συνέντευξη-δόμνας-μιχαηλίδου-στην-aftodioikisi-gr-1011724

Συνέντευξη Δόμνας Μιχαηλίδου στην aftodioikisi.gr: Καμία περικοπή σε επιδόματα- «Παγώνουν» επιστροφές

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης έδωσε στην aftodioikisi.gr, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η κα. Μιχαηλίδου απαντάει σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν στα επιδόματα και τις έκτακτες ενισχύσεις που θα χορηγηθούν αυτές τις ημέρες (Μ.Τετάρτη-όπως λέει), στα «σενάρια» που διαρρέονται περί… αλλαγών ή περικοπών κάποιων επιδομάτων (όντας κατηγορηματική ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει), ενώ τοποθετείται και για πρωτοβουλίες γύρω από το θέμα των Αστέγων, του Προσωπικού Βοηθού ΑμΕΑ, της Αποϊδρυματοποίησης.

Επίσης, μας περιγράφει το πρόγραμμα «Κυψέλη» που θα ξεκινήσει στην προσχολική αγωγή και κλείνοντας, σχολιάζει  φήμες που την θέλουν να θέτει υποψηφιότητα στην Α’ Πειραιά.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της Υφυπουργού στην aftodioikisi.gr

-κα. Μιχαηλίδου, αφού σας ευχαριστήσουμε για αυτή τη συνέντευξη, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με ζητήματα που αφορούν αρκετό κόσμο και έχουν να κάνουν με τα επιδόματα και τις έκτακτες ενισχύσεις που θα δοθούν αυτές τις μέρες από τον ΟΠΕΚΑ, στο πλαίσιο των εξαγγελιών της κυβέρνησης. Δώστε μας κάποια τελευταία στοιχεία για ημερομηνίες και δικαιούχους.

 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε ξανά τον πόλεμο στην Ευρώπη, έναν άδικο πόλεμο ενάντια σε μια κυρίαρχη χώρα, με αλυσιδωτές συνέπειες σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια ενεργειακή κρίση και ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που πλήττει κυρίως τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Χρέος μας είναι η προστασία των πιο αδύναμων και γι αυτό τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια. Η συνολική δαπάνη φτάνει σε 1,1 δις ευρώ και αφορά σε 3,2 εκατομμύρια πολίτες. Περιλαμβάνει σημαντική αύξηση της επιδότησης του ρεύματος για μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιδότηση καυσίμων για φυσικά πρόσωπα και μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Περιλαμβάνει επίσης ειδική δέσμη μέτρων συνολικού κόστους 324 εκατομμύρια ευρώ, για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων που λόγω ευαλωτότητας είναι περισσότερο εκτεθειμένοι.

Ωφελούμενοι είναι οι 240.000 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους οποίους θα καταβληθεί διπλή δόση για το μήνα Απρίλιο. Είναι επίσης οι 625.000 οικογένειες, με περισσότερα από 1.100.000 παιδιά, δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού που θα λάβουν επιπλέον 1,5 δόση για το μήνα Απρίλιο. Επίσης ενισχύονται εν όψει του Πάσχα με 200 ευρώ επιπλέον 680.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες και 167.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων, ενώ θα δοθεί διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 240.000 δικαιούχους. Τα χρήματα θα κατατεθούν την Μεγάλη  Τετάρτη. 

 

-Υπάρχει μεγάλη πολιτική συζήτηση για το πόσο τελικά έκτακτες ενισχύσεις όπως αυτές μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε περίοδο ακρίβειας. Ποια η άποψή σας;

 

Είναι αλήθεια ότι οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις δεν λύνουν προβλήματα. Έχουν τον χαρακτήρα της επείγουσας παρέμβασης με σκοπό να ανακουφίσουν  και όχι να λύσουν το πρόβλημα. Στη δεδομένη στιγμή κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα. Ενισχύουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, μέσα όμως στα επιτρεπτά δημοσιονομικά όρια· μετά από 10 χρόνια μνημονίων όλοι πλέον κατανοούμε την αναγκαιότητα μια τέτοιας ισορροπίας. Σε κάθε περίπτωση κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να εξασφαλισθεί η επάρκεια ενέργειας και αγαθών  πρώτης ανάγκης και να κρατηθούν όρθια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Ίσως χρειασθεί να παρθούν κι άλλα μέτρα!  Να είστε βέβαιοι ότι  θα πράξουμε.  Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση του πολέμου για την οποία δυστυχώς δεν είναι δυνατή καμία πρόβλεψη.

-Διαρρέονται πληροφορίες για αλλαγές σε επιδόματα, σε κλίμακες, διαδικασίες και προϋποθέσεις. Προσφάτως μάλιστα και ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε παραδείγματα περικοπής προνοιακών. Τι ακριβώς συμβαίνει και ποιο είναι το πλάνο του Υπουργείου;

 

Είμαι κατηγορηματική! Καμία περικοπή ούτε γίνεται, ούτε και σχεδιάζεται να γίνει στα προνοιακά επιδόματα. Ας μη ξεχνάμε πως στο Υφυπουργείο Πρόνοιας δημιουργήσαμε εξαρχής 2 νέα επιδόματα (γέννησης και αναδοχής) αλλά και διευρύναμε τους δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Επιδόματος εντάσσοντας για πρώτη φορά αστέγους και κακοποιημένες γυναίκες. Αυτό που συνέβη είναι ότι ο ΟΠΕΚΑ στο πλαίσιο των τακτικών ψηφιακών ελέγχων που από το 2018 υποχρεούται να κάνει, διαπίστωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια ποσά καταβλήθηκαν σε άτομα που δεν τα δικαιούνται και τώρα καλούνται να τα επιστρέψουν. Συνεπώς, δεν πρόκειται για περικοπή! Ωστόσο, πρόθεσή μας είναι αυτές οι επιστροφές να παγώσουν σ’ αυτή τη φάση ώστε να βρεθεί μια δίκαιη λύση ώστε να μπορούν οι οφειλέτες να ανταποκριθούν.

Ενημερωθήκαμε επίσης για μία σημαντική εξέλιξη που αφορά τον Προσωπικό Βοηθό για Άτομα με Αναπηρία . Τι ορίζοντα εφαρμογής έχει;

 

Πράγματι το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» μπήκε πλέον σε λειτουργία και αυτό είναι μια τεράστια εξέλιξη για τα άτομα με αναπηρία και τοις οικογένειές τους. Ο προσωπικός βοηθός για τα άτομα με αναπηρία, είναι όρος αυτόνομης διαβίωσης, είναι το μέσο που θα τους επιτρέψει να κάνουν και να υλοποιήσουν το δικό τους σχέδιο ζωής, να σπουδάσουν, να εργασθούν, να κοινωνικοποιηθούν.

Έχει ήδη δημοσιευθεί από τις 30 Μαρτίου η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στην πρώτη φάση του Πιλοτικού Προγράμματος συνολικής διάρκειας δύο ετών και την Πέμπτη 14 Απριλίου που μας πέρασε άνοιξε και η πλατφόρμα για την κατάθεση των αιτήσεων.  Σ’ αυτή τη φάση εντάσσονται στο πρόγραμμα 1.000 άτομα, ενώ στην δεύτερη φάση, που θα ξεκινήσει σε ένα χρόνο από τώρα, θα ενταχθούν άλλα 1.000.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους ψηφιακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.prosopikosvoithos.gov.gr έως τις 15 Μαΐου 2022, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους θα λειτουργεί helpdesk για αναφορά/επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών, τηλεφωνικώς στον αριθμό 210 7000240 αλλά και μέσω της ιστοσελίδας.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, απευθύνεται σε συμπολίτες μας, 16 έως 65 ετών, με πιστοποιημένη αναπηρία βάσει γνωμάτευσης ΚΕΠΑ, με συνολικό ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, των οποίων το ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ.

-Για βρεφονηπιακούς σταθμούς-προσχολική αγωγή (δομές και κριτήρια) υπάρχει κάτι που αξίζει να πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι γονείς;

 

Αξίζει καταρχήν να επαναλάβουμε τη σημασία που έχει ένα πρόγραμμα προσχολικής αγωγής που καταστρώνεται με σκοπό τα παιδιά  μέσα από το παιχνίδι (δομημένο και μη) να εξελίξουν τις φυσικές τους λειτουργίες, να καλλιεργούν τις δεξιότητές τους, να αναπτύσσουν κρίση και φαντασία, να βάζουν και να ολοκληρώνουν στόχους και να κοινωνικοποιούνται. Είναι σημαντικό διότι η ποιότητα της προσχολικής αγωγής είναι καθοριστική για την μετέπειτα ζωή του κάθε ανθρώπου. Τα ερεθίσματα που λαμβάνει  στα τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής του, τα βιώματα και οι εμπειρίες που αποκτά σ’ αυτήν την ηλικία διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του.

Το πρόγραμμα «Κυψέλη» είναι η πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση του κράτους που έχει αυτή την στόχευση. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται επίσης και ο στόχος της πρώιμης ανίχνευσης τυχόν αναπηριών ή διαταραχών για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη χρησιμότητα της πρώιμης ανίχνευσης. Οι επιστήμονες ως προς αυτό είναι κατηγορηματικοί! Όσο πιο γρήγορα γίνει η ανίχνευση και η θεραπευτική παρέμβαση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αποκατάσταση της λειτουργικότητας των παιδιών.  Χρέος μας είναι όλα τα παιδιά να έχουν αυτήν την ευκαιρία, και με το πρόγραμμα Κυψέλη θα την έχουν.

Το πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε το περασμένο φθινόπωρο και τώρα προετοιμάζεται η πιλοτική εφαρμογή του που αφορά 250 σταθμούς της Αττικής και θα ξεκινήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ η καθολική του εφαρμογή έχει ενταχθεί στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα  της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Άστεγοι. Ένα μεγάλο ζήτημα. Γνωρίζαμε ότι στο παρελθόν ζητήθηκε μια καταγραφή της κατάστασης ανά Δήμο για διαμόρφωση στοχευμένης πολιτικής. Πώς προσεγγίζετε σήμερα αυτό το θέμα;

Η αστεγία είναι πράγματι ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και έγινε ακόμη πιο έντονο στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, μια και η τήρηση των μέτρων προστασίας δεν είναι πολλές φορές εφικτή για τους ανθρώπους που ζουν στο δρόμο.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων, με διπλή στόχευση: πρώτον, την ουσιαστική στήριξη των αστέγων, ώστε να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό και στην αγορά εργασίας και δεύτερον την εφαρμογή μια νέας στεγαστικής πολιτικής πιο σύγχρονης και πιο ευέλικτης που θα δίνει την δυνατότητα στέγασης σε άτομα και οικογένειες που κινδυνεύουν ή βιώνουν την έλλειψη στέγης.

Σε ό, τι αφορά τον πρώτο στόχο,  θεσμοθετήσαμε το Προγράμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους» σε 43 Δήμους όλης της επικράτειας και εμπλουτίσαμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ωφελούμενους. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλέον από εθνικούς πόρους και θα προκηρύσσεται τουλάχιστον ανά διετία με συνολικό προϋπολογισμό 10.000.000€. Καλύπτει πλήρως τα έξοδα ενοικίου, οικοσυσκευής και λογαριασμών ΔΕΚΟ για δυο χρόνια. Καλύπτει πλήρως για ένα χρόνο  το μισθοδοτικό και μη μισθοδοτικό κόστος για τους ωφελούμενους του προγράμματος και παρέχει ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη, δίνοντας παράλληλα πρόσβαση και σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ.

Στο δεύτερο στόχο εντάσσεται το πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου κοινωνικά και οικονομικά προσιτής κατοικίας» που θα εφαρμοσθεί πιλοτικά στην αρχή στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης και θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1.600.000 ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η αξιοποίηση κατοικιών του αστικού ιστού οι οποίες δεν κατοικούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα δίνει συγκεκριμένα κίνητρα στους ιδιοκτήτες τους ώστε αυτοί να εντάξουν τα ακίνητά τους σε μια δεξαμενή ενοικιαζόμενων κατοικιών που θα προορίζονται για  κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας, έναντι χαμηλού ενοικίου.

Παράλληλα, με τον πρόσφατο νόμο «Δουλειές Ξανά» το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αξιοποιώντας αποθεματικό του ΟΑΕΔ, ύψους 1,5 δις ευρώ, προωθεί καινοτόμες για τη χώρα μας πολιτικές όπως παραχώρηση κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο ώστε σε μερικά χρόνια με κατάλληλες ρυθμίσεις ο εργαζόμενος να μπορεί να αγοράσει το ακίνητο (rent-to-own),  επιδότηση ενοικίου, επιδότηση επιτοκίου, επιδότηση για αγορά πρώτης κατοικίας ή ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων προκειμένου να διατεθούν σε εργαζόμενους.

Αποϊδρυματοποίηση. Ξέρουμε ότι είναι ψηλά στην «ατζέντα» σας. Τι να περιμένουμε στο μέλλον;

Ψηλά στην «ατζέντα» μας βρίσκεται οτιδήποτε σχετίζεται με την παιδική προστασία. Αλλά ναι! Η αποϊδρυματοποίηση είναι για μας και για όλη τη χώρα ένα μεγάλο στοίχημα. Σήμερα βρίσκονται μέσα στα ιδρύματα 1460 παιδιά (800 παιδιά λιγότερα σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020 οπότε μπήκε σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας). Στο μεταξύ έχουν γίνει πολλές νομοθετικής και διοικητικές παρεμβάσεις με σκοπό να ενισχυθεί ο θεσμός της αναδοχής, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να αποκτήσουν  περισσότεροι συμπολίτες μας το δικαίωμα στην αναδοχή και στην υιοθεσία, να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, να ανοίξουν το σπίτι και την αγκαλιά τους σε ένα παιδί.

Στόχος μας είναι να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα. Αυτόν τον στόχο θέλουμε να τον μοιραστούμε και με του φορείς παιδικής προστασίας, ιδιωτικούς και δημόσιους. Σε πολύ λίγες μέρες, αλλά με καθυστέρηση δεκαετιών, θα δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση για τις προδιαγραφές λειτουργίας των Μονάδων Παιδικής Προστασίας όπου για πρώτη φορά η αποϊδρυματοποίηση εντάσσεται στο σκοπό λειτουργίας τους. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο αλλά δεν είναι. Οι φορείς παιδικής προστασίας, θα πρέπει αλλάξουν ρόλο: η προστασία της ανηλικότητας θα πρέπει να γίνεται με τα παιδιά μέσα στην οικογένεια, βιολογική, θετή ή ανάδοχη και όχι χωρίς αυτήν. Αυτός πρέπει να είναι ο προσανατολισμός μας, αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί.

-Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην σας ρωτούσαμε για… εκλογές ακόμη κι αν αυτές γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Σενάρια σας θέλουν υποψήφια στην Α’ Πειραιά και πληροφορούμαστε ότι και οι επαφές σας με τον κόσμο και με φορείς της πόλης είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Να περιμένουμε «κάτι» προς αυτή την κατεύθυνση;

 

Ως προς το χρόνο τον εκλογών, ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023. Μέχρι τότε έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε και πρέπει να επικεντρωθούμε στο έργο μας. Για τις εκλογές, θα μιλήσουμε στην ώρα τους.