Γουρδομιχάλης: Θα καούν τα βουνά ελλείψει κονδυλίων - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
22
Οκτώβριος
Back

Γουρδομιχάλης: Θα καούν τα βουνά ελλείψει κονδυλίων

Οι υπεύθυνοι, η Πολιτεία, ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, θα πρέπει να βοηθήσουν τους περιβαλλοντικούς συνδέσμους και τους δήμους στο θέμα της πυρασφάλειας, μιας και δεν έχουν αποδοθεί ακόμα τα κονδύλια, γιατί σε διαφορετική περίπτωση «θα καούν τα βουνά». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθηνών-Πειραια, που περιλαμβάνει 18 δήμους και καλύπτει συνολικά έκταση 103, 7 χιλ. στρεμμάτων και  πληθυσμό περίπου 1, 1 εκατ. κατοίκων.

Όπως υπογραμμίζει, από ιδίους πόρους, προσέλαβε 20 πυροφύλακες (σ.σ.: τους πληρώνει ο ΠΕΣΥΔΑΠ), προκειμένου να κάνει «τη δουλειά του». Μάλιστα, χθες, με την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής και της πυρασφάλειας του ΠΕΣΥΔΑΠ σώθηκε από πυρκαγιά δασική περιοχή στην Αγία Βαρβάρα.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πώς είναι τα πράγματα με την πυρασφάλεια-πυροπροστασία στην περιοχή ευθύνης του Συνδέσμου σας, κύριε πρόεδρε;

Δε μας έχουν δώσει το πιο σημαντικό ακόμα: τα χρήματα.

Πότε περιμένετε να τα πάρετε;

Έπρεπε να τα πάρουμε από τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου. Κάναμε μια παρέμβαση στον υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη, και μας είπε πως θα μεσολαβήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα τίποτε, και όπως μαθαίνουμε για όλους τους περιβαλλοντικούς συνδέσμους και όλους τους δήμους θα είναι μειωμένα κατά 30% μειωμένα τα κονδύλια.

Κάνατε και παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής. Έτσι δεν είναι;

Ναι.

Τι σας είπε ο περιφερειάρχης; Βοήθησε;

Είπε ότι δεν έχει χρήματα. Αυτό είναι ελεγκτέο. Προσωπικά, του είπα να διαθέσει από ιδίους πόρους χρήματα για την πρόσληψη προσωπικού, οχήματα, μικρά έργα κτλ. Να τα πάρει και να ενισχύσει τους τέσσερις συνδέσμους της Αττικής, οι οποίοι έχουν την ευθύνη των βουνών.

Εν κατακλείδι, παρά τη δήλωση του κ. Γιάννη Σγουρού, του περιφερειάρχη Αττικής, ότι δεν έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει, πιστεύω ότι με μια δεύτερη εξέταση από αυτόν και μια δεύτερη προσπάθεια μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι και να μας βοηθήσει.

Από εκεί και πέρα;

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει τίποτε. Εμείς, χωρίς χρηματοδότηση, προσλάβαμε 20 πυροφύλακες για να ελέγχουμε την περιοχή μας. Αλλά δεν ξέρουμε αν μπορούμε να τους κρατήσουμε για όλη την περίοδο της πυροπροστασίας (Ιούνιο-Σεπτέμβριο).

Ποιος τους πληρώνει, από τη στιγμή που δεν έχετε κονδύλια;

Εμείς. Από ιδίους πόρους. Θα μας λείψουν από κάπου αλλού. Έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αντιπυρική περίοδο. Δεν πιστεύω ότι θα κάνουν κάτι τέτοιο και οι άλλοι περιβαλλοντικοί σύνδεσμοι ή οι δήμοι. Δεν έχουν λεφτά.

Πόσο αναγκαία είναι αυτά τα χρήματα;

Πολύ. Αυτά τα χρήματα είναι για μισθοδοσία, ασφάλεια, εξοπλισμό… Εάν δε δοθούν, δεν μπορεί να γίνει φύλαξη. Χωρίς χρήματα δεν υπάρχει πυροπροστασία. Να το καταλάβουν αυτό κάποιοι από την κεντρική εξουσία.

Κίνδυνος για περιβάλλον και ίσως κατοίκους και περιουσίες, λοιπόν.

Ναι. Αυτό που έγινε στην Κερατέα και στην Παλαιά Φώκαια, μπορεί να γίνει παντού. Θα καταστραφεί το πράσινο στα βουνά του Λεκανοπεδίου, Πάρνηθα, όρος Αιγάλεω, Υμηττό, Πεντέλη, και η προσπάθεια τόσων χρόνων να πάει χαμένη. Θα καούν τα βουνά. Πρέπει να το καταλάβουν οι υπεύθυνοι.

Εσείς είχατε κάποια πυρκαγιά;

Ναι, χθες, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Έγινε επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της πυρασφάλειας του ΠΕΣΥΔΑΠ, της Δημοτικής Αστυνομίας από το Δήμο Κορυδαλλού, υδροφόρες από το Δήμο Αιγάλεω και της Αγίας Βαρβάρας, και σβήστηκε η φωτιά. Ήμασταν τυχεροί, διότι περιορίστηκε σε μέρος στο οποίο είχαμε πρόσβαση.

Τι περιμένετε, κύριε πρόεδρε, από το νέο υπουργό Εσωτερικών;

Άμεσα την καταβολή των κονδυλίων.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!