γ-ιωακειμίδης-δημοκρατία-διαφάνεια-κ-22348

Γ.Ιωακειμίδης: Δημοκρατία, διαφάνεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξέρω ότι τα πιο πολιτικά θέματα, λίγους ενδιαφέρουν. Είναι κι αυτό μια από τις παραμορφώσεις που έχει υποστεί το πολιτικό σύστημα της χώρας, όχι αδίκως και φυσικά με δική του ευθύνη.

Όμως, όσο ζούμε σε αυτή την όμορφη χώρα που όλοι αγαπάμε, όσο ζητάμε καλύτερες συνθήκες ζωής για μας και τα παιδιά μας, δε μπορούμε ν’ αγνοούμε όσα λάθος συμβαίνουν και για όλα όσα πρέπει να παλέψουμε για να τα διορθώσουμε.

Η Περιφέρεια Αττικής διοργάνωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στην οποία μίλησα ως εκπρόσωπος της ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής).

Νομίζω ότι η ομιλία έχει ενδιαφέρον, γι’ αυτό και την παραθέτω ολόκληρη:

*Του Δημάρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη

Στα χρόνια της κρίσης, δεν έμεινε τίποτα ανεπηρέαστο. Τίποτα δεν είναι όπως πριν. Αν αυτό δεν το έχουμε κατά νου όταν συζητάμε θέματα Δημοκρατίας και Συντάγματος, είναι απίθανο να έχουμε ως αποτέλεσμα, την ενίσχυση, τη θωράκιση και τον εκσυγχρονισμό τους.

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ορισμένους προβληματισμούς:

Δυστυχώς, η επικαιρότητα φέρνει συχνά στην ημερήσια διάταξη θέματα όπως το προσφυγικό, η διεθνής ή η εγχώρια τρομοκρατία και η βία.

Την ίδια στιγμή, εμείς οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, γινόμαστε μάρτυρες μιας ριζικής αλλαγής στην «συμπεριφορά» και τα αιτήματα που εκφράζουν οι πολίτες.

Διαπιστώνουμε μια ανατροπή και εισπράττουμε, ίσως πρώτοι απ’ όλους, τον τρόπο που αντιμετωπίζουν όχι μόνο εμάς, αλλά το σύνολο των πολιτικών.

Ποια συμπεράσματα βγάζουμε όμως από τα παραπάνω, εμείς που έχουμε την ευθύνη της επεξεργασίας, της χάραξης και της εφαρμογής των γενικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών;

Πριν απαντήσουμε, ας δούμε μαζί, τρία παραδείγματα:

  1. Για το προσφυγικό και τη διεθνή τρομοκρατία, θεωρούμε ως κύρια αιτία τους περιφερειακούς πολέμους, τις αδικίες, τη δυστυχία και την απόγνωση που προκαλούν στους λαούς.
  1. Για τα χτυπήματα της εγχώριας τρομοκρατίας, συχνά αναφέρουμε ως κύρια αιτία τα «υπολείμματα», τα παρακλάδια, ή τη μετεξέλιξη παλαιότερων οργανώσεων.
  1. Για τη δυστοκία μας να απαντάμε πάντα με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στην καθημερινότητα του πολίτη, εμείς οι Δήμαρχοι ή οι Περιφερειάρχες, συχνά επικαλούμαστε τις «αμαρτίες» των προκατόχων μας.

Τι κοινό έχουν τα τρία αυτά παραδείγματα;

     Τη μετάθεση της ευθύνης!

Αν επικαλεστώ τον πόλεμο, τη 17 Νοέμβρη και τον προηγούμενο Δήμαρχο, τότε εγώ δε φταίω σε τίποτα και… «ξεμπερδεύω» με όλα!

Απλοϊκή, επιφανειακή, αλλά οπωσδήποτε… απολύτως βολική «ανάλυση».

Αυτό που η οικονομική κρίση νομίζω ότι φέρνει ως νέο στοιχείο που συνδέεται ΑΜΕΣΑ με την ενίσχυση της Δημοκρατίας, είναι το ίδιο με αυτό που οι πολίτες ζητούν επιτακτικά από εμάς:

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ!

     ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ!

Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι οι αιρετοί στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στην Περιφέρεια, στον Νομό, στην πόλη ή στο χωριό μας.

Και ως «προσωπική ευθύνη» ορίζω τη στάση μου κάθε φορά απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας. Προσαρμόζω και διαμορφώνω ανάλογα τη συμπεριφορά μου και τη στάση μου απέναντι στους πολιτικούς μου αντιπάλους. Προσπαθώ να φαίνομαι και να είμαι ευγενής, πολιτισμένος και ίσος προς όλους. Το ίδιο απαιτώ κι απ’ όλους!

Εκπροσωπώ και υπερασπίζομαι το δημόσιο συμφέρον. Αντιλαμβάνομαι ότι η συμπεριφορά μου, έχει ΠΑΝΤΑ και ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ δημόσιο χαρακτήρα. Αυτό συμβαίνει έτσι κι αλλιώς! Είτε το επιδιώκω εγώ, είτε όχι.

Χαρακτηρίζομαι ανάλογα με το δημόσιο αξίωμα που κατέχω.

Δηλαδή, από τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗ που μου έδωσαν οι πολίτες.

Έτσι πρέπει να κυκλοφορώ στην πόλη μου, έτσι να μιλώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι να «εμφανίζομαι» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έτσι να με αναγνωρίζουν, να με αντιμετωπίζουν, αλλά και να με κρίνουν οι συνδημότες μου!

Όσοι αναζητούμε τα βαθύτερα αίτια της επίθεσης κατά της ζωής του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου, ή τους λόγους της πολιτικής έκφρασης του φασισμού στη χώρα μας, ή ακόμα χειρότερα, το γιατί έχουμε μια κοινωνία με «παθητική» στάση απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, ας κοιτάξουμε μέσα στις αίθουσες των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Ας ρίξουμε μια ματιά στο επίπεδο του διαλόγου, της αντιπαράθεσης και την ποιότητα των επιχειρημάτων που αναπτύσσονται μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Αν εμείς οι αιρετοί, εξαπολύουμε φραστικές απειλές και επιθέσεις κατά των πολιτικών μας αντιπάλων, αν προσπαθούμε να τους εξοντώσουμε στήνοντας ιδεολογικά χαρακώματα και πετροβολώντας τους λεκτικά, τότε να ξέρουμε ότι ταυτόχρονα προβάλλουμε, ενθαρρύνουμε και τροφοδοτούμε την κοινωνική έκφραση της αυτοδικίας και της βίας.

Δεν υπηρετούμε και δεν ενισχύουμε έτσι τη Δημοκρατία. Πρέπει να το καταλάβουμε γρήγορα και γρήγορα να αλλάξουμε όλοι!

Σήμερα είναι περισσότερο από αναγκαία η συνταγματική και νομοθετική πρόβλεψη, που θα περιορίζει έως εξαφάνισης τα φαινόμενα καταχρηστικής διαχείρισης της πολιτικής εξουσίας, σε όλα της τα επίπεδα κι αυτό πρέπει να ειδωθεί στη συγκεκριμένη συνταγματική αναθεώρηση.

Αντίστοιχα, η σαφής διάκριση των αρμοδιοτήτων, ανάμεσα στην Κυβέρνηση, στις Περιφέρειες και στους Δήμους, θα συμβάλλει άμεσα στον επιμερισμό των ευθυνών, στη διαφάνεια, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην αποτελεσματικότητα των έργων και των δράσεων.

Φίλες και Φίλοι

Εύχομαι η σημερινή συνάντηση να συμβάλλει ουσιαστικά στο διάλογο για την υπεράσπιση και την ενίσχυση της Δημοκρατίας.

Στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα της ΠΕ.Δ.Α., είμαστε στη διάθεσή σας, για τη συνέχιση αυτού του διαλόγου, όπως και για την επεξεργασία και περεταίρω εξειδίκευση των προτάσεων που έχουμε.

Σας ευχαριστώ.