δημήτρης-βίτσας-η-τοπική-αυτοδιοίκησ-872937

Δημήτρης Βίτσας*: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στο πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κεντρική θέση έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως οργανισμός της κοινωνίας των πολιτών. Στο Συνέδριο του κόμματος θα επιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη μας στον θεσμό ως πλαίσιο δημοκρατίας, αυτοτέλειας, διαφάνειας και κοινωνικής συμμετοχής.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όντας ένας πυλώνας καθημερινής επαφής με τον πολίτη σε συγκεκριμένη εδαφική περιφέρεια χρειάζεται σημαντική και ουσιαστική ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό ώστε να μπορεί να ικανοποιεί καθημερινές ανάγκες των πολιτών με σύγχρονους όρους.  Αυτό το δεδομένο σε περιόδους κρίσεων και φυσικών καταστροφών επιβεβαιώνεται ακόμη περισσότερο. Ιδιαίτερα με την εκδήλωση της πανδημίας αλλά και τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, αναδείχθηκε ακόμη πιο ισχυρά το βάρος που σηκώνει για την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών που η κεντρική διοίκηση αδυνατεί να καλύψει με την αμεσότητα που απαιτείται κάθε φορά.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,  υπερασπιζόμενη την ανάγκη της συνεχούς αυξανόμενης χρηματοδότησης  των Δήμων από την Κεντρική Διοίκηση για την απόκτηση ή ενίσχυση  σημαντικών υποδομών, είχε προχωρήσει σε μια σειρά εμβληματικών δράσεων για την οικονομική ανάταση και ολοκληρωμένη καταγραφή αναγκών των δήμων (ΑΚΣΙΑ, Φιλόδημος, Περιφερειακά Συνέδρια, Τομεακά προγράμματα του ΕΠΑΝΕΚ για δημοτικά κτίρια, παραλίες χωρίς αποκλεισμούς κ.α.). Εμβληματική ήταν η εκπόνηση των Ειδικών Επενδυτικών Προγραμμάτων Ενίσχυσης Δήμων «Φιλόδημος Ι» και «Φιλόδημος ΙΙ».

Αναγνωρίζοντας λοιπόν την σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ανάγκη αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιφέρειας, είναι δεδομένο ότι πρέπει να ενισχυθεί ο αναπτυξιακός και κοινωνικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης κυρίως με τη μεταφορά μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στους ΟΤΑ, κατόπιν της ήδη υλοποιηθήσας μεταφοράς μέρους του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες, κάτι το οποίο αποτελεί προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στο Συνέδριο μας, ο στόχος μας είναι να επεξεργαστούμε προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και επικαιροποίηση αυτών των πολιτικών μας. Προτάσεις, όπου η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Αυτοδιοίκηση και για την Αυτοδιοίκηση θα έχουν, ασφαλώς, σημαντική συμβολή.

*Του Δημήτρη Βίτσα, Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών