Κων/νος Μαυρομιχάλης*: «Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε στο Σύμφωνο των Δημάρχων» - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
5
Δεκέμβριος
Back

Κων/νος Μαυρομιχάλης*: «Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε στο Σύμφωνο των Δημάρχων»

Κυρίες & Κύριοι .

Ο Δήμος Μονεμβασίας προσχώρησε στο Σύμφωνο των Δημάρχων προκειμένου να προωθήσει την εφαρμογή πολιτικών σχετικών με την βιώσιμη ενέργεια.

Ως γνωστό το 80% της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2 συνδέονται με την δραστηριότητα και την καθημερινότητα των πολιτών στα αστικά κέντρα των πόλεων.

Έτσι λοιπόν ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που συντελείται στον πλανήτη μας.

Η δημοτική αρχή του Δήμου μας, δεσμεύτηκε με την υπογραφή του «Σύμφωνου των Δημάρχων» να επιτύχει και να υπερβεί το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020.

Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή τη δράση, ανάμεσα στους 4.528 δήμους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι και εκπροσωπούν περίπου 170 εκατομμύρια πολίτες.

Ο Δήμος Μονεμβασίας έχει ξεκινήσει το σχέδιο δράσης του, το οποίο και θα ολοκληρώσει έως και το 2020 και φυσικά θα επιτύχει τον σπουδαίο αυτό στόχο.

Συνοπτικά σας παρουσιάζω τις δράσεις που κάναμε μέχρι σήμερα:

α)Χρησιμοποιήσαμε τα δεδομένα από την ανάλυση των εκπομπών CO2 με έτος βάσης το 2013 ώστε να αναγνωρίσουμε τους τομείς που έπρεπε να γίνουν οι διάφορες αλλαγές.

β)Έχουμε ξεκινήσει την αντικατάσταση των ηλεκτρονικών και συμβατών λαμπτήρων οδοφωτισμού, και των δημοτικών κτιρίων με νέας τεχνολογίας λαμπτήρες LED, και ήδη σε ένα μεγάλο ποσοστό πάνω από 60% έχουν αντικατασταθεί.
Παράλληλα έχουμε υποβάλει πρόταση στο πράσινο Ταμείο από τον περασμένο Μάρτιο ανταποκρινόμενοι σε σχετική χρηματοδότηση του Δήμου μας για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων σημερινών φωτιστικών σωμάτων μεγάλης ισχύος της τάξεως των 250W η και 400W ισχύος τα οποία φωτίζουν τμήματα της Ε.Ο κεντρικές λεωφόρους και πλατείες έχουν καταγραφεί σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου και έχει προταθεί η αντικατάστασή τους με νέας τεχνολογίας LED η μαγνητικής επαγωγής φωτιστικά σώματα για χαμηλή κατανάλωση και περισσότερο φωτισμό . Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος μας συμβάλλει οικονομικά στο Πράσινο Ταμείο από τα λειτουργούντα 4 αιολικά πάρκα στην Δ.Ε. Μολάων του Δήμου μας συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στην αειφόρο ενέργεια.

γ)Ο Δήμος Μονεμβασίας έχει ήδη αρχίσει να ενσωματώνει βιοκλιματικά πρότυπα στα υπό μελέτη, ανακατασκευή και ανέγερση κτίριά του όπως, η αξιοποίηση του Τουριστικού περιπτέρου Μονεμβασιάς, το Πνευματικό Κέντρο Μολάων, η επέκταση του Λυκείου Μολάων, το Μουσείο ναυτικής παράδοσης Βατίκων, κ.α. και παράλληλα παρακολουθεί τις τάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία θα απαιτήσει, σταδιακά, από το 2018 την ανέγερση ή μετατροπή των δημόσιων κτιρίων σε κτίρια σχεδόν μηδενικής ενέργειας και εκπομπών CO2.

δ)Ορίσαμε μέτρα με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και καθορίσαμε οργανωτικούς ρόλους που μετέτρεψαν την στρατηγική σε δράσεις.

ε)Βελτιώσαμε και συντονίσαμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις διαδρομές του στόλου των απορριμματοφόρων οχημάτων που καθημερινά κινούνται σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου για την αποκομιδή των απορριμμάτων αποφεύγοντας άσκοπες μετακινήσεις και συντομεύοντας τους χρόνους λειτουργίας τους πετυχαίνοντας ταυτόχρονα οικονομία στα καύσιμα και μειώσεις στις εκπομπές ρύπων.

στ)Στον επικοινωνιακό τομέα πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις φορέων και πολιτών για τα ενεργειακά ζητήματα, για το πώς μπορούν όλοι να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν για την επίτευξη το στόχου μας.

ζ) Έχουμε ήδη αρχίσει την αντικατάσταση ρυπογόνων δημοτικών οχημάτων, προς τούτο δε, έχουμε αιτηθεί επανειλημμένως στο αρμόδιο Υπουργείο στην ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ την αλλαγή της νομοθεσίας για να επιτραπεί η χρήση υγραερίου στα δημοτικά οχήματα.

Τα οφέλη μέσα από αυτές τις δράσεις δεν είναι μόνο οικολογικά αλλά είναι και οικονομικά για τον Δήμο καθώς η μείωση ενέργειας θα επιφέρει σημαντική μείωση στα υπέρογκα ποσά που πληρώνουμε οι Δήμοι στη ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και στην εξοικονόμηση των καυσίμων που απαιτούνται για τη λειτουργία των οχημάτων που θα έχει σαν αποτέλεσμα στην οικονομική ανακούφιση των δημοτών στα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες .

Χαιρετίζω την σπουδαία αυτή προσπάθεια και είμαι σίγουρος πως όλοι μας θα παραμείνουμε συνεπείς στον στόχο για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας τον οποίο υπηρετούμε αλλά και για την Πατρίδα μας γενικότερα .

*Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης είναι αντιδήμαρχος Μονεμβασιάς. Το κείμενο αποτελεί τη εισήγηση που πραγματοποίησε κατά την ημερίδα που έγινε στη Σπάρτη στις 21.10.2015 με θέμα «Το Σύμφωνο των Δημάρχων και τα οφέλη του για τους πολίτες της Π.Ε. Λακωνίας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!