Γ. Μαρινάκης, πρόεδρος ΕΔΕΥΑ: Αυτά πετύχαμε στη συμφωνία με τη ΔΕΗ - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
30
Ιούνιος
Back

Γ. Μαρινάκης, πρόεδρος ΕΔΕΥΑ: Αυτά πετύχαμε στη συμφωνία με τη ΔΕΗ

Για τη συμφωνία της ΕΔΕΥΑ με τη ΔΕΗ αναφορικά με τις οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), μιλά στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr o πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης τονίζει ότι «είναι βελτιωμένη» σε σχέση με αυτά που ζητούσε αρχικά η ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι «με το πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας το οποίο καταφέραμε να  έχουμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη ΔΕΗ».

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαρινάκης παρά το γεγονός ότι τα έσοδα των ΔΕΥΑ έχουν μειωθεί λόγω εφαρμογής του Κοινωνικού Τιμολογίου αλλά και αδυναμία οφειλών από τους πολίτες, «καθώς μας ενδιαφέρει ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού, θέλουμε να μην εμφανιζόμαστε ως μπαταχτσήδες. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε αυτή τη συμφωνία με τη ΔΕΗ», προσθέτει.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ δηλώνει ότι επιθυμία των ΔΕΥΑ είναι να προωθηθεί από τη νέα ηγεσία ως επείγων το άρθρο 94 του ν/σ των ΟΤΑ όπου οριζόταν ότι η  τιμολόγηση στην καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τις ΔΕΥΑ δεν θα γινόταν πλέον με το οικιακό αλλά με το βιομηχανικό τιμολόγιο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της ΕΔΕΥΑ κ. Γιώργη Μαρινάκη στην aftodioikisi.gr είναι το η εξής:

-Κύριε πρόεδρε, η ΔΕΗ με επιστολή της προς τις ΔΕΥΑ ζητά να εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές τους προς την επιχείρηση απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης των αντλιοστασίων. Πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα; 

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το θέμα των οφειλών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς της ΔΕΗ, μετά από μακρά διαπραγμάτευση με την επιχείρηση καταλήξαμε σε συμφωνία η οποία είναι, αναμφισβήτητα, κατά πολύ βελτιωμένη σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις της ΔΕΗ: Συγκεκριμένα, προσυμφωνήσαμε ο αριθμός των δόσεων να είναι 100 και όχι 36 που ζητούσε αρχικά η ΔΕΗ , ενώ απαλείψαμε την απαίτηση της  προκαταβολής του 10% επί του συνολικού ποσού αλλά και να εγγυώνται το χρέος των ΔΕΥΑ οι δήμοι, που ήταν προφανώς παράνομη σύμφωνα με τον Καλλικράτη. Αυτή η μορφή σύμβασης ικανοποιεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ΔΕΥΑ και τις καλύπτει. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις, απ’ όσες έχω υπόψη μου, που εκεί θα πρέπει να γίνει περαιτέρω διαπραγμάτευση για να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων και να ικανοποιηθούν και εκείνες. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουμε γράψει στη συμφωνία αριθμό δόσεων. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε τα δυνατότητα σε όσες ΔΕΥΑ θεωρούν ότι δεν τις καλύπτει η παραπάνω συμφωνία να διαπραγματευτούν μόνες τους με τη ΔΕΗ, προκειμένου να πετύχουν ακόμη ρεαλιστικότερους όρους,  έχοντας όμως εξασφαλίσει τα δεδομένα που σας προανέφερα.

-Ωστόσο η ΔΕΗ με την  επιστολή της βάζει το μαχαίρι στο λαιμό στις ΔΕΥΑ απειλώντας με διακοπές ρεύματος ακόμη και από σήμερα…

Καλό είναι, καθώς από τις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ φάνηκε ότι είναι δεδομένη η καλή διάθεση και των δύο πλευρών, να αποφεύγονται τα έγγραφα δίκην τελεσιγράφου και να γίνει κατανοητό ότι η ίδια η χειμαζόμενη κοινωνία που δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους και το ρεύμα, δεν μπορεί να πληρώσει και τις υποχρεώσεις στους δήμους και στις ΔΕΥΑ. Θεωρώ ότι με το πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας το οποίο καταφέραμε να  έχουμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη ΔΕΗ.

-Ποια είναι αυτή τη στιγμή τα συνολικά χρέη των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ;

Είναι 80 με 85 εκατομμύρια. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι ΔΕΥΑ ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής έχουν εφαρμόσει Κοινωνικό Τιμολόγιο, ενώ παράλληλα πολλοί πολίτες αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους, με αποτέλεσμα τα έσοδα των ΔΕΥΑ να μειώνονται σημαντικά.  Ωστόσο, εμείς, καθώς μας ενδιαφέρει ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού, θέλουμε να μην εμφανιζόμαστε ως μπαταχτσήδες. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε αυτή τη συμφωνία με τη ΔΕΗ.

-Με το άρθρο 94 του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ οριζόταν ότι η  τιμολόγηση στην καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τις ΔΕΥΑ δεν θα γινόταν πλέον με το οικιακό αλλά με το βιομηχανικό τιμολόγιο. Ποιο θα ήταν το όφελος για τις ΔΕΥΑ;

Θεωρούμε ότι το όφελος θα ήταν σημαντικό, ίσως και να ξεπερνούσε το 10%. Να σημειωθεί ότι για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ είχαμε μακρά και εποικοδομητική συνεργασία για τα θέματα των ΔΕΥΑ και γι’ αυτό είναι επιθυμία μας να προωθηθούν αυτές οι διατάξεις άμεσα,  καθώς είναι κατεπείγουσες.  Παράλληλα, με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχαμε αποφασίσει να δημιουργηθεί μια κοινή Επιτροπή για τον εξορθολογισμό και την προσαρμογή του ιδρυτικού νόμου των ΔΕΥΑ 1069 του 1980. Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία θα υιοθετήσει αυτή την απόφαση. Άλλωστε, έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητήσουμε όλα τα θέματα και θεωρώ ότι θα βρούμε κοινό τόπο.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!