηχανισμό και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει για μία ακόμη φορά ότι θα προχωρήσει άμεσα το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης: «Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο» είχε πει τότε ο πρωθυπουργός.

Πέρασαν πάνω από 11 μήνες και το νομοσχέδιο που θα προχωρούσε με «ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα» φαίνεται να το ξέχασε ακόμη κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, αρκέστηκε να αναφερθεί σε καλύτερο συντονισμό μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης, πρόβλημα που, όπως είπε, θα λυθεί με “επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο”!!!

Άλλωστε, το μόνο που μάθαμε για το περιβόητο νομοσχέδιο πριν μερικές ημέρες από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ήταν ποιες αρμοδιότητες ΔΕΝ θα μεταβιβαστούν στους ΟΤΑ: «Επί του παρόντος η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να μεταφέρει την πρωτοβάθμια υγεία και την εκπαίδευση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Τι κι αν, τουλάχιστον για τις αρμοδιότητες υγείας, το είχε προαναγγείλει από τον Ιούνιο του 2020 ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Πέρασε ενάμισης χρόνος από τότε και αυτά ξεχνιούνται…

Κυβέρνηση …lockdown

Κι έτσι, μπορεί τώρα το, πάλαι ποτέ, πρωθυπουργικό πουλέν, ο «σημιτικός» υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, που, πλέον, βάλλεται πανταχόθεν εν είδει πρόχειρης Ιφιγένειας, να τα ρίχνει με ευκολία σε δήμους, περιφέρειες κλπ.

Κι έτσι μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι διαρροές του Μαξίμου, εκτός από τον Στυλιανίδη, να τα ρίχνουν στον «αγαπημένο» τους περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τους δημάρχους, που, τουλάχιστον, εκείνοι (σ.σ. να τα λέμε αυτά), πήραν εγκαίρως την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία τη Δευτέρα.

Όχι, δηλαδή, όπως το Μαξίμου, που δεν ήθελε να ακούσει για αναστολή λειτουργίας του Δημοσίου (σ.σ. είναι άλλωστε γνωστή η… αγάπη του ίδιου του πρωθυπουργού και πρωτοκλασάτων υπουργών του όπως οι κύριοι Σκέρτσος και Γεραπετρίτης για τους δημοσίους υπαλλήλους) από τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να το κλείσει άρον άρον στις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας, όταν, δηλαδή, οι δρόμοι ήταν ήδη χιονισμένοι, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί ακόμη περισσότερο η κυκλοφορία.

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν απαλλάσσουν από τις ευθύνες δήμους και περιφέρεια που δεν φρόντισαν να ανοίξουν τους δρόμους με κάθε τρόπο: Με εκχιονιστικά που δεν υπήρχαν, με αλάτι που δεν έπεσε πουθενά.

Εντέλει, όμως, μέχρι να ξεκαθαριστούν πλήρως οι αρμοδιότητες, η βασική ευθύνη βαραίνει, την κυβέρνηση. Ούτε τους ΟΤΑ, ούτε την «Αττική Οδό», ούτε την ΕΜΥ, ούτε τον… κακό μας τον καιρό.

Μέχρι τότε, όπως αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δυστυχώς, μόνο ένα πράγμα θα μπορεί να κάνει με επιτυχία: Να κυβερνάει με καθολικά lockdown.

Χρίστος Βούζας