kροντηράς-προτεραιότητά-μου-η-υγεία-τω-270038

Kροντηράς: Προτεραιότητά μου η υγεία των Τηνιακών

«Στην εποχή αυτή, που ο κόσμος αντιμετωπίζει χιλιάδες προβλήματα και δυσκολίες, οι παροχές υγείας και το αίσθημα ασφάλειας στον τόπο που ζούμε, είναι ένα ζήτημα που γίνεται πολύ πιο αναγκαίο και σημαντικό. Δώσαμε λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούσε τους Τηνιακούς».

Αυτά τονίζει ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr με αφορμή τη δημιουργία «δημοτικής» μονάδας επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών από το Δήμο Τήνου.

Επισημαίνει, δε, ότι με αυτόν τον τρόπο ο δήμος αφ’ ενός ελαχιστοποιεί κατά πολύ το χρόνο μεταφοράς του ασθενούς στην Αθήνα και αφετέρου «λύνει τα χέρια» του ΕΚΑΒ.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

–          Κύριε Δήμαρχε θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιό σας για τη δημιουργία «δημοτικής» μονάδας επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών. Ποιες ακριβώς θα είναι οι υπηρεσίες που θα παρέχει ο δήμος και ποια τα οφέλη στους δημότες;

Πρόκειται για μία προσπάθεια αρκετών χρόνων. Το όνειρο έγινε επιτέλους πραγματικότητα και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για το νησί μας. Δώσαμε λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και πολλά χρόνια ταλαιπωρούσε τους Τηνιακούς και μάλιστα χωρίς υπερβολικό κόστος για το δήμο. Ο Δήμος Τήνου ασφάλισε όλους τους δημότες για να έχουν πρόσβαση στις αεροκομιδές.

Σε πρώτη φάση πραγματοποιήσαμε το διαγωνισμό, βρέθηκε η κατάλληλη εταιρία βάσει των απαιτήσεων που είχαμε εμείς και βάσει της προκήρυξης που είχε γίνει. Ως εκ τούτου η 1η Ιανουαρίου 2013 είναι μία ιστορική μέρα για την Τήνο. Μάλιστα να σας ενημερώσω ότι την περασμένη Τρίτη 8 Ιανουαρίου έγινε και η πρώτη αεροκομιδή. Καταλαβαίνετε ότι ειδικά σε αυτήν την εποχή, που ο κόσμος αντιμετωπίζει χιλιάδες προβλήματα και δυσκολίες, οι παροχές υγείας και το αίσθημα ασφάλειας στον τόπο που ζούμε, είναι ένα ζήτημα που γίνεται πολύ πιο αναγκαίο και σημαντικό.

Να προσθέσω επίσης ότι σε περίπτωση επιστημονικής διχογνωμίας για την αερομεταφορά ενός ασθενούς θα επικρατεί η άποψη του θεράποντος ιατρού, κάτι που θεωρώ πραγματικά πολύ ορθό.

Πιστεύω τέλος ότι η Τήνος, θα αποτελέσει  το παράδειγμα προκειμένου να ακολουθήσουν και άλλοι νησιωτικοί δήμοι τις αερομεταφορές ασθενών.

–          Δεδομένου ότι ο  εθνικός αερομεταφορέας για το αντικείμενο παραμένει το ΕΚΑΒ σε ποιες περιπτώσεις θα ενεργοποιείται η  υπηρεσία του Δήμου;

Η διαδικασία θα έχει ως εξής: Θα ζητείται αρχικά από το ΕΚΑΒ να αναλάβει το περιστατικό. Εάν αυτό δηλώσει αδυναμία, θα ενεργοποιείται αυτομάτως η σύμβαση που έχει υπογράψει ο δήμος με την εταιρία και θα έρχεται το ελικόπτερο να παραλάβει τον ασθενή.  Επομένως τι πετυχαίνουμε με αυτόν τον τρόπο; Αφ’ ενός ελαχιστοποιούμε κατά πολύ το χρόνο μεταφοράς του ασθενούς στην Αθήνα και αφετέρου «λύνουμε τα χέρια» του ΕΚΑΒ, γιατί σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε, σηκώνει παρά πολύ δύσκολα ελικόπτερο. Να επισημάνω τέλος ότι αν ένα περιστατικό εκδηλωθεί σε ώρες κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η πτήση ελικοπτέρου, όπως για παράδειγμα τη νύχτα θα γίνεται μεταφορά του ασθενούς στα αεροδρόμια Σύρου ή Μυκόνου και από εκεί με υγειονομικό αεροπλάνο στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Τήνος: «Δημοτικό ΕΚΑΒ» για αεροκομιδές ασθενών