Γιάννης Κουζής*: Τι σηματοδοτεί η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης

Σχολιάζοντας την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, ο καθηγητής Γιάννης Κουζής* στο ergasianet.gr, δήλωσε τα παρακάτω:

Εάν ο βάσιμος λόγος απόλυσης αποτελεί «φακέλωμα», σύμφωνα με τον κ. Υπουργό Εργασίας που θέλει να λέει ότι είναι ευρωπαίος πολιτικός, τότε, θα πρέπει να απαντήσει στο γιατί ο βάσιμος λόγος απόλυσης είναι εν ισχύι στην πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε. και γιατί οι εργαζόμενοι τους το θεωρούν θετικό μέτρο, έναντι της αναιτιολόγητης απόλυσης.

Ο βάσιμος λόγος απόλυσης είναι ένα θετικό μέτρο που πάρθηκε, εν έτει 2019, σχεδόν εκατό χρόνια μετά το νόμο των απολύσεων του 1920. Και είναι ένα θετικό μέτρο προς τα συμφέροντα των εργαζομένων, διότι θέτει αναχώματα στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Η κατάργησή του, μαζί με την κατάργηση της κοινής και αλληλέγγυας ευθύνης του επιχειρηματία και του εργολάβου του, καθώς και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων εργολάβου και υπεργολάβου, αποτελεί μια νομιμοποίηση και κανονικοποίηση της εκδικητικής και αντεργατικής συμπεριφοράς των εργοδοτών. Στην διόγκωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, θα πρέπει να σημειωθεί τέλος πως θα βοηθήσει και η ταυτόχρονη θεσμική υποβάθμιση του ΣΕΠΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ.

*Καθηγητής  Εργασιακών Σχέσεων  στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής  του Παντείου Πανεπιστημίου του οποίου υπήρξε Πρόεδρος κατά την περίοδο 2010-14 ενώ από το 2017 είναι Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Κατά την περίοδο 2016-2018 ήταν Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Πολιτικής . Από το 1991 έως το 2015 διετέλεσε υπεύθυνος του τομέα εργασιακών σχέσεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ , ενώ κατά το  διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 υπήρξε ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Εργασίας. Τα επιστημονικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα ακόλουθα πεδία: Εργασιακές σχέσεις, Απασχόληση, Συνδικαλισμός, Συμμετοχή εργαζομένων, Κοινωνική Πολιτική.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ, ΑΠΟΛΥΣΗ, ΒΑΣΙΜΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΚΟΥΖΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!