γ-μαρινάκης-το-πολυνομοσχέδιο-οτα-λύν-45684

Γ. Μαρινάκης: Το πολυνομοσχέδιο ΟΤΑ λύνει σειρά προβλημάτων των ΔΕΥΑ

Τα προβλήματα που λύνει το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ σε ότι αφορά τη λειτουργία των ΔΕΥΑ απαριθμεί σε συνέντευξη του στην aftodioikisi.gr o πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κ. Γιώργος Μαρινάκης. Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης μιλά για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του τόσο με την πολιτική ηγεσία και τους συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών όσο και με τα υπηρεσιακά στελέχη, τονίζοντας ότι ο ίδιος επιλέγει  “ως μέθοδο επίλυσης των διαφόρων θεμάτων επιλέγω την συστηματική συζήτηση κατ’ αρχήν με τα υπηρεσιακά στελέχη και κατόπιν με την πολιτική ηγεσία και τους συνεργάτες της και νομίζω ότι το αποτέλεσμα με δικαιώνει συχνά”.

Δείτε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

-Κύριε πρόεδρε, ένα μεγάλο τμήμα του πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ αφορά θέματα των ΔΕΥΑ. Άλλωστε, αυτό υποδηλώνεται και στην ονομασία του:  «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας και άλλες διατάξεις». Ποια θέματα λύνει;

Πρόκειται για 16 άρθρα που λύνουν μια σειρά θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία των ΔΕΥΑ. Το νομοθετικό πλαίσιο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) είναι πολύ παλαιό και ανάγεται στον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑ, το ν. 1069/1980. Από τότε έχουν περάσει 37 ολόκληρα χρόνια και, όπως καταλαβαίνετε, ήταν περισσότερο από αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του, προκειμένου να μπορέσουν οι ΔΕΥΑ να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες των πολιτών. 

Μπορείτε να μας αποτυπώσετε σε γενικές γραμμές τα σημεία τα οποία αλλάζουν στη λειτουργία των ΔΕΥΑ με το πολυνομοσχέδιο;

Πρώτα απ’ όλα αποσαφηνίζονται η φύση και ο χαρακτήρας των ΔΕΥΑ, αφού ρητά αναφέρεται στο σχέδιο νόμου ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργούν ως δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού που διέπονται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν στο μέλλον ζητήματα που προέκυψαν στο παρελθόν ως προς την νομική φύση των ΔΕΥΑ και τα οποία είχαν ως συνέπεια άλλοτε να εφαρμόζονται στις ΔΕΥΑ διατάξεις που εφαρμόζονται  στο δημόσιο τομέα και άλλοτε στον ιδιωτικό. Επίσης, καλύπτονται νομοθετικά κενά του ν. 1069/80 που μάς ανάγκαζαν να εφαρμόζουμε διατάξεις του Δημοτικού Κώδικα όπως για παράδειγμα η σύνθεση του Διοικητικού τους Συμβουλίου ή η λύση των ΔΕΥΑ. Είναι πολύ σημαντικό ότι στο νέο νόμο προβλέπεται η λύση των ΔΕΥΑ με αυξημένη πλειοψηφία και με τον τρόπο αυτό θωρακίζονται οι ΔΕΥΑ και αποτρέπονται ενέργειες που είχαν καταστροφικές συνέπειες στο παρελθόν. Με άλλα λόγια ο ν. 1069/80 με τη νομοθετική αλλαγή που επιχειρείται  αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο διευκολύνοντας την λειτουργία των ΔΕΥΑ που λόγω του αντικειμένου τους πρέπει να είναι ευέλικτη και αποτελεσματική.

Ως προς τα ειδικότερα θέματα αξίζει να αναφερθεί ότι προβλέπεται η λειτουργία των ΔΕΥΑ με βάση επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης, η εφαρμογή από τις ΔΕΥΑ του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, η προσαρμογή της τιμολογιακής τους πολιτικής στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των υδατικών πόρων (Οδηγία 60/2000/ΕΕ) δηλ. η τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάκτηση του χρηματοοικονομικού κόστους, του κόστους φυσικών πόρων και του περιβαλλοντικού κόστους, ενώ ως προς το ειδικό τέλος 80% στην αξία του νερού που καταναλώνεται, έναν πόρο που οι ΔΕΥΑ χρησιμοποιούν για την κατασκευή των έργων τους και για την εξόφληση των οικονομικών τους υποχρεώσεων, προβλέπεται προαιρετικότητα  και δυνατότητα διακύμανσής του εφόσον οι ΔΕΥΑ δεν έχουν οικονομικές υποχρεώσεις που να σχετίζονται με τους σκοπούς επιβολής του.

Γενικά, οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τις Δ.Ε.Υ.Α. “επαναθεσμοποιούν” τον ν. 1069/80 αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο, με την έννοια ότι τον βελτιώνουν και τον ισχυροποιούν ως ένα σύγχρονο και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, αφού στην περίοδο της κρίσης επλήγη από διάφορες διατάξεις που τον αποδυνάμωσαν σημαντικά με αποτέλεσμα οι ΔΕΥΑ να αντιμετωπίσουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

-Έχετε πει πολλές φορές ότι οι ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Με ποιον τρόπο θα λυθεί αυτό;

Το πρόβλημα είναι το εξής: Οι εργαζόμενοι στις  Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) έχουν προσληφθεί την δεκαετία του 1980 με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς είτε να έχουν συνταξιοδοτηθεί είτε να βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση. Αυτό δημιουργεί αφενός δυσλειτουργίες στις ΔΕΥΑ λόγω του ότι δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες με το υπάρχουν προσωπικό και αφετέρου μία συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία δεν είναι δυνατόν να μεταλαμπαδευθεί σε νεότερους εργαζόμενους, καθώς δεν γίνονται νέες προσλήψεις. Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία έχουμε πολύ καλή συνεργασία, έχει κατανοήσει το πρόβλημα και έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν προσλήψεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στις ΔΕΥΑ. Πρέπει όμως αυτό να γίνει άμεσα, ώστε και οι ΔΕΥΑ να μπορούν να λειτουργήσουν και οι νέοι εργαζόμενοι να εκπαιδευθούν από τους παλαιότερους, πριν αυτοί συνταξιοδοτηθούν. 

-Μιλήσατε για πολύ καλή  συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Το επιστέγασμά της, να υποθέσω, ήταν το πολυνομοσχέδιο;

Πράγματι, είχαμε πολύ καλή  συνεργασία τόσο με την πολιτική ηγεσία και τους συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών όσο και με τα υπηρεσιακά στελέχη, για την επεξεργασία των 16 άρθρων του πολυνομοσχεδίου. Τόσο εμείς από την πλευρά της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) όσο και εκείνοι από την δική τους πλευρά, αφιερώσαμε πολλές εργατοώρες για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Προσωπικά ως μέθοδο επίλυσης των διαφόρων θεμάτων επιλέγω την συστηματική συζήτηση κατ’ αρχήν με τα υπηρεσιακά στελέχη και κατόπιν με την πολιτική ηγεσία και τους συνεργάτες της και νομίζω ότι το αποτέλεσμα με δικαιώνει συχνά.