φλαμπουράρης-για-εξοχικό-τσίπρα-πολι-141480

Φλαμπουράρης για εξοχικό Τσίπρα: Πολιτική αλητεία -Χυδαιότητα ΜΜΕ & κυβέρνησης

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ξεσπά με οργή και απέχθεια στην συνέντευξή του στο PIPERATA.GR για το δημοσιογραφικοπολιτικό «θρίλερ» των τελευταίων ημερών σχετικά με την μίσθωση σπιτιού στο Σούνιο από τον Αλέξη Τσίπρα. Θεωρεί «πολιτική αλητεία» την προσπάθεια να θίξουν με αυτό τον τρόπο τον πρώην Πρωθυπουργό και θεωρεί ακόμη πιο χυδαία την αντιμετώπιση των σχετικών δημοσιευμάτων από την κυβέρνηση, που ζητούσε εξηγήσεις και μισθωτήρια… «Είναι ο μοναδικός αρχηγός κόμματος που ζει στο νοίκι», επανέλαβε για μία ακόμη φορά.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, πρώην Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σήμερα βουλευτής Επικρατείας, συντονιστής των τομέων κοινοβουλευτικού έργου και υπεύθυνος του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και φυσικά παραμένει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει και ιδιαίτερη σημασία το μήνυμα που στέλνει στο εσωτερικό του κόμματος και σε όποιον διατυπώνει διαφορετικές απόψεις ή επιχειρεί να στρέψει το «καράβι» σε άλλες πολιτικές κατευθύνσεις: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε και επιδιώκει να ξανακυβερνήσει» λέει με νόημα υπογραμμίζοντας πάντως ότι το κόμμα, «παραμένει στην ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά, να υπερασπίζεται τους πολλούς και όχι τους λίγους».

Ο κ. Φλαμπουράρης, θεωρεί «αποκρουστική» την εικόνα του αστυνομικού να «παίζει» με τα λουλούδια από το μνημείο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Πρόκειται για ασέβεια» τονίζει αλλά δεν «τσουβαλιάζει» την αστυνομία καθώς θεωρεί ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί είναι «μεροκαματιάρηδες, παιδιά του λαού».

Φυσικά δεν θα άφηνε ασχολίαστη την «βόλτα» του Πρωθυπουργού με τα ποδήλατα και τα motocross στην Πάρνηθα: «Ως πρωθυπουργός της χώρας δεν ζει «μέσα» στο πρόβλημα που ζει ο ελληνικός λαός, δεν έχει το «φόβο» την «αμηχανία» την «ανασφάλεια» την οποία αισθάνονται οι άνθρωποι λόγω αυτής της πανδημίας…», τονίζει.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για όσα ισχυρίζεται σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία. Ήταν απλά λάθη; Μπορούν τα μέτρα της κυβέρνησης να επανεκκινήσουν την οικονομία; Διαβάστε επίσης τι είπε για την εγγονή του αλλά και για το αν εξακολουθούν οι επιθέσεις στο σπίτι του στα Εξάρχεια…

Συνέντευξη στον Σωτήρη Γιατζόγλου

  • Που σας βρίσκει η καραντίνα;

Εμένα η καραντίνα με βρίσκει στο σπίτι, συνειδητά δηλαδή μένω μέσα, γιατί προσέχω. Κάνω μόνο κάποιες απαραίτητες συναντήσεις… Αυτές τις μέρες θέλω πολύ να βλέπω – και αυτή είναι που μου δίνει μεγάλη χαρά – την μικρή μου εγγονή, που είναι δυόμιση χρόνων. Το οικογενειακό μου περιβάλλον δηλαδή. Και φυσικά και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι καθημερινά για την δραστηριότητα μου στην Βουλή. Θα ήθελα πολύ να συναντηθώ και με κάποιους φίλους, οι οποίοι δουλεύουν πυρετωδώς και βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή. Δηλαδή γιατρούς και κάποιους νοσηλευτές με τους οποίους είμαστε χρόνια φίλοι..

  • Ποιος σας έχει λείψει περισσότερο όμως; Ποιον θέλετε πολύ να δείτε; Την εγγονή σας υποθέτω;

Ναι, εντάξει αυτό είναι… Γιατί σου δίνει χαρά. Είναι η αθωότητα… η αθωότητα των μικρών παιδιών, που έχει λείψει πια χρόνια τώρα από τους μεγαλύτερους.

  • Σύντομα αναμένεται και το εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού. Εσείς θα το κάνετε;

Και βέβαια θα το κάνω. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία.

  • Θεωρείτε ότι το lockdown είναι μια κατάσταση στην οποία μοιραία θα βρισκόμασταν κάποια στιγμή ή οφείλεται σε λάθη;

Εγώ θα ήθελα να σκεφτούμε λίγο, γιατί πήγαμε τόσο καλά στην πρώτη φάση. Διότι όλος ο ελληνικός λαός δέχτηκε τότε με ανακούφιση τις επιλογές που έγιναν. Τις εφάρμοσε πιστά κι έτσι η Ελλάδα αντιμετώπισε πολύ θετικά την πανδημία, σε σχέση με τους διπλανούς μας (σ.σ. την Ιταλία) όπου ακούγαμε καθημερινά για χιλιάδες νεκρούς.

Μετά όμως, επικράτησε μία «χαλάρωση» – παρά τις επισημάνσεις που έκαναν  επιδημιολόγοι, καθηγητές της ιατρικής και επιστήμονες οι οποίοι «φώναζαν» ότι «θα έρθει και δεύτερο κύμα του κορονοϊού και πρέπει να προετοιμαστούμε». Η κυβέρνηση όμως δεν τους  άκουσε. Όπως δεν υπολόγισε και απέρριψε τις προτάσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την θωράκιση και την προετοιμασία της Ελλάδας. Η κυβέρνηση δεν τα υπολόγισε σωστά ή δεν θέλησε να τα υπολογίσει σωστά και δεν προετοίμασε τη χώρα. Όχι ότι δεν θα υπήρχε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Δεν είμαι από αυτούς που λένε ότι «αν παίρναμε κάποια μέτρα δεν θα γινόταν τίποτα», αλλά δεν ήταν απαραίτητο να συμβεί αυτό που ζούμε σήμερα. Δηλαδή κάθε Έλληνας και Ελληνίδα αναρωτιούνται «γιατί ρε παιδί μου αφού πήγαμε καλά την πρώτη φορά τώρα έχουμε τόσο αρνητικά αποτελέσματα;» Αν κλείσει κανείς τα μάτια και σκεφτεί πού βρισκόμαστε… Όλοι ξέρουν ότι έχουμε χιλιάδες ασθενείς με covid-19 στα νοσοκομεία. Ότι είναι εκατοντάδες στις ΜΕΘ και σε πολλά νοσοκομεία ξεκινάει η εφημερία και δεν υπάρχει ελεύθερο κρεβάτι… Ότι χάνουμε κάθε μέρα δεκάδες πολύτιμους συνανθρώπους μας… Ήταν αυτό αναπόφευκτο; Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε όπως το κάναμε την πρώτη φορά; Σκέφτεται κανείς, «δεν υπάρχει ευθύνη δηλαδή;» Την πρώτη φορά που πήγαμε καλά η κυβέρνηση θριαμβολογούσε και τώρα που όλα πάνε στραβά, η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες είτε στους ανθρώπους ατομικά είτε στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ νομίζω ότι είναι κακή άμυνα της κυβέρνησης ότι μόλις ακούσει κριτική σπεύδει να απαντήσει «εσείς τι κάνετε όταν είσαστε κυβέρνηση;»

  • Πιστεύετε ότι μπορεί να συγχωρείται σε έναν Πρωθυπουργό η «ανεμελιά» να φωτογραφίζεται με κόσμο χωρίς να φοράει μάσκα;

Το εξοργιστικό είναι ότι πήγε τη βόλτα του εκεί με τα motocross κι αυτό δείχνει ότι ως πρωθυπουργός της χώρας δεν ζει «μέσα» στο πρόβλημα. Δηλαδή δεν ζει το πρόβλημα που ζει ο ελληνικός λαός, δεν έχει το «φόβο» την «αμηχανία» την «ανασφάλεια» την οποία αισθάνονται οι άνθρωποι λόγω αυτής της πανδημίας… Όταν βλέπουν το διπλανό τους να βρίσκεται στο νοσοκομείο. Όταν βλέπουν κάποιον να χάνει τη ζωή του… Αυτή η συμπεριφορά – κατά τη γνώμη μου – δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος δεν κατανοεί και άρα δεν τον ενδιαφέρει το πρόβλημα που έχει ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα γι’ αυτό μιλάει για ανεμελιά…

  • Πως κρίνετε την στάση της κυβέρνησης για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις στις επετείους του Πολυτεχνείου και του Αλέξη Γρηγορόπουλου;

Η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία, προσπάθησε να υλοποιήσει μια αυταρχική πολιτική. Μέσω του αυταρχισμού επιδιώκει να περάσει πολιτικές οι οποίες είναι εναντίον των «πολλών» και υπέρ των «λίγων». Είναι ο αυταρχισμός για την επιβολή της εξουσίας που λέμε.

  • Εσείς θα επιτρέπατε να γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες εν μέσω πανδημίας και lockdown;

Θα μπορούσαν να γίνουν εκδηλώσεις μνήμης με ασφάλεια, έτσι όπως παραδείγματος χάριν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή πήγανε 50 άτομα με αποστάσεις και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, κατέθεσαν στεφάνια… Ή αυτό που έκανε το ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά. Με αποστάσεις και μέτρα ασφάλειας… Δεν θα μπορούσε φυσικά να γίνει – κατά τη γνώμη μου – μια πορεία του ενός εκατομμυρίου, αυτό το καταλαβαίνω. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι που φτάσανε να βγάζουν αποφάσεις για απαγόρευση συγκεντρώσεων πάνω από τέσσερα άτομα, είναι το χαρακτηριστικό του αυταρχισμού που σας είπα… Ή το παράδοξο, να κάνουν πορεία οι επτά βουλευτές του ΜέΡΑ25 και να είναι 500 αστυνομικοί γύρω-γύρω από αυτούς και να τους πηγαίνουν συνοδεία. Δηλαδή αυτά είναι αποκρουστικά πράγματα και δίνουν και τη δυνατότητα στον κόσμο να σκεφτεί τι κυβέρνηση είναι αυτή που έχει.

  • Εσείς μένετε και κοντά στο μνημείο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Πως σας φαίνεται που ένας αστυνομικός – θα πω «αστειεύθηκε» για να μην πάρω θέση – με τα λουλούδια που άφηνε ο κόσμος;

Ήταν αποκρουστική εικόνα. Θεωρώ ότι το μεγάλο ερώτημα είναι αν τέτοιοι θύλακες που υπάρχουν στην αστυνομία έχουν θέση στο σώμα.  Εγώ θεωρώ ότι δεν έχουν θέση και θα πρέπει η δημοκρατική Ελλάδα και ο κόσμος της, να επιδιώξουν να μη συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Ήταν τραγική εικόνα. Ήταν ασέβεια απέναντι κυρίως στη μητέρα – τους γονείς – του Αλέξανδρου. Ήταν ασέβεια απέναντι στη νεολαία, ήταν ασέβεια απέναντι στον ελληνικό λαό… Ήταν μία πρόκληση…

  • Θεωρείτε ότι έχει ασκηθεί υπερβολική βία από την αστυνομία;

Ναι βεβαίως. Εδώ και ενάμιση χρόνο, η αστυνομία είναι πολύ πιο επιθετική εναντίον της νεολαίας και εναντίον του κόσμου. Βεβαίως το ότι ασκεί μεγαλύτερη βία, είναι επιλογή της κυβέρνησης, είναι στη λογική και στον πυρήνα της ιδεολογικοπολιτικης φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας, γενικά των δεξιών κυβερνήσεων. Αυτό που λέμε «νόμος και τάξη» που καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό και πώς υλοποιείται. Ωστόσο, θέλω να κάνω έναν ουσιαστικό διαχωρισμό. Κατά την άποψή μου, δεν είναι όλη η αστυνομία έτσι. Δεν είναι όλοι οι αστυνόμοι έτσι. Οι περισσότεροι είναι παιδιά του κόσμου, μεροκαματιάρηδες… Αυτό που χρειάζεται να κάνει η πολιτική ηγεσία είναι να έχει πρώτα την θέληση – που δεν την έχει – και να καταφέρει στην συνέχεια να απομονώσει αυτούς τους ακροδεξιούς θύλακες που υπάρχουν μέσα στο αστυνομικό σώμα, οι οποίοι και το μολύνουν ολόκληρο. Και ο κόσμος μιλάει για την αστυνομία συνολικά, ενώ δεν είναι όλοι ακροδεξιοί.  Δεν είναι δυνατόν να περπατάς στο δρόμο, να βλέπεις έναν αστυφύλακα και να θεωρείς ότι αυτός είναι εχθρός σου. Και γι’ αυτό ευθύνονται αυτοί οι ίδιοι. Πρέπει να αλλάξουν αυτή την εικόνα και να κάνουν την αστυνομία να είναι φιλική προς τον πολίτη.

  • Από την περίοδο που περάσατε στην αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν σταματήσει οι απειλές και οι επιθέσεις που δεχόσασταν στο σπίτι σας όσο ήσαστε στην κυβέρνηση;

Τι απειλές; Εμένα δύο φορές μου είχαν κάψει το σπίτι. Δεν ήταν απλές απειλές… Ναι έχουνε σταματήσει, εκτός από μία επίθεση που είχε γίνει – όχι στο σπίτι – στο αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο από έξω και ήταν και αυτοκίνητο της αστυνομίας.

  • Υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα από τις έρευνες; Βρέθηκε ποτέ κάποιος δράστης;

Όχι δεν έχει βρεθεί. Δεν είχε βρεθεί ούτε όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση. Δεν ξέρω τώρα αν συνεχίζουν να ψάχνουν, αλλά εγώ πρέπει να πω ότι πραγματικά ενάμιση χρόνο τώρα, δεν έχω άλλη ενόχληση.

  • Πλέον, με κρύο αίμα, τι θεωρείτε πως έκανε λάθος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι έχασε τις εκλογές;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναγκασμένη να λειτουργήσει σε έναν πολύ στενό δημοσιονομικό κλοιό, ο οποίος είχε επιβληθεί από την Ευρώπη. Ένας κλοιός ο οποίος σε συνδυασμό με το τι παραλάβαμε – δηλαδή άδεια ταμεία – δημιούργησε πολύ δύσκολες συνθήκες για να υλοποιήσουμε αυτά που εμείς ως «αριστερά» θέλαμε να υλοποιήσουμε. Μία ουσιαστική, πολιτική, κοινωνική και οικονομική πολιτική, ενίσχυσης των αδύναμων οικονομικών στρωμάτων, μέσα από μια αναπτυξιακή προσπάθεια. Αυτό που λέγαμε «δίκαιη ανάπτυξη», όπου τον πρώτο λόγο θα είχαν οι εργαζόμενοι, με έναν αξιοπρεπή μισθό και με ασφαλιστικές εισφορές τέτοιες, ώστε να τους εξασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον, μια ανάπτυξη της οποίας τα κέρδη και τα αποτελέσματα θα προσπαθούσαμε να αναδιανείμουμε. Δηλαδή ένα τρίπτυχο «εργαζόμενοι – περιβάλλον – αναδιανομή των κερδών» για πιο ελεύθερες κοινωνίες οι οποίες πραγματικά ανασαίνουν και δεν ασφυκτιούν με το καλάμι κάτω από το νερό.

  • Τι θα κάνατε διαφορετικά σήμερα;

Πρώτα-πρώτα, εν μέσω πανδημίας θα χρηματοδοτούσαμε την εργασία και όχι την ανεργία. Θα προσπαθούσαμε πραγματικά να επιδοτήσουμε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, ώστε να «κινηθεί» η οικονομία και να μη φτάσει σε αυτά τα χάλια που βρίσκεται σήμερα. Και μπορούσαμε και υπήρχε η δυνατότητα να το κάνουμε. Διότι μην ξεχνάτε ότι με την πανδημία πανευρωπαϊκά, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί οι οποίοι υπήρχαν πριν, δεν υπήρχαν πια… Δηλαδή από την Ευρώπη μας λέγανε «ρίχτε χρήματα ούτως ώστε να προχωρήσει η οικονομία». Δυστυχώς η κυβέρνηση έκανε μια επιλογή – κατά τη γνώμη μου – λάθος, «εγκληματική».

  • Ήδη και ο Πρωθυπουργός μίλησε για ύφεση 9-10%. Και το έλλειμα στο δεκάμηνο του 2020 ξεπερνά τα 13 δις ευρώ. Πως θα καλυφθούν όλα αυτά;

Νομίζω ότι έρχονται πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε πια να τίθεται θέμα πολιτικής της ίδιας της κυβέρνησης η οποία έχει ευθύνη για το ότι φτάσαμε έτσι μέχρι εδώ. Αν πραγματικά εφάρμοζε άλλη πολιτική δεν θα είμαστε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα που βρισκόμαστε τώρα. Έπρεπε να κάνει άλλες επιλογές, που τους είχαμε προτείνει και εμείς και άλλα κόμματα. Προτάσεις με τις οποίες έπρεπε – ουσιαστικά – να κινηθεί σε ένα βαθμό η οικονομία και όχι να την ακυρώσουν τελείως. Μην ξεχνάμε ότι υπήρχε και από την αρχή που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, μία υποχώρηση στην ανάπτυξη. Εμείς τον Ιούλιο την παραδώσαμε στο 2,8% και στο τέλος του χρόνου είχε μειωθεί και είχε πέσει στο περίπου 1%  – απ’ ότι θυμάμαι δηλαδή. Είχαμε επίσης μείωση της ανάπτυξης και στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Αλλά και μετά την πανδημία, εμείς κάναμε προτάσεις. Εμείς προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα σε κάθε κλάδο. Βασικός πυρήνας των προτάσεών μας, ήταν να βάλουμε λεφτά, να επιδοτήσουμε την αγορά, να επιδοτήσουμε τους εργαζόμενους, διότι – να σας πω κάτι – όταν δεν υπάρχει η κατανάλωση, δεν μπορεί να λειτουργεί τίποτε άλλο. Όταν μεγαλώνει η ανεργία, όταν τα 534 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για το νοίκι, όταν… όταν… όταν… Αυτά τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, δεν μπορούν να επανεκκινήσουν την οικονομία. Αν δείτε και το «σχέδιο Πισσαρίδη» είναι σε μια λογική η οποία ουσιαστικά αφήνει ξεκρέμαστη την μικρή και την μικρομεσαία επιχείρηση. Άρα και τους εργαζόμενους και τους απασχολούμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις, που με τα στοιχεία που δίνουν οι φορείς, καλύπτουν πάνω από το 90% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας… Αφήνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη μοίρα τους ενισχύοντας ουσιαστικά τους μεγάλους οικονομικούς ομίλους. Πάει να αλλάξει δηλαδή τη μορφή της οικονομικής λειτουργίας στη χώρα μας είτε οδηγώντας σε αφανισμό αρκετές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε σε απορρόφηση από μεγάλους ομίλους.

  • Γιατί πιστεύετε πως έγιναν αυτά τα «λάθη» στους χειρισμούς της κυβέρνησης;

Δυστυχώς το ότι η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα δεν αποδέχτηκε την πρόταση να χρηματοδοτήσει την εργασία, δεν ήταν γιατί δεν ήξερε τα αποτελέσματα που θα έχει. Το ότι δεν ενίσχυσε το εθνικό σύστημα υγείας, το ότι «στρίμωξε» 27 παιδιά σε μια αίθουσα σχολείου αντί για 15… δεν τα έκανε γιατί δεν ήξερε τις επιπτώσεις και τα αρνητικά. Δεν τα έκανε, γιατί ήταν αντίθετα με το ιδεολογικοπολιτικό της φορτίο. Γιατί είναι μια κυβέρνηση δεξιάς, μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι «αγορές» θα λύσουν τα οικονομικά, τα κοινωνικά και τα υγειονομικά θέματα. Γιατί στον πυρήνα της ιδεολογικοπολιτικής της φυσιογνωμίας υπάρχει το νεοφιλελεύθερο δεξιό αποτύπωμαΔηλαδή είναι και ιδεολογικοπολιτικό το θέμα της Νέας Δημοκρατίας και δεν είναι μόνο το ότι έκανε λάθη ή ότι δεν ήθελε, δεν πρόλαβε, δεν αξιολόγησε…

Άλλο ένα κρίσιμο θέμα είναι αυτό που λέμε εμείς – και όλη η αντιπολίτευση – για ποιο λόγο  δεν μας ενημερώνουν σωστά για τα όσα συμβαίνουν με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Άκουσα και την Όλγα Κεφαλογιάννη που έλεγε «ναι, η διαφάνεια είναι το βασικό». Τελικά υπάρχει διπλή καταγραφή; Για την καταγραφή των κρουσμάτων, θεωρώ ότι δεν γίνεται σωστά… Κάνουν ελέγχους στα εργοστάσια; Κάνουν τίποτα εκεί που δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι; Τίποτα. Στα νοσοκομεία, κάνουνε ελέγχους; Όχι. Δηλαδή δεν υπάρχει ένα σχέδιο…

  • Βλέπετε φθορά της κυβέρνησης μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις;

Εγώ να σας πω, δεν αξιολογώ τις δημοσκοπήσεις, παρότι παίζουν το ρόλο τους στην πολιτική. Δηλαδή η διάθεση του κόσμου στη συγκεκριμένη στιγμή – αυτό που ζω εγώ –  είναι ότι βεβαίως υπάρχει μια «δυσφορία». Υπάρχει και μια απορία του κόσμου, γιατί εφαρμόζεται αυτή η πολιτική. Αυτό το βλέπουμε να αποτυπώνεται και σε κάποιες δημοσκοπήσεις, δηλαδή μια «δυσφορία» και μια «απομάκρυνση» και μια «αποκαθήλωση» αυτού του παραμυθιού που χτίστηκε γύρω από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα σε κάποιους κλάδους, είναι ολοφάνερη η δυσφορία που υπάρχει. Ιδιαίτερα στους κλάδους που θίγονται από τις επιλογές της κυβέρνησης. Είναι πολύ έντονο φαινόμενο σε όλο το χώρο της υγείας, στο χώρο της εστίασης, στο χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού… Εντάξει, μπορεί να μην αποτυπώνεται στα gallop σε νούμερα αυτό… Νομίζω η επόμενη ερώτηση θα είναι «τότε γιατί εσείς με τα γκάλοπ μένετε στο 24% και οι άλλοι πέφτουν μόνο λίγο»… Εγώ νομίζω ότι υπάρχει δυσαρέσκεια και θα αποτυπωθεί την κρίσιμη στιγμή. Εκεί ίσως υπάρχει άλλο ένα θέμα… Επειδή βρισκόμαστε κάτω από την πίεση της πανδημίας, η οποία έχει δημιουργήσει ανασφάλεια, φόβο, συναισθήματα τα οποία δεν αφήνουν τον κόσμο να εκφραστεί, να διεκδικήσει, να αγωνιστεί. Όταν θα περάσει αυτό το διάστημα και μπούμε σε μία κανονική ζωή, νομίζω ότι θα εκφραστούν αυτές οι αντιδράσεις και αντιρρήσεις στην κυβερνητική πολιτική. Νομίζω ότι θα εκφραστούν και κινηματικά. Θα βγει κι ο κόσμος στους δρόμους για να διεκδικήσει το δίκιο του.

  • Εντός ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η ομογένεια που χρειάζεται για να χαραχθεί «η επόμενη μέρα»;

Εγώ νομίζω ότι υπάρχει ομογένεια, μέσα από μία «σχετική διαφορετικότητα». Έτσι ήταν πάντα η αριστερά, ιδιαίτερα η ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά. Και είναι και θετικό αυτό, δηλαδή πρέπει να υπάρχουν και να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις, όπου μετά από συζήτηση καταλήγουμε σε πολιτικές τις οποίες υλοποιούμε. Νομίζω ότι είμαστε ένα κόμμα το οποίο όσο ισχύει αυτό, έχει και τη ζωντάνια του. Αυτό πιστεύω ότι δεν θα σταματήσει ποτέ, δηλαδή η ανταλλαγή απόψεων – και έντονα κάποιες φορές και ανοιχτά, όχι κρυφά. Όταν διαφωνούμε για κάτι από τη στιγμή που τελικά καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα όλοι μαζί, είμαστε μπροστά στον αγώνα. Σε αυτό το στοιχείο οφείλεται και η ύπαρξη της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς. Από την αρχή έτσι δημιουργήθηκε, μέσα από τη δυνατότητα να εκφράζεται το κάθε μέλος, ο κάθε φίλος, ο κάθε άνθρωπος.

  • Είναι πάντως γεγονός ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει ένα γενναίο άνοιγμα προς το κέντρο, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και το Κίνημα Αλλαγής όπως έχουν πει αρκετά στελέχη, ο κ. Τσακαλώτος για παράδειγμα, φαίνεται να πατάει λίγο «φρένο» και υποστηρίζει ότι «οι κεντρώες λύσεις δεν δουλεύουν». Κι από την άλλη μοιάζει να «στρίβει» πιο αριστερά το «τιμόνι» κάνοντας λόγο για συνεργασίες με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25…

Εγώ θα πω την άποψή μου. Η άποψή μου είναι, ότι εξ αντικειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι ο φορέας ο οποίος κυβέρνησε και επιδιώκει να ξανακυβερνήσει. Αν δει κανείς τα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ και την διακήρυξή του, παραμένει στην ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά, παραμένει να υπερασπίζεται ουσιαστικά τους πολλούς και όχι τους λίγους. Παραμένει να επιδιώκει μία ανάπτυξη με βασικό στοιχείο τα δικαιώματα στην εργασία, τα δικαιώματα στο περιβάλλον και τα δικαιώματα στην κοινωνική πολιτική και μέσα από την αναδιανομή των εισοδημάτων. Άρα με αυτή την πολιτική και ταυτόχρονα με την απαραίτητη επαφή με τον κόσμο, με τους κοινωνικούς φορείς, με τους συνδικαλιστικούς φορείς, με την επαφή μας στους χώρους δουλειάς, με την επαφή μας στους χώρους διασκέδασης της νεολαίας, των γυναικών, θα μπορέσουμε πραγματικά να διαμορφώσουμε αυτό το στόχο που όλοι επιδιώκουμε. Δηλαδή μια προσπάθεια «αντίκρουσης» της συντηρητικής πολιτικής της δεξιάς – με ακροδεξιά στοιχεία – που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και θα διαμορφώσουμε όλο αυτό το δυναμικό ούτως ώστε όταν θα έρθει η στιγμή των εκλογών – όποτε κι αν έρθουν –  ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει ξανά την κυβέρνηση και να εφαρμόσει πια απελευθερωμένη από μνημόνια και δεσμεύσεις, μια πολιτική στην οποία το κοινωνικό στοιχείο θα προέχει.

  • Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω και για το θέμα που απασχολεί τελευταία την επικαιρότητα.  Γνωρίζουμε όλοι την πολύ καλή σχέση που έχετε με τον Αλέξη Τσίπρα και θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε ενοχληθεί με αυτά που γράφονται για το σπίτι στα Λεγραινά και τελικά ποια είναι η αλήθεια…

Δεν θέλω να ασχοληθώ με αυτό… Είναι ο μοναδικός αρχηγός κόμματος, ο οποίος ζει ακόμα στο ενοίκιο. Έμενε εδώ, κοντά μου, στη Ζωοδόχου Πηγής… Όταν παντρεύτηκε, πήγε στην Κυψέλη. Μετά άλλαξε σπίτι, πάλι στην Κυψέλη. Κι επειδή ερχόταν για καλοκαίρι πολλές φορές στην Αίγινα, όταν τα παιδιά μεγαλώσανε λίγο και γίνανε 6 – 7 χρονών, νοίκιασε ένα σπίτι για να πηγαίνει το καλοκαίρι. Είναι δυνατόν τώρα να συζητάμε τέτοια θέματα; Δηλαδή απαξιώ. Δεν θέλω να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Είναι τόσο πολιτική αλητεία τώρα αυτό… Είναι χυδαία συμπεριφορά. Δηλαδή δεν θέλω να το βάλω στην πολιτική μας συζήτηση.  Είναι τόσο χυδαίο που δεν θέλω να πω, ότι δεν έχει με τι να συσκοτίσει τα πράγματα η Νέα Δημοκρατία και βρήκε αυτό… Είναι χυδαία συμπεριφορά από τη μεριά του ρεπορτάζ, είναι χυδαιότερη η αντιμετώπιση από τη μεριά της κυβέρνησης. Και δεν θέλω πραγματικά να μπω σε αυτή τη συζήτηση…

, ξεσπά με οργή και απέχθεια στην συνέντευξή του στο PIPERATA.GR για το δημοσιογραφικοπολιτικό «θρίλερ» των τελευταίων ημερών σχετικά με την μίσθωση σπιτιού στο Σούνιο από τον Αλέξη Τσίπρα. Θεωρεί «πολιτική αλητεία» την προσπάθεια να θίξουν με αυτό τον τρόπο τον πρώην Πρωθυπουργό και θεωρεί ακόμη πιο χυδαία την αντιμετώπιση των σχετικών δημοσιευμάτων από την κυβέρνηση, που ζητούσε εξηγήσεις και μισθωτήρια… «Είναι ο μοναδικός αρχηγός κόμματος που ζει στο νοίκι», επανέλαβε για μία ακόμη φορά.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, πρώην Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σήμερα βουλευτής Επικρατείας, συντονιστής των τομέων κοινοβουλευτικού έργου και υπεύθυνος του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και φυσικά παραμένει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει και ιδιαίτερη σημασία το μήνυμα που στέλνει στο εσωτερικό του κόμματος και σε όποιον διατυπώνει διαφορετικές απόψεις ή επιχειρεί να στρέψει το «καράβι» σε άλλες πολιτικές κατευθύνσεις: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε και επιδιώκει να ξανακυβερνήσει» λέει με νόημα υπογραμμίζοντας πάντως ότι το κόμμα, «παραμένει στην ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά, να υπερασπίζεται τους πολλούς και όχι τους λίγους».

Ο κ. Φλαμπουράρης, θεωρεί «αποκρουστική» την εικόνα του αστυνομικού να «παίζει» με τα λουλούδια από το μνημείο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Πρόκειται για ασέβεια» τονίζει αλλά δεν «τσουβαλιάζει» την αστυνομία καθώς θεωρεί ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί είναι «μεροκαματιάρηδες, παιδιά του λαού».

Φυσικά δεν θα άφηνε ασχολίαστη την «βόλτα» του Πρωθυπουργού με τα ποδήλατα και τα motocross στην Πάρνηθα: «Ως πρωθυπουργός της χώρας δεν ζει «μέσα» στο πρόβλημα που ζει ο ελληνικός λαός, δεν έχει το «φόβο» την «αμηχανία» την «ανασφάλεια» την οποία αισθάνονται οι άνθρωποι λόγω αυτής της πανδημίας…», τονίζει.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για όσα ισχυρίζεται σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία. Ήταν απλά λάθη; Μπορούν τα μέτρα της κυβέρνησης να επανεκκινήσουν την οικονομία; Διαβάστε επίσης τι είπε για την εγγονή του αλλά και για το αν εξακολουθούν οι επιθέσεις στο σπίτι του στα Εξάρχεια…

Συνέντευξη στον Σωτήρη Γιατζόγλου

  • Που σας βρίσκει η καραντίνα;

Εμένα η καραντίνα με βρίσκει στο σπίτι, συνειδητά δηλαδή μένω μέσα, γιατί προσέχω. Κάνω μόνο κάποιες απαραίτητες συναντήσεις… Αυτές τις μέρες θέλω πολύ να βλέπω – και αυτή είναι που μου δίνει μεγάλη χαρά – την μικρή μου εγγονή, που είναι δυόμιση χρόνων. Το οικογενειακό μου περιβάλλον δηλαδή. Και φυσικά και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι καθημερινά για την δραστηριότητα μου στην Βουλή. Θα ήθελα πολύ να συναντηθώ και με κάποιους φίλους, οι οποίοι δουλεύουν πυρετωδώς και βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή. Δηλαδή γιατρούς και κάποιους νοσηλευτές με τους οποίους είμαστε χρόνια φίλοι..

  • Ποιος σας έχει λείψει περισσότερο όμως; Ποιον θέλετε πολύ να δείτε; Την εγγονή σας υποθέτω;

Ναι, εντάξει αυτό είναι… Γιατί σου δίνει χαρά. Είναι η αθωότητα… η αθωότητα των μικρών παιδιών, που έχει λείψει πια χρόνια τώρα από τους μεγαλύτερους.

  • Σύντομα αναμένεται και το εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού. Εσείς θα το κάνετε;

Και βέβαια θα το κάνω. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία.

  • Θεωρείτε ότι το lockdown είναι μια κατάσταση στην οποία μοιραία θα βρισκόμασταν κάποια στιγμή ή οφείλεται σε λάθη;

Εγώ θα ήθελα να σκεφτούμε λίγο, γιατί πήγαμε τόσο καλά στην πρώτη φάση. Διότι όλος ο ελληνικός λαός δέχτηκε τότε με ανακούφιση τις επιλογές που έγιναν. Τις εφάρμοσε πιστά κι έτσι η Ελλάδα αντιμετώπισε πολύ θετικά την πανδημία, σε σχέση με τους διπλανούς μας (σ.σ. την Ιταλία) όπου ακούγαμε καθημερινά για χιλιάδες νεκρούς.

Μετά όμως, επικράτησε μία «χαλάρωση» – παρά τις επισημάνσεις που έκαναν  επιδημιολόγοι, καθηγητές της ιατρικής και επιστήμονες οι οποίοι «φώναζαν» ότι «θα έρθει και δεύτερο κύμα του κορονοϊού και πρέπει να προετοιμαστούμε». Η κυβέρνηση όμως δεν τους  άκουσε. Όπως δεν υπολόγισε και απέρριψε τις προτάσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την θωράκιση και την προετοιμασία της Ελλάδας. Η κυβέρνηση δεν τα υπολόγισε σωστά ή δεν θέλησε να τα υπολογίσει σωστά και δεν προετοίμασε τη χώρα. Όχι ότι δεν θα υπήρχε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Δεν είμαι από αυτούς που λένε ότι «αν παίρναμε κάποια μέτρα δεν θα γινόταν τίποτα», αλλά δεν ήταν απαραίτητο να συμβεί αυτό που ζούμε σήμερα. Δηλαδή κάθε Έλληνας και Ελληνίδα αναρωτιούνται «γιατί ρε παιδί μου αφού πήγαμε καλά την πρώτη φορά τώρα έχουμε τόσο αρνητικά αποτελέσματα;» Αν κλείσει κανείς τα μάτια και σκεφτεί πού βρισκόμαστε… Όλοι ξέρουν ότι έχουμε χιλιάδες ασθενείς με covid-19 στα νοσοκομεία. Ότι είναι εκατοντάδες στις ΜΕΘ και σε πολλά νοσοκομεία ξεκινάει η εφημερία και δεν υπάρχει ελεύθερο κρεβάτι… Ότι χάνουμε κάθε μέρα δεκάδες πολύτιμους συνανθρώπους μας… Ήταν αυτό αναπόφευκτο; Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε όπως το κάναμε την πρώτη φορά; Σκέφτεται κανείς, «δεν υπάρχει ευθύνη δηλαδή;» Την πρώτη φορά που πήγαμε καλά η κυβέρνηση θριαμβολογούσε και τώρα που όλα πάνε στραβά, η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες είτε στους ανθρώπους ατομικά είτε στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ νομίζω ότι είναι κακή άμυνα της κυβέρνησης ότι μόλις ακούσει κριτική σπεύδει να απαντήσει «εσείς τι κάνετε όταν είσαστε κυβέρνηση;»

  • Πιστεύετε ότι μπορεί να συγχωρείται σε έναν Πρωθυπουργό η «ανεμελιά» να φωτογραφίζεται με κόσμο χωρίς να φοράει μάσκα;

Το εξοργιστικό είναι ότι πήγε τη βόλτα του εκεί με τα motocross κι αυτό δείχνει ότι ως πρωθυπουργός της χώρας δεν ζει «μέσα» στο πρόβλημα. Δηλαδή δεν ζει το πρόβλημα που ζει ο ελληνικός λαός, δεν έχει το «φόβο» την «αμηχανία» την «ανασφάλεια» την οποία αισθάνονται οι άνθρωποι λόγω αυτής της πανδημίας… Όταν βλέπουν το διπλανό τους να βρίσκεται στο νοσοκομείο. Όταν βλέπουν κάποιον να χάνει τη ζωή του… Αυτή η συμπεριφορά – κατά τη γνώμη μου – δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος δεν κατανοεί και άρα δεν τον ενδιαφέρει το πρόβλημα που έχει ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα γι’ αυτό μιλάει για ανεμελιά…

  • Πως κρίνετε την στάση της κυβέρνησης για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις στις επετείους του Πολυτεχνείου και του Αλέξη Γρηγορόπουλου;

Η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία, προσπάθησε να υλοποιήσει μια αυταρχική πολιτική. Μέσω του αυταρχισμού επιδιώκει να περάσει πολιτικές οι οποίες είναι εναντίον των «πολλών» και υπέρ των «λίγων». Είναι ο αυταρχισμός για την επιβολή της εξουσίας που λέμε.

  • Εσείς θα επιτρέπατε να γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες εν μέσω πανδημίας και lockdown;

Θα μπορούσαν να γίνουν εκδηλώσεις μνήμης με ασφάλεια, έτσι όπως παραδείγματος χάριν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή πήγανε 50 άτομα με αποστάσεις και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, κατέθεσαν στεφάνια… Ή αυτό που έκανε το ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά. Με αποστάσεις και μέτρα ασφάλειας… Δεν θα μπορούσε φυσικά να γίνει – κατά τη γνώμη μου – μια πορεία του ενός εκατομμυρίου, αυτό το καταλαβαίνω. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι που φτάσανε να βγάζουν αποφάσεις για απαγόρευση συγκεντρώσεων πάνω από τέσσερα άτομα, είναι το χαρακτηριστικό του αυταρχισμού που σας είπα… Ή το παράδοξο, να κάνουν πορεία οι επτά βουλευτές του ΜέΡΑ25 και να είναι 500 αστυνομικοί γύρω-γύρω από αυτούς και να τους πηγαίνουν συνοδεία. Δηλαδή αυτά είναι αποκρουστικά πράγματα και δίνουν και τη δυνατότητα στον κόσμο να σκεφτεί τι κυβέρνηση είναι αυτή που έχει.

  • Εσείς μένετε και κοντά στο μνημείο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Πως σας φαίνεται που ένας αστυνομικός – θα πω «αστειεύθηκε» για να μην πάρω θέση – με τα λουλούδια που άφηνε ο κόσμος;

Ήταν αποκρουστική εικόνα. Θεωρώ ότι το μεγάλο ερώτημα είναι αν τέτοιοι θύλακες που υπάρχουν στην αστυνομία έχουν θέση στο σώμα.  Εγώ θεωρώ ότι δεν έχουν θέση και θα πρέπει η δημοκρατική Ελλάδα και ο κόσμος της, να επιδιώξουν να μη συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Ήταν τραγική εικόνα. Ήταν ασέβεια απέναντι κυρίως στη μητέρα – τους γονείς – του Αλέξανδρου. Ήταν ασέβεια απέναντι στη νεολαία, ήταν ασέβεια απέναντι στον ελληνικό λαό… Ήταν μία πρόκληση…

  • Θεωρείτε ότι έχει ασκηθεί υπερβολική βία από την αστυνομία;

Ναι βεβαίως. Εδώ και ενάμιση χρόνο, η αστυνομία είναι πολύ πιο επιθετική εναντίον της νεολαίας και εναντίον του κόσμου. Βεβαίως το ότι ασκεί μεγαλύτερη βία, είναι επιλογή της κυβέρνησης, είναι στη λογική και στον πυρήνα της ιδεολογικοπολιτικης φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας, γενικά των δεξιών κυβερνήσεων. Αυτό που λέμε «νόμος και τάξη» που καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό και πώς υλοποιείται. Ωστόσο, θέλω να κάνω έναν ουσιαστικό διαχωρισμό. Κατά την άποψή μου, δεν είναι όλη η αστυνομία έτσι. Δεν είναι όλοι οι αστυνόμοι έτσι. Οι περισσότεροι είναι παιδιά του κόσμου, μεροκαματιάρηδες… Αυτό που χρειάζεται να κάνει η πολιτική ηγεσία είναι να έχει πρώτα την θέληση – που δεν την έχει – και να καταφέρει στην συνέχεια να απομονώσει αυτούς τους ακροδεξιούς θύλακες που υπάρχουν μέσα στο αστυνομικό σώμα, οι οποίοι και το μολύνουν ολόκληρο. Και ο κόσμος μιλάει για την αστυνομία συνολικά, ενώ δεν είναι όλοι ακροδεξιοί.  Δεν είναι δυνατόν να περπατάς στο δρόμο, να βλέπεις έναν αστυφύλακα και να θεωρείς ότι αυτός είναι εχθρός σου. Και γι’ αυτό ευθύνονται αυτοί οι ίδιοι. Πρέπει να αλλάξουν αυτή την εικόνα και να κάνουν την αστυνομία να είναι φιλική προς τον πολίτη.

  • Από την περίοδο που περάσατε στην αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν σταματήσει οι απειλές και οι επιθέσεις που δεχόσασταν στο σπίτι σας όσο ήσαστε στην κυβέρνηση;

Τι απειλές; Εμένα δύο φορές μου είχαν κάψει το σπίτι. Δεν ήταν απλές απειλές… Ναι έχουνε σταματήσει, εκτός από μία επίθεση που είχε γίνει – όχι στο σπίτι – στο αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο από έξω και ήταν και αυτοκίνητο της αστυνομίας.

  • Υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα από τις έρευνες; Βρέθηκε ποτέ κάποιος δράστης;

Όχι δεν έχει βρεθεί. Δεν είχε βρεθεί ούτε όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση. Δεν ξέρω τώρα αν συνεχίζουν να ψάχνουν, αλλά εγώ πρέπει να πω ότι πραγματικά ενάμιση χρόνο τώρα, δεν έχω άλλη ενόχληση.

  • Πλέον, με κρύο αίμα, τι θεωρείτε πως έκανε λάθος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι έχασε τις εκλογές;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναγκασμένη να λειτουργήσει σε έναν πολύ στενό δημοσιονομικό κλοιό, ο οποίος είχε επιβληθεί από την Ευρώπη. Ένας κλοιός ο οποίος σε συνδυασμό με το τι παραλάβαμε – δηλαδή άδεια ταμεία – δημιούργησε πολύ δύσκολες συνθήκες για να υλοποιήσουμε αυτά που εμείς ως «αριστερά» θέλαμε να υλοποιήσουμε. Μία ουσιαστική, πολιτική, κοινωνική και οικονομική πολιτική, ενίσχυσης των αδύναμων οικονομικών στρωμάτων, μέσα από μια αναπτυξιακή προσπάθεια. Αυτό που λέγαμε «δίκαιη ανάπτυξη», όπου τον πρώτο λόγο θα είχαν οι εργαζόμενοι, με έναν αξιοπρεπή μισθό και με ασφαλιστικές εισφορές τέτοιες, ώστε να τους εξασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον, μια ανάπτυξη της οποίας τα κέρδη και τα αποτελέσματα θα προσπαθούσαμε να αναδιανείμουμε. Δηλαδή ένα τρίπτυχο «εργαζόμενοι – περιβάλλον – αναδιανομή των κερδών» για πιο ελεύθερες κοινωνίες οι οποίες πραγματικά ανασαίνουν και δεν ασφυκτιούν με το καλάμι κάτω από το νερό.

  • Τι θα κάνατε διαφορετικά σήμερα;

Πρώτα-πρώτα, εν μέσω πανδημίας θα χρηματοδοτούσαμε την εργασία και όχι την ανεργία. Θα προσπαθούσαμε πραγματικά να επιδοτήσουμε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, ώστε να «κινηθεί» η οικονομία και να μη φτάσει σε αυτά τα χάλια που βρίσκεται σήμερα. Και μπορούσαμε και υπήρχε η δυνατότητα να το κάνουμε. Διότι μην ξεχνάτε ότι με την πανδημία πανευρωπαϊκά, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί οι οποίοι υπήρχαν πριν, δεν υπήρχαν πια… Δηλαδή από την Ευρώπη μας λέγανε «ρίχτε χρήματα ούτως ώστε να προχωρήσει η οικονομία». Δυστυχώς η κυβέρνηση έκανε μια επιλογή – κατά τη γνώμη μου – λάθος, «εγκληματική».

  • Ήδη και ο Πρωθυπουργός μίλησε για ύφεση 9-10%. Και το έλλειμα στο δεκάμηνο του 2020 ξεπερνά τα 13 δις ευρώ. Πως θα καλυφθούν όλα αυτά;

Νομίζω ότι έρχονται πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε πια να τίθεται θέμα πολιτικής της ίδιας της κυβέρνησης η οποία έχει ευθύνη για το ότι φτάσαμε έτσι μέχρι εδώ. Αν πραγματικά εφάρμοζε άλλη πολιτική δεν θα είμαστε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα που βρισκόμαστε τώρα. Έπρεπε να κάνει άλλες επιλογές, που τους είχαμε προτείνει και εμείς και άλλα κόμματα. Προτάσεις με τις οποίες έπρεπε – ουσιαστικά – να κινηθεί σε ένα βαθμό η οικονομία και όχι να την ακυρώσουν τελείως. Μην ξεχνάμε ότι υπήρχε και από την αρχή που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, μία υποχώρηση στην ανάπτυξη. Εμείς τον Ιούλιο την παραδώσαμε στο 2,8% και στο τέλος του χρόνου είχε μειωθεί και είχε πέσει στο περίπου 1%  – απ’ ότι θυμάμαι δηλαδή. Είχαμε επίσης μείωση της ανάπτυξης και στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Αλλά και μετά την πανδημία, εμείς κάναμε προτάσεις. Εμείς προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα σε κάθε κλάδο. Βασικός πυρήνας των προτάσεών μας, ήταν να βάλουμε λεφτά, να επιδοτήσουμε την αγορά, να επιδοτήσουμε τους εργαζόμενους, διότι – να σας πω κάτι – όταν δεν υπάρχει η κατανάλωση, δεν μπορεί να λειτουργεί τίποτε άλλο. Όταν μεγαλώνει η ανεργία, όταν τα 534 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για το νοίκι, όταν… όταν… όταν… Αυτά τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, δεν μπορούν να επανεκκινήσουν την οικονομία. Αν δείτε και το «σχέδιο Πισσαρίδη» είναι σε μια λογική η οποία ουσιαστικά αφήνει ξεκρέμαστη την μικρή και την μικρομεσαία επιχείρηση. Άρα και τους εργαζόμενους και τους απασχολούμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις, που με τα στοιχεία που δίνουν οι φορείς, καλύπτουν πάνω από το 90% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας… Αφήνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη μοίρα τους ενισχύοντας ουσιαστικά τους μεγάλους οικονομικούς ομίλους. Πάει να αλλάξει δηλαδή τη μορφή της οικονομικής λειτουργίας στη χώρα μας είτε οδηγώντας σε αφανισμό αρκετές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε σε απορρόφηση από μεγάλους ομίλους.\

  • Γιατί πιστεύετε πως έγιναν αυτά τα «λάθη» στους χειρισμούς της κυβέρνησης;

Δυστυχώς το ότι η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα δεν αποδέχτηκε την πρόταση να χρηματοδοτήσει την εργασία, δεν ήταν γιατί δεν ήξερε τα αποτελέσματα που θα έχει. Το ότι δεν ενίσχυσε το εθνικό σύστημα υγείας, το ότι «στρίμωξε» 27 παιδιά σε μια αίθουσα σχολείου αντί για 15… δεν τα έκανε γιατί δεν ήξερε τις επιπτώσεις και τα αρνητικά. Δεν τα έκανε, γιατί ήταν αντίθετα με το ιδεολογικοπολιτικό της φορτίο. Γιατί είναι μια κυβέρνηση δεξιάς, μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι «αγορές» θα λύσουν τα οικονομικά, τα κοινωνικά και τα υγειονομικά θέματα. Γιατί στον πυρήνα της ιδεολογικοπολιτικής της φυσιογνωμίας υπάρχει το νεοφιλελεύθερο δεξιό αποτύπωμαΔηλαδή είναι και ιδεολογικοπολιτικό το θέμα της Νέας Δημοκρατίας και δεν είναι μόνο το ότι έκανε λάθη ή ότι δεν ήθελε, δεν πρόλαβε, δεν αξιολόγησε…

Άλλο ένα κρίσιμο θέμα είναι αυτό που λέμε εμείς – και όλη η αντιπολίτευση – για ποιο λόγο  δεν μας ενημερώνουν σωστά για τα όσα συμβαίνουν με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Άκουσα και την Όλγα Κεφαλογιάννη που έλεγε «ναι, η διαφάνεια είναι το βασικό». Τελικά υπάρχει διπλή καταγραφή; Για την καταγραφή των κρουσμάτων, θεωρώ ότι δεν γίνεται σωστά… Κάνουν ελέγχους στα εργοστάσια; Κάνουν τίποτα εκεί που δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι; Τίποτα. Στα νοσοκομεία, κάνουνε ελέγχους; Όχι. Δηλαδή δεν υπάρχει ένα σχέδιο…

  • Βλέπετε φθορά της κυβέρνησης μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις;

Εγώ να σας πω, δεν αξιολογώ τις δημοσκοπήσεις, παρότι παίζουν το ρόλο τους στην πολιτική. Δηλαδή η διάθεση του κόσμου στη συγκεκριμένη στιγμή – αυτό που ζω εγώ –  είναι ότι βεβαίως υπάρχει μια «δυσφορία». Υπάρχει και μια απορία του κόσμου, γιατί εφαρμόζεται αυτή η πολιτική. Αυτό το βλέπουμε να αποτυπώνεται και σε κάποιες δημοσκοπήσεις, δηλαδή μια «δυσφορία» και μια «απομάκρυνση» και μια «αποκαθήλωση» αυτού του παραμυθιού που χτίστηκε γύρω από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα σε κάποιους κλάδους, είναι ολοφάνερη η δυσφορία που υπάρχει. Ιδιαίτερα στους κλάδους που θίγονται από τις επιλογές της κυβέρνησης. Είναι πολύ έντονο φαινόμενο σε όλο το χώρο της υγείας, στο χώρο της εστίασης, στο χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού… Εντάξει, μπορεί να μην αποτυπώνεται στα gallop σε νούμερα αυτό… Νομίζω η επόμενη ερώτηση θα είναι «τότε γιατί εσείς με τα γκάλοπ μένετε στο 24% και οι άλλοι πέφτουν μόνο λίγο»… Εγώ νομίζω ότι υπάρχει δυσαρέσκεια και θα αποτυπωθεί την κρίσιμη στιγμή. Εκεί ίσως υπάρχει άλλο ένα θέμα… Επειδή βρισκόμαστε κάτω από την πίεση της πανδημίας, η οποία έχει δημιουργήσει ανασφάλεια, φόβο, συναισθήματα τα οποία δεν αφήνουν τον κόσμο να εκφραστεί, να διεκδικήσει, να αγωνιστεί. Όταν θα περάσει αυτό το διάστημα και μπούμε σε μία κανονική ζωή, νομίζω ότι θα εκφραστούν αυτές οι αντιδράσεις και αντιρρήσεις στην κυβερνητική πολιτική. Νομίζω ότι θα εκφραστούν και κινηματικά. Θα βγει κι ο κόσμος στους δρόμους για να διεκδικήσει το δίκιο του.

  • Εντός ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η ομογένεια που χρειάζεται για να χαραχθεί «η επόμενη μέρα»;

Εγώ νομίζω ότι υπάρχει ομογένεια, μέσα από μία «σχετική διαφορετικότητα». Έτσι ήταν πάντα η αριστερά, ιδιαίτερα η ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά. Και είναι και θετικό αυτό, δηλαδή πρέπει να υπάρχουν και να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις, όπου μετά από συζήτηση καταλήγουμε σε πολιτικές τις οποίες υλοποιούμε. Νομίζω ότι είμαστε ένα κόμμα το οποίο όσο ισχύει αυτό, έχει και τη ζωντάνια του. Αυτό πιστεύω ότι δεν θα σταματήσει ποτέ, δηλαδή η ανταλλαγή απόψεων – και έντονα κάποιες φορές και ανοιχτά, όχι κρυφά. Όταν διαφωνούμε για κάτι από τη στιγμή που τελικά καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα όλοι μαζί, είμαστε μπροστά στον αγώνα. Σε αυτό το στοιχείο οφείλεται και η ύπαρξη της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς. Από την αρχή έτσι δημιουργήθηκε, μέσα από τη δυνατότητα να εκφράζεται το κάθε μέλος, ο κάθε φίλος, ο κάθε άνθρωπος.

  • Είναι πάντως γεγονός ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει ένα γενναίο άνοιγμα προς το κέντρο, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και το Κίνημα Αλλαγής όπως έχουν πει αρκετά στελέχη, ο κ. Τσακαλώτος για παράδειγμα, φαίνεται να πατάει λίγο «φρένο» και υποστηρίζει ότι «οι κεντρώες λύσεις δεν δουλεύουν». Κι από την άλλη μοιάζει να «στρίβει» πιο αριστερά το «τιμόνι» κάνοντας λόγο για συνεργασίες με ΚΚΕ και ΜέΡΑ25…

Εγώ θα πω την άποψή μου. Η άποψή μου είναι, ότι εξ αντικειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι ο φορέας ο οποίος κυβέρνησε και επιδιώκει να ξανακυβερνήσει. Αν δει κανείς τα κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ και την διακήρυξή του, παραμένει στην ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά, παραμένει να υπερασπίζεται ουσιαστικά τους πολλούς και όχι τους λίγους. Παραμένει να επιδιώκει μία ανάπτυξη με βασικό στοιχείο τα δικαιώματα στην εργασία, τα δικαιώματα στο περιβάλλον και τα δικαιώματα στην κοινωνική πολιτική και μέσα από την αναδιανομή των εισοδημάτων. Άρα με αυτή την πολιτική και ταυτόχρονα με την απαραίτητη επαφή με τον κόσμο, με τους κοινωνικούς φορείς, με τους συνδικαλιστικούς φορείς, με την επαφή μας στους χώρους δουλειάς, με την επαφή μας στους χώρους διασκέδασης της νεολαίας, των γυναικών, θα μπορέσουμε πραγματικά να διαμορφώσουμε αυτό το στόχο που όλοι επιδιώκουμε. Δηλαδή μια προσπάθεια «αντίκρουσης» της συντηρητικής πολιτικής της δεξιάς – με ακροδεξιά στοιχεία – που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και θα διαμορφώσουμε όλο αυτό το δυναμικό ούτως ώστε όταν θα έρθει η στιγμή των εκλογών – όποτε κι αν έρθουν –  ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει ξανά την κυβέρνηση και να εφαρμόσει πια απελευθερωμένη από μνημόνια και δεσμεύσεις, μια πολιτική στην οποία το κοινωνικό στοιχείο θα προέχει.

  • Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω και για το θέμα που απασχολεί τελευταία την επικαιρότητα.  Γνωρίζουμε όλοι την πολύ καλή σχέση που έχετε με τον Αλέξη Τσίπρα και θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε ενοχληθεί με αυτά που γράφονται για το σπίτι στα Λεγραινά και τελικά ποια είναι η αλήθεια…

Δεν θέλω να ασχοληθώ με αυτό… Είναι ο μοναδικός αρχηγός κόμματος, ο οποίος ζει ακόμα στο ενοίκιο. Έμενε εδώ, κοντά μου, στη Ζωοδόχου Πηγής… Όταν παντρεύτηκε, πήγε στην Κυψέλη. Μετά άλλαξε σπίτι, πάλι στην Κυψέλη. Κι επειδή ερχόταν για καλοκαίρι πολλές φορές στην Αίγινα, όταν τα παιδιά μεγαλώσανε λίγο και γίνανε 6 – 7 χρονών, νοίκιασε ένα σπίτι για να πηγαίνει το καλοκαίρι. Είναι δυνατόν τώρα να συζητάμε τέτοια θέματα; Δηλαδή απαξιώ. Δεν θέλω να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Είναι τόσο πολιτική αλητεία τώρα αυτό… Είναι χυδαία συμπεριφορά. Δηλαδή δεν θέλω να το βάλω στην πολιτική μας συζήτηση.  Είναι τόσο χυδαίο που δεν θέλω να πω, ότι δεν έχει με τι να συσκοτίσει τα πράγματα η Νέα Δημοκρατία και βρήκε αυτό… Είναι χυδαία συμπεριφορά από τη μεριά του ρεπορτάζ, είναι χυδαιότερη η αντιμετώπιση από τη μεριά της κυβέρνησης. Και δεν θέλω πραγματικά να μπω σε αυτή τη συζήτηση…