Διοίκηση ΣΥΝΚΑ: “Ασπίδα” στις τιμές “φωτιά” των πολυεθνικών η συνεργασία με την αλυσίδα “Μασούτης”

Μονόδρομο χαρακτήρισε την συμφωνία με την αλυσίδα “Μασούτης” η διοίκηση του ΣΥΝΚΑ, κατά τη προχθεσινή Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα στα Χανιά, σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. Με βάση, μάλιστα, πληροφορίες ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία του απολογισμούς του Διοικητικού Συμβουλίου και τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών και του εποπτικού συμβουλίου και του προϋπολογισμού.

“Στεναχωρήθηκα αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση” ανέφερε, με βάση δημοσίευμα σήμερα της ιστορικής εφημερίδας Χανιώτικα Νέα, ο πρόεδρος του ΣΥΝΚΑ κ. Αποστόλης Αλεξάκης, τονίζοντας ότι: ”Η Ελλάδα είναι μικρή αγορά. Η Ελλάδα αγοράζει από τις πολυεθνικές από 60% έως 600% πιο ακριβά. Στη Γερμανία, αν πάρετε οποιοδήποτε προϊόν πολυεθνικής, είναι στη μισή τιμή γιατί εμείς είμαστε μικρή αγορά” σημείωσε αναφέροντας ότι η όλη συμφωνία με την βορειοελλαδίτικη αλυσίδα βασίζεται στο ότι αφενός η “Μασούτης” επιδιώκει αύξηση τζίρου και “πάτημα” σε μια δυναμική αγορά, όπως η Κρήτη, ενώ ο ΣΥΝΚΑ στοχεύει σε βελτίωση της διαπραγματευτικής του θέσης για τη διασφάλιση εκπτώσεων και παροχών από τους προμηθευτές.

Μιλώντας για την εν λόγω σύμπραξη ο αντιπρόεδρος του ΣΥΝΚΑ κ. Δημήτρης Αλεξάκης αναφέρθηκε, με βάση τα Χανιώτικά Νέα, στα οικονομικά στοιχεία του 2021, που έδειξαν, όπως είπε, βελτίωση των δεικτών ρευστότητας, της κεφαλαιακής, επάρκειας, και της ανταγωνιστικότητας της χανιώτικης αλυσίδας που αποτελεί ,μια ιστορική σύμπραξη 6.000 μελών – συνεταίρων της τοπικής κοινωνίας.

Ειδικότερα αναφερόμενος στη συμφωνία με την αλυσίδα “Μασούτης”. ο κ. Δημήτρης Αλεξάκης τόνισε ότι “βρίσκουμε χαμηλότερες τιμές και έχουμε διαπραγματευτική δύναμη να αγοράσουμε φθηνότερα”. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στην έκρηξη του λειτουργικού κόστους λόγω ενέργειας. “Δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε, μέρα με την ημέρα, τις τιμές σε ανεκτό επίπεδο για τους καταναλωτές” σημείωσε ενώ στάθηκε στο κοινωνικό αποτύπωμα του ΣΥΝΚΑ.

Όπως είπε σε σχέση με την πολιτική μερισμάτων υπήρξαν διανομές ποσών στα 10.486.406 εκατ. ευρώ τα τελευταία 21 χρόνια, αγορές τοπικών προϊόντων από προμηθευτές της τάξης των 300 εκατ., ευρώ, αυξήσεις πάνω από αυτές του κατώτατου μισθού στους εργαζόμενους, 126 νέες θέσεις εργασίας, μόνο στην Κρήτη.

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφέρει ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι της δικαιοσύνης, όσοι “από ιδιοτέλεια και από προσωπικό μένος επιχειρούν να με κάθε αθέμιτο μέσο να πλήξουν το κύρος του συνεταιρισμού βάλλοντας κατά της διοίκησης και των οργάνων αυτής”. Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΣΥΝΚΑ στις 2/3/2023 έχει οριστεί σχετική δικάσιμος για μια τέτοια υπόθεση.

Κριτική

Σε σχέση με την αποχώρηση από τον ΕΛΟΜΑΣ η διοίκηση του ΣΥΝΚΑ σημείωσε ότι έγινε γιατί τα υπόλοιπα μέλη δε δέχτηκαν τη συνεργασία με την “Μασούτης”. Πάντως, δεν έλειψε και η κριτική από μετόχους, που ήταν παρόντες. “Δεν έχω πειστεί για τη συμφωνία” ανέφερε, με βάση τα Χανιώτικά Νέα ο μέτοχος Γιώργος Περουλάκης σημειώνοντας ότι πλέον η απόσχιση και η δημιουργία άλλης εταιρείας, όπως προβλέπει η συμφωνία, έχει αλλάξει τη τον χαρακτήρα του συνεταιρισμού. Κατέθεσε, δε, μια σειρά από ερωτήματα σε σχέση με το εάν πίσω από τη “Μασούτης” υπάρχει κάποιο fund ή εάν θα συνεχίσει η στήριξη της τοπικής παραγωγικής βάσης.

Πάντως ένας άλλος μέτοχος ο Μανώλης Αποστολάκης μιλώντας στην Γ.Σ. παραδέχτηκε ότι οι μικρότερες εταιρείες στο οργανωμένο λιανεμπόριο είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό παραθέτοντας και το παράδειγμα άλλης αλυσίδας από την Κρήτη (Χαλκιαδάκης).

Η Μασούτης

Στο μεταξύ η “Μασούτης” μετά τη συμφωνία με το ΣΥΝΚΑ προχωρά με σταθερά βήματα σε διαδικασίες μετασχηματισμού και ανάπτυξης. Παρά την πίεση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ η αλυσίδα Μασούτης την περασμένη Τρίτη 3 Αυγούστου έθεσε σε λειτουργία το πρώτο Dark Store της Δ. Μασούτης Α.Ε στη Μεταμόρφωση Αττικής με στόχο την υποστήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη του eshop.masoutis.gr. Έτσι, η αλυσίδα θα εξυπηρετεί τις ηλεκτρονικές παραγγελίες από εκεί, μειώνοντας το φόρτο στα φυσικά σημεία. Πλέον, το e-shop της συγκεκριμένης περιοχής εξυπηρετείται μέσω του dark store. Το κατάστημα βρίσκεται στην οδό Σπάρτης 32 & Πάροδος Αττικής οδού, εκτείνεται σε 1.700 τμ με ακτίνα κάλυψης την Κεντρική και Βόρεια Αττική.

Απασχολεί 65 άτομα προσωπικό και διαθέτει κωδικολόγιο 18.000 προϊόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην κατηγορία των φρέσκων προϊόντων καθώς διαθέτει τμήμα μαναβικής, τμήμα αλλαντικών-τυροκομικών κοπής και κρεοπωλείου. Για τη βέλτιστη δυνατή απόδοση και αύξηση της παραγωγικότητας και εφαρμόζοντας τις πιο καινοτόμες τεχνολογικές υπηρεσίες το νεό dark store διαθέτει νέες λειτουργικότητες όπως συγκεκριμένη και εξειδικευμένη ροή στην περισυλλογή της παραγγελίας (picking), αυτόματη δρομολόγηση των παραγγελιών και αυτοματοποιημένη ενημέρωση με ηλεκτρονικό τρόπο του πελάτη για όλα τα στάδια εκτέλεσης της παραγγελίας του.

Γιώργος Αλεξάκης

Comments are closed.


Recent Posts

Ανδρουλάκης: Ο Ερντογάν μιμείται τον Πούτιν και ο γγ του ΝΑΤΟ τον Πόντιο Πιλάτο

Την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας ανέδειξε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στις Βρυξέλλες με προσκεκλημένο…

18 δευτερόλεπτα ago

Ο Μπακογιάννης βραβεύει Ζελένσκι

Tο Βραβείο Δημοκρατίας της Αθήνας θα απονείμει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον λαό της Ουκρανίας, απόψε Τετάρτη, στις…

2 λεπτά ago

Ανακαλείται ρωσική βότκα από το Γενικό Χημείο της ΑΑΔΕ

Στην ανάκληση της βότκας «PARLIAMENT» προχωράει το Γενικό Χημείο της ΑΑΔΕ με σχετική ανακοίνωση. Η ανάκληση αφορά το ποτό με…

22 λεπτά ago

Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Συνθήματα και οργισμένη αντίδραση από τη Μάγδα Φύσσα

Μέσα σε κλίμα έντασης συνεχίζεται στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Τα συνθήματα…

22 λεπτά ago

Προσλήψεις 3 ατόμων στο Δήμο Φιλιατών

Η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φιλιατών - Ο.Κ.Π.Π.Π.Α.ΔΗ.Φ.» ανακοινώνει την πρόσληψη προσωπικού, συνολικού…

25 λεπτά ago

Παγώνη για μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Εμείς δίνουμε έμφαση στα στοιχεία των νοσοκομείων

Την νέα μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που αποκαλύπτει θνητότητα 97,7% για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σχολίασε μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", η…

28 λεπτά ago