Δ. Κάρναβος: «Η κοινωνία μας βρίσκεται σε κρίση. Πρέπει να πάρουμε το μήνυμα και να αλλάξουμε νοοτροπίες και πολιτικές»

Για την ανάπλαση της παραλίας, το μετρό «που πρέπει να έρθει στην Καλλιθέα» αλλά και για το θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μιας και 0 δήμος του είναι ένας από τους 13 όπου εφαρμόζεται πιλοτικά μιλάει σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτριος Κάρναβος. Ο κ. Κάρναβος μιλάει και για τη γενικότερη κρίση στην κοινωνία μας τονίζοντας ότι  «θα προχωρήσει με ένα διευρυμένο δίκτυο κοινωνικής προσφοράς κάτω από την «ομπρέλα» του Δήμου….Η κοινωνία μας βρίσκεται σε κρίση . Πρέπει να πάρουμε το μήνυμα και να αλλάξουμε νοοτροπίες και πολιτικές . Χρειάζεται πολύ πιο σοβαρή προσπάθεια εκ μέρους των κρατικών φορέων αλλά και αλληλεγγύη από τους πολίτες . Ένας βασικός πυλώνας του νέου κοινωνικού χάρτη που χτίζουμε στην Καλλιθέα είναι ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη», λέει χαρακτηριστικά.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Καλλιθέας κ. Δημήτρη Κάρναβου είναι το εξής:

1. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το έργο της ανάπλασης της παραλίας να μην προχωρήσει δεδομένων των αντιρρήσεων που προβάλλει η Ευρωπαϊκή επιτροπή . Ποια είναι η θέση του Δήμου Καλλιθέας; 
Παρακολουθούμε στενά το θέμα. Εμείς από την πρώτη στιγμή , έχουμε θέσει ζητήματα βιωσιμότητας του έργου γι ΄ αυτό και έχουμε ζητήσει ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου μας και στο φορέα λειτουργίας και στη μελέτη βιωσιμότητας.
Έχουμε επίσης , θέσει ένα υπόμνημα 8 σημείων, που έχει ψηφίσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο , συνολικά για το έργο.
Χρειάζεται όμως, η αποφασιστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να προχωρήσει σωστά το έργο. Οι κάτοικοι των όμορων Δήμων θα είναι οι πρώτοι χρήστες αυτού του έργου άρα και αυτοί που θα το στηρίξουν . Η ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου είναι μονόδρομος αν θέλουμε αυτή η ανάπλαση να αποτελέσει εφαλτήριο για την ποιότητα ζωής , την αναβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και την ανάπτυξη .
Η θέση μας είναι καθαρή: το έργο της ανάπλασης της παραλιακής είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Αττική και πρέπει να γίνει.

2. Ποιες είναι οι εξελίξεις σχετικά με το τραμ ;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η Καλλιθέα χρειάζεται ΜΕΤΡΟ. Ο Δήμος έχει εξαιρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες , από τα έργα ανάπτυξης του ΜΕΤΡΟ, παρ ΄ ότι είναι ένας από τους πιο πυκνοκατοικημένους της Αττικής.
Μόλις πριν λίγες μέρες πετύχαμε την δέσμευση από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ότι η επόμενη επέκταση του ΜΕΤΡΟ θα καλύψει και την Καλλιθέα.
Το ΤΡΑΜ το βλέπουμε ως συμπληρωματικό μέσο.
Συζητάμε διάφορες εναλλακτικές διαδρομές , όμως από την πλευρά μας , αποκλείουμε την διέλευση μέσω της Ελ. Βενιζέλου, αφού θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα.
3. Τα έργα για την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη ολοκληρώνονται μέσα στο 2015 . Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν τα έργα αυτά την πόλη σας ;

Τα έργα αυτά είναι πολύ σημαντικά . Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα πολιτισμού που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη . Οι νέες αυτές υποδομές μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια παιδείας , πολιτισμού , αλλά και εξωστρέφειας . Εξωστρέφειας για την Αθήνα αλλά και για το πολιτιστικό μας προϊόν . Η δικαίωση αυτού του έργου θα έρθει εν μέρει και από την «διεθνοποίησή» του . Πιστεύω ότι η Αθήνα δικαιούται μια εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη , όπως επίσης και η ελληνική μουσική , η λογοτεχνία , η φιλοσοφία .
Οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες ιστορίες να διηγηθούμε στην παγκόσμια κοινότητα και τα έργα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δίνουν ένα ισχυρό βήμα επικοινωνίας. Η Καλλιθέα ως Δήμος φιλοξενίας αυτής της υποδομής μπορεί να συμβάλλει και αυτός σ΄αυτή τη «μεγάλη ιδέα».
Είμαστε σε επικοινωνία με το Ίδρυμα Νιάρχος και με τους κρατικούς φορείς ώστε να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα κοινών
δράσεων. Ιδιαίτερα έμφαση θα δώσουμε στα σχολεία μας και γενικότερα στην εκπαιδευτική κοινότητα.

4. Έχει εδώ και 15 ημέρες ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Κοινωνικού Εισοδήματος. Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα στην Καλλιθέα ;

Ο Δήμος μας λειτουργεί 3 σημεία ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης για να διευκολύνει τους συμπολίτες μας στη συμπλήρωση των αιτήσεων.
Μέχρι στιγμής , η εξυπηρέτηση κυλάει ομαλά. Έχουμε υποστηρίξει πάνω από 3000 οικογένειες συμπολιτών μας, στο να συμπληρώσουν σωστά τις αιτήσεις και να ενημερωθούν .
Η Καλλιθέα έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί , με την έννοια ότι δεν θέλουμε να χάσει την στήριξη αυτή ούτε ένας εν δυνάμει δικαιούχος.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας σε ότι αφορά την καλύτερη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των συμπολιτών μας .
5. Ποιος είναι ο ρόλος του Δήμου στην εφαρμογή του Ελάχιστου Κοινωνικού Εισοδήματος?

Πέρα από το θέμα της εξυπηρέτησης και ενημέρωσης των συμπολιτών μας που ανέφερα προηγουμένως , θα παράσχουμε και εμείς επιπλέον και τις δικές μας κοινωνικές υπηρεσίες . Ο Δήμος διαθέτει κοινωνικό παντοπωλείο , κοινωνικό φαρμακείο και ιματιοθήκη , δημοτικά ιατρεία.
Σκοπός μας είναι να αναβαθμίσουμε όλες μας τις κοινωνικές υποδομές ώστε να δώσουμε ουσιαστική στήριξη σε μια κοινωνία που ταλαιπωρείται.
Για το σκοπό αυτό σχεδιάζουμε ΚΕΠ Υγείας όπου θα προσφέρουμε στους Καλλιθεάτες ολοκληρωμένα προγράμματα προληπτικής ιατρικής.
Ξεκινήσαμε μάλιστα, και ένα ειδικό πρόγραμμα για αστέγους ενόψει του χειμώνα.
Σε μια κοινωνία που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον ένα ποσοστό 8 με 10% είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και ένα μεγάλο ποσοστό είναι κοντά στα όρια αυτά, είναι αυτονόητο καθήκον μας να κινητοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη δύναμη για κοινωνική στήριξη .

6. Ως αντιπολίτευση είχατε προχωρήσει σε ένα πετυχημένο δίκτυο εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς όπου παρείχατε δωρεάν ιατρικές και άλλες υπηρεσίες σε αναξιοπαθούντες πολίτες . Σκοπεύετε να το συνεχίσετε ;

Η κοινωνία μας βρίσκεται σε κρίση . Πρέπει να πάρουμε το μήνυμα και να αλλάξουμε νοοτροπίες και πολιτικές . Χρειάζεται πολύ πιο σοβαρή προσπάθεια εκ μέρους των κρατικών φορέων αλλά και αλληλεγγύη από τους πολίτες . Ένας βασικός πυλώνας του νέου κοινωνικού χάρτη που χτίζουμε στην Καλλιθέα είναι ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη . Όταν ξεκινήσαμε το δίκτυο κοινωνικής προσφοράς ούτε και εμείς δεν φανταζόμαστε πόση βοήθεια και στήριξη θα μπορούσε να προσφέρει στους πολίτες και βασίστηκε 100% σε εθελοντική προσφορά . Η λύση πολλές φορές βρίσκεται δίπλα μας . Θα προχωρήσουμε λοιπόν με ένα διευρυμένο δίκτυο κοινωνικής προσφοράς κάτω από την «ομπρέλα» του Δήμου .

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΝΑΒΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!