δ-τσίκκης-δευα-ρόδου-δουλεύουμε-εντα-730179

Δ. Τσίκκης- ΔΕΥΑ Ρόδου: «Δουλεύουμε εντατικά παρά τα προβλήματα- Έρχονται σημαντικά έργα»

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για όλα τα θέματα που αφορούν τη ΔΕΥΑΡ παραχώρησε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης κ. Δημήτρης Τσίκκης. Ο κ. Τσίκκης αναφέρθηκε στα έργα που έχουν δρομολογηθεί από την επιχείρηση προκειμένου  να μην υπάρξουν προβλήματα με την επάρκεια νερού το φετινό καλοκαίρι.

Ποια η κατάσταση στη ΔΕΥΑΡ;

Ο κ. Τσίκκης ξεκίνησε λέγοντας πως το 2020 και το 2021 ήταν δύο έτη δύσκολα για όλη την Ελλάδα τους πολίτες αλλά και τις δημοτικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΥΑΡ. «Τώρα τα πράγματα δείχνουν να είναι καλύτερα ειδικά μετά την υπέροχη τουριστική σεζόν που είχαμε το 2022», δήλωσε ο κ. Τσίκκης Ιδιαίτερα  σημαντικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε σχετικά με την εισπραξιμότητα της ΔΕΥΑΡ. Όπως χαρακτηριστικά είπε όταν ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης τον περασμένο Αύγουστο  η εισπραξιμότητα ήταν στο 46%  και έφθασε στο  91% στο τέλος του 2022. « Το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι και παροδικό καθώς το χειμώνα πάντα οι πληρωμές δείχνουν μια στασιμότητα καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσπαθούν  να βάλουν τα οικονομικά τους σε μια τάξη», είπε. Σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης όπως σχολίασε ο κ. Δημήτρης Τσίκκης τα μέλη θα κληθούν να εγκρίνουν την πρόταση παράτασης της ρύθμισης των οφειλών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 100 δόσεις. «Αυτό σημαίνει ότι ακόμη  περισσότεροι συμπολίτες μας που έχουν αφήσει πίσω τους λογαριασμούς τους μπορούν να τους διακανονίσουν», τόνισε.

Τι γίνεται με κονδύλια και έργα;

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο μικρό θαύμα όπως είπε που συντελείται στη ΔΕΥΑΡ αφού η επιχείρηση  έχει καταφέρει να εξασφαλίσει πολύτιμα κονδύλια για να γίνουν έργα. «Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε 14 βιολογικούς καθαρισμούς  το κυριότερο μέλημα  μας είναι η κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων που είναι στην  περιοχή  Βόδι. Η ΔΕΥΑΡ ασχολείται με  έργα υποδομής που πρέπει να κρύβει κάτω από χώμα αλλά να είναι ανθεκτικά», τόνισε εξηγώντας το μικρό θαύμα που είπε τόνισε πως είναι σε εξέλιξη ή πρόκειται να συμβασιοποιηθούν μέσα στο 2023 σημαντικά έργα με συμβάσεις κόστους 29 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα έργα αυτά σε ανάλυση είναι:

Τα αντισταθμιστικά έργα της  ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο δηλαδή τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης  με προυπολογισμό 1.200.000 ευρώ που θα πληρώσει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού .  Τα έργα αυτά είχαν σταματήσει το 2019. Η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ κατάφεραν να  πάρουν τις σχετικές εγκρίσεις και να πείσουν τον εργολάβο να τελειώσει το έργο.

Επίσης είναι ένα άλλο  μεγάλο έργο του οποίου υπογράφηκε  η σύμβαση τέλη Σεπτέμβριου είναι αυτό που αφορά την εγκατάσταση εφυών συστημάτων ελέγχου του πόσιμου νερού   Είναι συνδυασμός  που έχει να κάνει με ηλεκτρονικά υδρόμετρα και  την αντικατάσταση αντλιών με νέες σύγχρονες και λιγότερες ηλεκτροβόρες από τις προηγούμενες.  Οι πόροι για το έργο αυτό είναι από το πρόγραμμα Α. Τρίτσης.

Ακόμη με 3.600.000 ευρώ επίσης από το πρόγραμμα Α.Τρίτσης θα αντικατασταθούν  τα δίκτυα  ύδρευσης  όλου του οικισμού της κοινότητας  Αρχαγγέλου.

Το επόμενο έργο είναι επίσης με πόρους από το Α Τρίτσης. Ο προυπολογισμός φθάνει τα  17.500.000  και έχει ως αντικείμενο του  την πλήρη ανακαίνιση των κεντρικών εγκαταστάσεων στο βιολογικό λυμάτων στο Βόδι. Ελπίζουμε πως μέχρι το  τέλος του καλοκαιριού είπε ο κ. Τσίκκης θα έχουμε υπογράψει την σύμβαση. Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο έτη.

«Δεν μείναμε όμως με σταυρωμένα τα χέρια. Από τον Αύγουστο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου κάναμε προτάσεις για την υλοποίηση έργων με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης», τονισε ο κ. Τσίκκης. Θα εκταμιευθούν για τα έργα αυτά 16 εκατομμύρια ευρώ.

«Τα  3.600.000  είναι για την  αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού. Επίσης έχουμε το έργο που αφορά την εγκατάσταση έξυπνων υδρομέτρων σε δημοτικές ενότητες σε συνδυασμό με συστήματα ελέγχου ποιότητας του νερού. Η πιο πρόσφατη πρόταση που κατατέθηκε την ημέρα που άνοιξε το πρόγραμμα ύψους 8,200.000 ευρώ αφορά την αντικατάσταση των υδρομέτρων  όλης της πόλης Ρόδου  συστήματα ελέγχου  ποιότητας νερού και αυτοματοποιημένος έλεγχος των βλαβών», εξήγησε ο κ. Τσίκκης.

«Μαζί με τους υπηρεσιακούς η οικογένεια της ΔΕΥΑΡ δούλεψε το τελευταίο εξάμηνο εντατικά και το αποτέλεσμα θα φανεί στους πολίτες», τόνισε.

Τι συμβαίνει με το προσωπικό;

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίκκης και στην αποψίλωση της  ΔΕΥΑΡ από προσωπικό. Βάση του οργανογράμματος η ΔΕΥΑΡ  πρέπει να απασχολεί να  360 εργαζόμενους . Μετά όμως την αποχώρηση των 55 εργαζομένων των πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού και Αρχαγγέλου η επιχείρηση μένει  με 164 άτομα  Αν φύγουν και άλλα 20 άτομα με σύνταξη τότε θα μείνουν 144 εργαζόμενοι.Αυτά τα στοιχεία θέτουν  κατά κάποιο τρόπο την επιχείρηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  είπε ο κ. Τσίκκης Χαρακτηριστικά ανέφερε πως για τις ανάγκες της Ρόδου υπάρχουν μόνο δύο υδραυλικοί μόνιμοι και δύο εργατοτεχνίτες . Οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται όπως τόνισε ο κ. Τσίκκης από εργολάβους με τους οποίους η επιχείρηση συνεργάζεται.

Τιμολογιακή πολιτική

Σε ερώτηση αν θα γίνει αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης ο κ Τσίκκης τόνισε: «Πρόθεση μας είναι  να κάνουμε πιο δίκαιη τιμολογιακή πολιτική . Θα ρίξουμε τις τιμές  στις περιοχές που οι πολίτες  πληρώνουν λίγο παραπάνω».