Ιωακειμίδης: Καλός στη θεωρία ο «Καλλικράτης», στην πράξη όμως... - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
16
Οκτώβριος
Back

Ιωακειμίδης: Καλός στη θεωρία ο «Καλλικράτης», στην πράξη όμως…

Σε θεωρητικό επίπεδο ο «Καλλικράτης» θα μπορούσε να φέρει ουσιαστικές αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Όμως, ο πρόχειρος σχεδιασμός αυτού του θεσμού σε συνδυασμό με τον οικονομικό στραγγαλισμό των δήμων, δεν αφήνουν χώρο ανάπτυξης και δημιουργίας. Αυτό υπογραμμίζει με άρθρο του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Ιωακειμίδης για τα δίχρονα του «Καλλικράτη».

Όπως υπογραμμίζει, στα θετικά του «Καλλικράτη» είναι «η υποχρεωτική ανάρτηση στο«Διαύγεια» που καθιστά διαφανές όλο το τοπίο των προμηθειών, προσλήψεων και όλων των θεμάτων που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς καθώς και η συστηματική καταγραφή και η αληθινή εικόνα της οικονομικής κατάστασης του κάθε δήμου και ο τερματισμός του ανεξέλεγκτου δανεισμού τους που οδήγησε δεκάδες δήμους στα όρια της χρεοκοπίας».

Ωστόσο, «η οικονομική κρίση έβγαλε στην επιφάνεια όλα όσα η ίδια η Αυτοδιοίκηση αλλά και η Πολιτεία έκρυβαν για χρόνια κάτω από το χαλί. Σήμερα έχουμε μόνο λίγους δήμους σε ανεκτή οικονομική κατάσταση και όλο και περισσότερους δήμους με κακή έως πολύ κακή οικονομική θέση».

Η συνεχιζόμενη μείωση των ΚΑΠ οδηγεί στην απαξίωση Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το Γ. Ιωακειμίδη, αλλά οι δήμαρχοι «οφείλουμε να διατηρήσουμε ένα επίπεδο λειτουργίας των δήμων μας που να συντηρεί αξιοπρεπώς τις βασικές υποδομές του σε καθαριότητα, πράσινο, πλατείες και γενικά όλες όσες αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, να δίνει ιδιαίτερο βάρος σε θέματα κοινωνικών υποδομών».

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, τα προβλήματα συνεχώς μεγαλώνουν. Η οικονομική κρίση έβγαλε στην επιφάνεια όλα όσα η ίδια η Αυτοδιοίκηση αλλά και η Πολιτεία έκρυβαν για χρόνια κάτω από το χαλί. Σήμερα έχουμε μόνο λίγους δήμους σε ανεκτή οικονομική κατάσταση και όλο και περισσότερους δήμους με κακή έως πολύ κακή οικονομική θέση.

Είναι αλήθεια ότι οι εξαγγελίες του «Καλλικράτη» -πέρα από τα γεωγραφικά του λάθη και παρά τις αδυναμίες του- είναι μια σοβαρή προσπάθεια να βάλει διαφάνεια και κανόνες σ’ ένα παιχνίδι που όλοι έκαναν πως δεν έβλεπαν τα προβλήματά του γιατί όλοι βολεύονταν σε αυτό. Η μέχρι σήμερα εφαρμογή του «Καλλικράτη» έχει φέρει και θετικά αποτελέσματα όπως είναι :

Η υποχρεωτική ανάρτηση στο «Διαύγεια» που καθιστά διαφανές όλο το τοπίο των προμηθειών, προσλήψεων και όλων των θεμάτων που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς καθώς και η συστηματική καταγραφή και η αληθινή εικόνα της οικονομικής κατάστασης του κάθε δήμου και ο τερματισμός του ανεξέλεγκτου δανεισμού τους που οδήγησε δεκάδες δήμους στα όρια της χρεοκοπίας.

Σ’αυτό το θεσμικό πλαίσιο εντάχθηκε η «Οικονομική Επιτροπή», ο «Συνήγορος του Δημότη» και το «Συμβούλιο Μεταναστών» που πρόθεση έχουν να φέρουν σοβαρές αλλαγές στην καθημερινότητα της αυτοδιοίκησης.

Δυστυχώς όμως η τεράστια οικονομική δυσπραγία που ταλανίζει σήμερα όλους τους δήμους σε συνδυασμό με τις συνεχείς μειώσεις που υφίστανται οδηγούν στην απαξίωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.

Σε θεωρητικό επίπεδο ο «Καλλικράτης» θα μπορούσε να φέρει ουσιαστικές αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ο πρόχειρος σχεδιασμός αυτού του θεσμού σε συνδυασμό με τον οικονομικό στραγγαλισμό των δήμων, δεν αφήνουν χώρο ανάπτυξης και δημιουργίας.

Παρά τις μεγάλες αντιξοότητες εμείς οφείλουμε να διατηρήσουμε ένα επίπεδο λειτουργίας των δήμων μας που να συντηρεί αξιοπρεπώς τις βασικές υποδομές του σε καθαριότητα, πράσινο, πλατείες και γενικά όλες όσες αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, να δίνει ιδιαίτερο βάρος σε θέματα κοινωνικών υποδομών. Διεκδικούμε σκληρά από την Πολιτεία, αλλά ταυτόχρονα εκπαιδεύουμε τους πολίτες μας και τους εργαζομένους μας στο σεβασμό ο ένας του άλλου και στην αλληλοκατανόηση. Και σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη να φυλάξουμε την εμπιστοσύνη που ακόμη μας δείχνουν οι πολίτες και να δημιουργήσουμε στις πόλεις μας συλλογικότητες εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και καταξίωσης στο θεσμό.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!