καθημερινή-γιατί-ήταν-και-θετικές-οι-476952

Καθημερινή: Γιατί ήταν (και) θετικές οι δηλώσεις Τσιτσιπά

Την θετική πλευρά των δηλώσεων Τσιτσιπά, βλέπει μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» Πάσχος Μανδραβέλης. Ο γνωστός δημοσιογράφος που υποστηρίζει αναφανδόν την κυβέρνηση γράφει χαρακτηριστικά σε άρθρο του υπό τον τίτλο: «Και ο Τσιτσιπάς φοβέρα θέλει»:

«Από τις δηλώσεις του Ελληνα πρωταθλητή προκύπτει, όμως, και κάτι θετικό. Οπως ανέφερε ο ίδιος, «δεν έχω κάνει το εμβόλιο, κανείς δεν το έχει θεωρήσει υποχρεωτικό έως τώρα. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα εμβολιασθώ, αλλά μέχρι να γίνει υποχρεωτικό, δεν πρόκειται να το κάνω» (17.8.2021). Με άλλα λόγια, και ο Τσιτσιπάς φοβέρα θέλει και ίσως αυτό να απαντά εν μέρει στον διάλογο που ξεκίνησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γ. Οικονόμου: Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το σχέδιο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Και ο Τσιτσιπάς φοβέρα θέλει

Αγνοούμε τον λόγο που ο τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς δεν εμβολιάστηκε. Μάλλον δεν είναι ιδεολογικώς αντίθετος, όπως ο Σέρβος συνάδελφός του Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο δικός μας συμμετείχε στην καμπάνια του ΕΟΔΥ διαλαλώντας σε όλους τους Ελληνες ότι «όσοι αγαπάμε μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι από εμάς στον κορωνοϊό. Γι’ αυτό αγκάλιασε τα μέτρα προστασίας. Για να μπορέσουμε σύντομα να αγκαλιάσουμε ξανά όσους αγαπάμε, όπως παλιά» (17.8.2020).

Αμέλησε να φροντίσει τη δική του υγεία, αλλά και όσων βρίσκονται γύρω του; Φοβήθηκε ότι ο εμβολιασμός θα επηρεάσει την απόδοσή του; Μάλλον δεν πιστεύει ότι το εμβολιασμένο μπράτσο του μαγνητίζει τα μπαλάκια του τένις· υπάρχουν κάποιοι ανόητοι που λένε και (ακόμη χειρότερα) αναρίθμητοι εύπιστοι που πιστεύουν ότι το εμβόλιο κολλάει τα μαχαιροπίρουνα στο χέρι. Μπορεί ο παγκόσμιας κλάσης πρωταθλητής, που μετράει και τις μπουκιές του, να φοβάται για την απόδοσή του στο τερέν. Δυστυχώς ο πρωταθλητισμός των εκατομμυρίων απανθρωπίζει και τα φυσιολογικά γίνονται εξοβελιστέα. Μπορεί να φαντάζεται, π.χ., ότι κάποιο χημικό στοιχείο θα επηρεάσει έστω κατά ένα (κρίσιμο) εκατομμυριοστό τη φόρμα του, και αυτό σημαίνει ήττες και απώλεια εκατομμυρίων.

Οπως και να έχει το ζήτημα, ο κ. Τσιτσιπάς οφείλει μια εξήγηση. Πρωτίστως στα χιλιάδες νέα παιδιά που πίστεψαν σε αυτόν και δευτερευόντως στην ελληνική πολιτεία, που επένδυσε στο όνομά του για να προωθήσει τα σωτήρια για τη χώρα προστατευτικά μέτρα.

Από τις δηλώσεις του Ελληνα πρωταθλητή προκύπτει, όμως, και κάτι θετικό. Οπως ανέφερε ο ίδιος, «δεν έχω κάνει το εμβόλιο, κανείς δεν το έχει θεωρήσει υποχρεωτικό έως τώρα. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα εμβολιασθώ, αλλά μέχρι να γίνει υποχρεωτικό, δεν πρόκειται να το κάνω» (17.8.2021). Με άλλα λόγια, και ο Τσιτσιπάς φοβέρα θέλει και ίσως αυτό να απαντά εν μέρει στον διάλογο που ξεκίνησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Οι δηλώσεις του κ. Τσιτσιπά κάνουν ζημιά στην Ελλάδα, αλλά σε συμβολικό επίπεδο. Ετσι κι αλλιώς, σπανίως τον βλέπουμε στη χώρα και οι πιθανότητες να διασπείρει τον ιό σε ευάλωτους συμπολίτες μας –πλην των γονέων του– είναι ελάχιστες. Μεγαλύτερη ζημιά επί του πραγματικού πεδίου προκαλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) που αρνείται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών διότι, λέει, η πολιτεία δεν ενημέρωσε σωστά τους γιατρούς ότι πρέπει να εμβολιαστούν.

Περνάει απαρατήρητος ο παραλογισμός ότι οι ειδικοί, που πρέπει να ενημερώνουν την πολιτεία για τους ιούς και τα εμβόλια, δηλώνουν ότι δεν είναι «ενημερωμένοι επαρκώς» για την ανάγκη να εμβολιαστούν αυτοί που έρχονται σε επαφή με τους πιο ευάλωτους από εμάς, δηλαδή τους ασθενείς. Αλλά πότε περίσσεψε η λογική στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να έχει και η ΟΕΝΓΕ;