Δ. Χόνδρος: Το αυτοδιοικητικό «δράμα» του ΣΥΡΙΖΑ

Άνεμος ενόχλησης πνέει το τελευταίο διάστημα σε ορισμένους κύκλους στην Κουμουνδούρου για ότι μη αρεστό γράφεται ή σχεδιάζεται αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014.

Γνώμη μας είναι ότι τους συγκεκριμένους επιτελείς του κ. Τσίπρα, οφείλει να τους ενοχλήσει  η πραγματικότητα.  Όχι αυτή του ρεπορτάζ , αλλά αυτή, που αποτυπώνεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στην εικόνα** της ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης της Κω, την οποία τους αφιερώνουμε. Συμμετείχαν 13 άτομα. Ανάλογη είναι η εικόνα σε όλη τη χώρα. Στις …συμμετοχικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν μέρος λίγοι και κυρίως, οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Το αυτοδιοικητικό δράμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής. Ένα κόμμα που «έρχεται» στην κυβέρνηση συνήθως στέλνει σχετικό μήνυμα στις δημοτικές εκλογές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν υπακούουν στο γενικό ρεύμα αφού οι εκλογικές σχέσεις είναι διαφορετικές και λαμβάνοντας υπόψη και τις εκλογικές  επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση, βλέπουμε υπαρκτό τον κίνδυνο, αν δεν υπάρξουν συμμαχίες, να κυριαρχήσει αντί για το ερχόμαστε  το μήνυμα της …φωτογραφίας.

Έτσι κι αλλιώς φαίνεται να είναι δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να περάσει μέσω των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, το μήνυμα ότι έρχεται. Δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση το να «κατακτήσει» έναν από τους μεγάλους δήμους ( Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς,) ή  κρίσιμες περιφέρειες της χώρας ( Αττική, Μακεδονία, Κρήτη)

Πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, ο Δ. Παπαδημούλης, έκανε λόγο για κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο συνάντησης της Αριστεράς με την Κεντροαριστερά και την Σοσιαλδημοκρατία, τους «φυσικούς» της συμμάχους, σε μια προοδευτική κυβέρνηση.  Για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η διαχωριστική γραμμή δεξιά-αριστερά καταργήθηκε. Αντικαταστάθηκε από τη διαχωριστική γραμμή μνημόνιο-αντιμνημόνιο.

Με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, φέρεται να σκέφτεται τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ  που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ.  Αν μάλιστα βασικό κριτήριο στήριξης υποψηφίων είναι το πόσο φώναξαν εναντίον του μνημονίου, τότε είναι λογικό να φαντάζουν ελκυστικές οι υποψηφιότητες των αντιμνημονιακών στελεχών του κ. Καμένου ακόμα και αυτές που αποποιήθηκαν εσχάτως το μνημόνιο, από αυτές δημάρχων που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά δεν ακολούθησαν την ρητορική «εξαλλοσύνη» της Κουμουνδούρου την οποία επιχειρεί να μαζέψει, τουλάχιστον στο εξωτερικό, ο κ. Τσίπρας.

Αν  δεν υπάρξουν ψυχραιμότερες σκέψεις για τις συμμαχίες στις τοπικές κοινωνίες πολύ φοβόμαστε, ότι  το αυτοδιοικητικό δράμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί σε εκλογική τραγωδία.

 

* O Δημήτρης Χόνδρος είναι Διευθυντής Σύνταξης της aftodioikisi.gr

**Η φωτό είναι από την ανοικτή εκδήλωση συζήτηση με θέμα: “Σύγχρονες πολιτικές εξελίξεις και οι εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης” που διοργάνωσε στις 3.11.2014 ο ΣΥΡΙΖΑ Κω και δημοσιεύθηκε στο aegeanews.gr.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014, ΧΟΝΔΡΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!