γ-κουμουτσάκος-να-γιατί-μετά-την-περιφ-185026

Γ. Κουμουτσάκος: Να γιατί μετά την Περιφέρεια Αττικής διάλεξα τη Β΄Αθηνών

Τους λόγους για τους οποίους επέλεξε τη Β΄Αθηνών αναφέρει στη συνέντευξή του προς την aftodioikisi.gr ο Γιώργος Κουμουτσάκος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών: “Είναι η Περιφέρεια που καθόρισε τη ζωή μου. Γεννήθηκα στο Βύρωνα, μεγάλωσα στη Γλυφάδα και ζω με την οικογένειά μου στη Νέα Ερυθραία. Γνωρίζω από κοντά τα προβλήματα και τους προβληματισμούς των πολιτών. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, την ανεργία, την υπερφορολόγηση, τα θέματα στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Φιλοδοξώ, λοιπόν, να σταθώ απέναντι σ’ όλα αυτά. Να λειτουργήσω ως εκπρόσωπος των κατοίκων όχι μόνον της Β’ Περιφέρειας, αλλά και ολόκληρης της Αττικής”, λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι “σε περίπτωση εκλογής του θα  συνεχίσω, εφόσον δεν υπάρχει ασυμβίβαστο, τη δράση του στην Περιφέρεια για να τιμήσει την ψήφο των κατοίκων της Αττικής”.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του  κ. Γιώργου Κουμουτσάκου έχει ως εξής:

Ερ: Θα είστε υποψήφιος με την ΝΔ για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Γιατί επιλέξατε τη β’ Αθηνών;

Απ: Επέλεξα την Β’ Αθηνών γιατί είναι η Περιφέρεια που καθόρισε τη ζωή μου. Γεννήθηκα στο Βύρωνα, μεγάλωσα στη Γλυφάδα και ζω με την οικογένειά μου στη Νέα Ερυθραία. Γνωρίζω από κοντά τα προβλήματα και τους προβληματισμούς των πολιτών. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, την ανεργία, την υπερφορολόγηση, τα θέματα στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Φιλοδοξώ, λοιπόν, να σταθώ απέναντι σ’ όλα αυτά. Να λειτουργήσω ως εκπρόσωπος των κατοίκων όχι μόνον της Β’ Περιφέρειας, αλλά και ολόκληρης της Αττικής.

Ερ: Μετέχετε ήδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πήρατε κάποια πρωτοβουλία για όλα αυτά που αναφέρατε;

Απ: Βεβαίως εχουμε αναπτύξει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, ταχθήκαμε κατά της  κατασκευής πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης, Αγ. Στεφάνου και Μαλακάσας Περιφέρειας Αττικής, καλέσαμε την Περιφέρεια Αττικής να ζητήσει  θέσεις εργασίας  από το Πρόγραμμα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα, ασκήσαμε πιέσεις για να προχωρήσει η καταβολή των αποζημιώσεων  στους επαγγελματίες που επλήγησαν από τα έκτροπα του Φεβρουαρίου 2012 στο κέντρο των Αθηνών, καταθέσαμε προτάσεις για τα άτομα με Αναπηρία. Και βέβαια ετοιμάζουμε σειρά νέων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Το έχω ήδη πει και το επαναλαμβάνω ότι δεσμεύομαι, σε περίπτωση εκλογής μου στη Βουλή των Ελλήνων, θα  συνεχίσω, εφόσον δεν υπάρχει ασυμβίβαστο, τη δράση μου στην Περιφέρεια για να τιμήσω την ψήφο των κατοίκων της Αττικής.

Ερ: Να  έρθουμε ώρα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμά τους;

Απ: Είναι ιστορικής σημασίας αυτές οι εκλογές. Είναι οι πιο κρίσιμες της Μεταπολιτευτικής περιόδου. Στις 25 Ιανουαρίου, η χώρα μας είτε θα βγει για πάντα από την οικονομική κρίση, είτε θα μπει σε εθνική περιπέτεια. Τα όσα λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ,  η επιστροφή στα ελλείμματα, οι ψευδαισθήσεις πως θα βαράνε νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές, όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, οι μονομερείς ενέργειες, μόνο κινδύνους επιφυλάσσουν. Προφανώς δεν γίνονται αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάλπικα. Αλλά κι αν ακόμη γίνονταν, θα τίναζαν στον αέρα τις θυσίες που κάναμε και θα μας γύριζαν εκεί που ήμασταν πριν από δυόμιση χρόνια. Θα μας έφερναν σε σύγκρουση με τους εταίρους μας με καταστροφικές συνέπειες.

Ερ. Τι εχει ανάγκη η χώρα την επόμενη μέρα και τι προοπτικές υπάρχουν;

Απ: Η Ελλάδα χρειάζεται στέρεα βήματα, που οδηγούν με σιγουριά στην έξοδο από την κρίση, στην οικονομική ανάκαμψη και στην κοινωνική ανασυγκρότηση. Χρειάζεται πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την αγορά, για να δώσει τέλος στις παθογένειες του χτες, να επισπεύσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, να φέρει το κράτος δίπλα στον πολίτη και να βελτιώσει την ασφάλειά του. Και βέβαια να στερεώσει τη δημοσιονομική εξυγίανση, να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να φέρει νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις δουλειάς. Να επισπεύσει τη μείωση της ανεργίας, να βελτιώσει την καθημερινότητα, να αναβαθμίσει την Υγεία και την Παιδεία.

Ερ: Εχει ανοίξει μια συζήτηση για τις πραγματικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία.   Πως σχολιάζετε τις εξαγγελίες της Κουμουνδούρου;

Απ: Απεχθάνομαι τις ακρότητες και τις υπερβολές. Είναι όμως λάθος να αγνοούμε, είναι λάθος να σιωπούμε μπροστά σε υπαρκτούς κινδύνους.  Πρωτ’ απ’ όλα λοιπόν – το επαναλαμβάνω-  αυτά  που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνουν. Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών του  ξεπερνά τα 17 δις ευρώ. Που θα τα βρει; Μήπως με νέους μεγαλύτερους φόρους; Μήπως υπολογίζουν στις καταθέσεις των πολιτών, όταν λένε πως θα προχωρήσουν το δανεισμό με την αγορά εντόκων γραμματίων; Μήπως σχεδιάζουν να βυθίσουν τη χώρα σε νέα ελλείμματα; Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο  θα προκαλούσε  ρήξη με τους εταίρους μας, απότομη φυγή κεφαλαίων από την χώρα ακόμη και διακοπή των κοινοτικών πόρων που φτάνουν συνολικά τα 43 δις ευρώ.

Ερ: Στο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επιμένουν σε μια συνολική διαπραγμάτευση με κορυφαίο ζήτημα το κούρεμα του χρέους;

Απ: Κούρεμα του χρέους έγινε. Έγινε και επαναγορά ομολόγων, που το μείωσε ακόμη περισσότερο. Έγινε και επαναδιαπραγμάτευση που μείωσε ακόμη περισσότερο τα επιτόκια, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε σήμερα για τόκους, όσα θα πληρώναμε αν είχαμε το μισό χρέος. Πετύχαμε επίσης, στο τελευταίο Γιούρογκρουπ του 2012, δέσμευση των εταίρων μας για επανεξέταση του χρέους και νέα ελάφρυνση των βαρών του. Και αυτό δεσμεύεται να το κάνει ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τις εκλογές. Εκείνα όμως που λένε στο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται. Ούτε οι υποσχέσεις που μοιράζουν, ούτε οι δήθεν σχεδιασμοί τους για το χρέος.  Ποιο Κοινοβούλιο της Ευρώπης θα δεχόταν να χαρίσει τεράστια ποσά που δανείζεται για να μας δανείσει; Και τι θα γίνονταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε σε μονομερή διαγραφή; Αυτό δεν θα ήταν χρε0κοπία; Δεν θα οδηγούσε τη χώρα σε σύγκρουση με τους εταίρους μας; Δεν θα την ανάγκαζε να φύγει από το ευρώ;

Ερ: Πιστεύετε ότι μπορεί να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές;

Απ: Ασφαλώς. Ήδη η απόστασή μας από το ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί στα όρια του στατιστικού λάθους αλλά το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει ψηλά. Το κρίσιμο λοιπόν είναι η συμμετοχή. Και η αύξηση της συμμετοχής δίνει με σιγουριά την πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία. Ο κόσμος του κοινωνικού, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, ο κόσμος που θέλει την Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης θα δώσει τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Σ. Κουμουτσάκος είναι διπλωμάτης. Από την 27η Αυγούστου 2014 ανέλαβε Επικεφαλής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε Ευρωβουλευτής του κόμματος από το 2009 έως το 2014. Επίσης, ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία στις Περιφερειακές εκλογές του 2014.

Είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής, εκλεγμένο μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συνεδριάζει υπό την Προεδρία του εκάστοτε Υπουργού Εξωτερικών.

Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στην Αθήνα. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Άμυνας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση «magna cum laude». Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Το 1995-1997 υπηρέτησε στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου τη ς Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Από το 1997 έως το 2001 εργάστηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Το 2001 τοποθετείται στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα ως υπεύθυνος για θέματα διμερών σχέσεων, ελληνικής μειονότητας και σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2003. Αμέσως μετά αναλαμβάνει επικεφαλής στο γραφείο του τότε βουλευτή Επικρατείας και μετέπειτα Υπουργού Εξωτερικών, κ. Πέτρου Μολυβιάτη.

Τον Μάρτιο του 2004 ανέλαβε καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου των Εξωτερικών έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, οπότε και εξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία ευρωβουλευτής. Τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Μέχρι τον Ιανουάριο 2012 ήταν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας και Άμυνας. Ήταν Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή ΕΕ- Τουρκίας και μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Τον Ιούνιο του 2013 ψηφίστηκε από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «Ευρωβουλευτής της χρονιάς» στον τομέα των Μεταφορών.

Τον Μάιο του 2014 του απονεμήθηκε το Βραβείο «Ευκράντη» για τη συμβολή του στη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.